In memoriam: За Борислав журналистиката и "24 часа" са голям кеф

29.05.2024 01:00 Пепа Йорданова, в. "Всичко за семейството"
Борислав Зюмбюлев и Паола Хюсеин
Паола Хюсеин и Борислав Зюмбюлев

Семейство Зюмбюлеви продължават планьорките вкъщи. В екипа им няма място за глупави и мързеливи хора

Преди 3 години в. "Всичко за семейството" публикува разказ за главния редактор на в. "24 часа" Борислав Зюмбюлев и съпругата му Поли Хюсеин. Пускаме го сега в памет на главния редактор на "24 часа"

 

"24 часа" наистина е дом за нас, колкото и изтъркано да звучи. Прекарваме по-голямата част от денонощието в редакцията, а и когато сме си вкъщи, продължаваме да работим онлайн. Но това си е наш личен избор. Журналистиката е голям кеф. Тя не може да бъде оценявана равнодушно - като източник на доход и някакво занимание от 9 до 5", казва Борислав Зюмбюлев, главният редактор на "24 часа". Всекидневникът чества своята 30-годишнина на 18 април.

За Борислав работата наистина е 24/7, защото и у дома продължават планьорките. Неговата съпруга Паола Хюсеин е шеф на отдел "Оживление". За всеки от тях

пътят до вестника е "смешна история".

Поли не е работила никъде другаде. "Аз съм правил какви ли не неща - работих в телевизия, други вестници, списания, правих дизайн на етикети. В един момент Валери Найденов ме покани в "24 часа" на позицията "коментатор". Тогава имаше много строг принцип да няма семейства във вестника и аз му казах: "А жена ми да не пострада?". Той ме увери, че няма да има проблем. После Венелина Гочева ми предложи да стана първи зам.-главен редактор и аз пак имах леки тревоги на тази тема", откровен е Борислав.

Поли признава, че причината да е в "24 часа" е Борето, с когото по онова време били състуденти и гаджета. Винаги е искала да работи във вестник, затова и летните й стажове минавали все в пресата. "Тогава се появи "24 часа". Толкова много ми харесваше, но изобщо не си представях, че ще ме вземат, за да ме обучават. Изброих на Борето други вестници и поисках съвет къде да отида. "Ти нали искаш да си във вестник? Тогава иди в най-добрия - "24 часа", каза ми той. Викам му, че те там мен чакат. Посъветва ме да пробвам. Това ми беше достатъчно."

След два дни Поли вече била в редакцията и потърсила главния редактор Валери Найденов. Оказал се в отпуск. До кабинета му имало друга врата, почукала и на един дъх изговорила пред жената там защо е дошла. "Оказа се, че е Венелина Гочева, която се усмихна и както винаги бърза в решенията си, само каза: "Ела на планьорката в 14 ч.".

Щеше да ми се пръсне сърцето

от притеснение. Влязох в зала, пълна с журналисти, а Гочева, която ме виждаше за втори път в живота си, обяви: "Това е едно наше момиче от факултета и вече ще е при нас". И така 29 години", разказва Поли.

Иначе навремето като ученичка дълго се колебаела дали да учи журналистика, или медицина. Татко й, бог да го прости, бил най-добрият педиатър в Кърджали и много се надявал да продължи професията му. Когато я приели журналистика, той й обясни смисъла й: "Медицината лекува човека, а журналистиката - цялото общество".

30 години е навлизане в зрелостта, много време и за човешки живот и за вестник. "Наистина е много време - фактът, че много малко неща оцеляха за тези години, казва всичко. За мен най-голямото постижение е успешният ни онлайн завой - имаме милиони реални читатели в интернет, които прекарват все повече време в сайта на вестника, което означава, че това, което четат, им е интересно", горд е главният редактор.

За това постижение е нужен преди всичко екип. Борислав е категоричен, че в неговия няма място за мързеливи и глупави журналисти.

Понеже е буржоазно възпитан, е прекалено куртоазен

в отношенията си с хората - гледа да не обижда никого, което понякога не е най-добрата практика. Но описаните категории лица някак си не намират място сред нас, отсича той.

Според Паола журналистиката е една от малкото професии, в които с връзки не става. Вестникът сам изхвърля онези, които пишат скучно, преписват, лъжат или все не разбират коя е новината. Когато някой непригоден за журналист попадне при нас, много бързо сам си тръгва, обяснява тя.

