Гален Монев: Трансформацията на Югозападния въглищен регион е най–напреднала от всички в страната

28.05.2024 12:04

Мисията на Brown to green е акумулиране на знания и подкрепа

- Г-н Монев, вие сте ново лице в Brown to green. Защо един историк като вас, реши да стане част от екоорганизация?

- Преди всичко искам да кажа, че това е работеща организация. Аз деля неправителствените организации на 2 вида – такива, които правят предимно ефектни негативни кампании и други, които са по–малобройни, но вършат истинска работа на терен.

Brown to green е определено от втория вид. Тя събира хора, организации и компании, които са готови да си "изцапат" ръцете, за да доведе това до видим резултат. Ако мога да обобщя – екологичните организации от първия вид говорят много и шумно, вторите, към които се причисляваме ние, нямат изявени публични говорители, но резултатите, които постигат, са категорични референции.

Колкото до моята специализация в областта на историята, искам да ви уверя, че тя никога не е била по–полезна. Brown to green се занимава с трансформацията на Югозападния въглищен регион. Когато познаваш историята, знаеш колко е голям залогът на прехода.

- Кои са уроците на историята за Югозападен въглищен регион?

- От тук тръгва българската енергетика. Няма да сгрешим, ако кажем, че този регион е ковачницата на кадрите за сектора. Много големи имена дават тласък на региона - Ами Буе прави за първи картографиране и открива залежите на въглищата, Княз Фердинанд издава указ за първата мина в Бобов дол, Цар Борис ІІІ идва лично в Перник за освещаване на самолет "Миньор", който е подарен на въздушните войски от мини "Перник" и така нататък.

Разбирате, че предприятията в този регион не просто са били локомотивът на българската икономика, а са стълб на социалната ни политика. Ако днес те имат желанието и потенциала да се трансформират, подменяйки въглищата с по – чисти горива, то отново могат да бъдат двигател на новата българска индустриализация. Това е достойна кауза от икономическа, социална, историческа и регионална гледна точка.

- В какво се изразява работата на Brown to green?

- Ние събираме на едно място експертизата, опита, грешките и сполуките, за да бъдем полезни, работим с институциите и експерти на различни нива, от различни организации и ми се иска да вярвам, че така улесняваме поне в малка степен сложната задача. Това, с което са се заели отделните предприятия е обща кауза за трансформация на региона, а не отделен частен проблем. Осъзнаването на този факт и обединените усилия са положителна стъпка за постигане на устойчиво развитие.

- Какво предстои, коя е следващата стъпка?

- Продължаваме да работим все по-уверено, въпреки постоянно скъсяващите се срокове и трудностите. Визията ми е трансформираните централи да се превърнат в индустриални паркове, регионът да стане икономически двигател, да привлича различни инвеститори, а това далеч не е смела мечта, предвид близостта до столицата и наличната инфраструктура.

Най–трудната задача е да извървим докрай пътя на трансформацията. Предстои ни да започнем работа с ESG отчетите, които са огромно предизвикателство за всеки бизнес, особено ако има международни компании контрагенти или иска да изпълнява обществени поръчки.

- Съвсем наскоро експерт като Боян Рашев коментира, че фирмите изпълняват някои от условията, други са невъзможни или трудно постижими, особено за малък бизнес. Така ли е в действителност?

- Да, точно така. Особено по–малките бизнеси нямат знанията да подготвят административно такъв отчет. Необходима е подкрепа в тази посока, а също и широка информационна кампания, каквато липсва.

Скоро наистина може да се окаже, че без ESG отчет няма да можеш да кандидатстваш по различни обществени поръчки, дори да си най–подходящият, а в малките общини вероятно и единствен изпълнител на услугата. И това е цялата философия на Brown to green – акумулиране на знания и подкрепа. Обединените усилия на всички доведоха до това трансформацията на Югозападен Въглищен регион да е най–напреднала от всички въглищни региони в страната, но предстои още много работа.

Други от От страната и света

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

>