Двамата са категорични, че читатели се печелят по един единствен начин - достоверност и задълбоченост при съобщаване на новините, каквито са. "Винаги пишем истината. Читателите отдавна знаят, че щом в "24 часа" го пише, значи е вярно. Това доверие не се постига с един брой, а се гради всекидневно вече 30 години. От голямо значение е и това, че всички журналисти в "24 часа" умеят да пишат, разбират това, което искат да кажат на читателите. Важен е и фактът, че тук работят най-добрите редактори", обясняват те. Признават, че

спорят, и то много, но и се съветват един друг.

Той е първият читател и редактор на всичко, което напиша, аз съм първата, която чете неговите статии, допълва Поли.

Макар често работата да се пренася в дома им, Борислав се шегува, че там е под чехъл. Половинката му обича точно това негово чувство за хумор - голямо, в повечето случаи доста хапливо, особено когато е по неин адрес. "Рядко се караме и винаги аз съм виновна, защото Борето е търпелив и внимателен. Много лесно и хубаво се живее с него. Научи ме да готвя, макар и не колкото него, защото той може много. Някой път го улавям, че не ми казва всичко от рецептата, за да може накрая да мине и с едно-две допълнения да я превърне в шедьовър. Обича, даже изисква всеки вкъщи - дори и гостите ни, да го похвали за храната, която е направил", разкрива подробности от кухнята на семейството Поли.

Двамата се намерили във факултета по журналистика. В началото на първи курс, още преди да се познават, по време на лекции и упражнения Борислав все казвал нещо умно и забележително различно от общия поток. Поли чак

се обръщала да види кой е толкова умен.

Борислав твърди, че само привидно е толкова сериозен. Дължало се на мързеливите му добруджански устни. Голям фен е на ренесанса и изобщо на изобразителното изкуство, на класическото кино. Гледал е всички филми, които трябва - като почнеш от "Броненосецът Потьомкин" и свършиш с "Името".

Паола 12 години свирила на пиано и това оставило у нея трайно влечение към класическата музика. Сега, уви, я слуша предимно в колата. Така е и с джаза, заради който дори се записала на джаз лектория. Чисто по женски чете поезия и плаче.

"Още когато започвах във вестника - аналоговото време на 90-те години, знаех, че съм на "ненормиран работен ден", че няма събота и неделя, както и истинска ваканция - обяснява Паола. - Така уча и стажантите. Журналист си винаги. Независимо кога и къде видиш нещо важно, интересно, значимо, си длъжен да го напишеш за вестника или да намериш начин да го съобщиш на колегите си. А и снимка да осигуриш. Истината е, че не го усещаш като задължение, нужно ти е да го направиш."

ПЕПА ЙОРДАНОВА

Децата сами избират пътя си

Семейството преминава през не едно и две лични изпитания - тежка катастрофа, болести. Жена ми е голямата ми опора и заедно се справяме с многобройните беди, които ни сполетяваха, благодарен е Борислав. Според Поли се опитват да помнят повече хубавите мигове, а те им се случват всеки ден.

Не изпитват вина към децата си. Според таткото не са пропуснали нищо важно от живота им. "Даже се бяхме нагласили да отидем и на първия им учебен ден в гимназията, но не бяха съгласни, чувстваха се големи - обяснява майката. - За две неща обаче тъгувам. Дъщеря ни Ани беше в детската градина и щеше да свири на годишния концерт по пиано. Тръгнахме от редакцията, но успяхме да пристигнем в мига, в който тя се покланяше след изпълнението си. Вторият път, когато не успяхме да сме до нея, е, когато тръгна за студентството си във Великобритания миналата есен. Искахме да я заведем, но пандемията и задължителната карантина ни попречиха. Тогава разбрахме колко е пораснала, тъй като се справи отлично сама."

Децата сами избрали поприщата си. Синът Борис завършил икономика с международни отношения в САЩ, специализирал в Италия и Великобритания. Върнал се в България, работи и той с кеф в преуспяваща българска фирма, където се занимава с оптимизация на бизнеспроцесите. Иначе като студент в Щатите водел радиопредаване, но по-скоро като диджей.

Дъщеря им завършва първи курс "Фармакология" във Великобритания. Нейният досег с журналистиката е, че помагала на майка си в разбирането на механизмите на ваксините.

"Учим ги да са задълбочени във всичко, което правят. Да уважават възрастните, да са честни, да имат самочувствие", казват родителите.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>