Димана от Пловдив нарича математиката "Нейно величество", любовта й към числата я заведе до Оксфорд

28.05.2024 10:40 Румен Златански
Димана Праматарова  се връща с отличие от всяко състезание.
Талантливата математичка Димана Праматарова с поредната си купа

Десетокласничката от Пловдив спечели стипендия за майсторски клас в прочутия университет, мечтае да създаде у нас своя школа по природни науки

Димана Праматарова, десетокласничка от Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив, спечели стипендия за майсторски клас в университета в Оксфорд. Тя е едно от 30-те деца в света.

Няма състезание, на което Димана да не е била на върха

Нарича математиката “Нейно величество”, защото според нея без математиката светът нямаше да съществува. “Тя е навсякъде около нас, основата на много науки”, казва Димана. Категорична е, че  математиката е мислене, концентрация, желание, удовлетвореност от правилния отговор, труд и постоянство. Тя е нейното хоби и страст.

За нея приемът в лагера PROMYS EUROPE - Program in Mathematics for Young Scientistng, организиран от  престижния университет  в Оксфорд, е огромен успех. Програмата е  за майсторски клас по “Теория на числата”, който се провежда през лятото в продължение на 7 седмици. Преподаватели са едни от най-добрите професори в областта на числата.

Проверката  на кандидатите преминава на няколко етапа – решаване на 10 много трудни задачи,  доразвиване на няколко от тях и писмено интервю.

“Моята приятелка Демира Недева ми каза за този лагер. Предварително се дават на кандидата  8-10 задачи в теорията на числата, комбинирани с части от алгебра и геометрия. Дават възможност да се решат до месец и половина.  Всичко е на английски. Задават  се и  въпроси, сред които как съм разбрала за програмата, какво е нивото ми на английски, участвала ли съм в други специални програми. Изпращаме отговорите по интернет. След това ни уведомяват за резултатите”, разказва Димана.

 “В зависимост от резултатите на изпита и доходите на семейството се отпуска стипендия на участниците. Аз например получавам  400 паунда, които ще покрият част от разходите ми”, добавя момичето.

Димана от малка обича да решава  логически загадки, таланта ѝ открива нейната учителка в основното училище Божанка Панайотова. Още в първи клас Димана печели няколко  национални състезания.

В трети клас за първи път решава задачи на английски - в конкуренция с още 5000 деца от целия свят на нейната възраст. Тя е и най-малката участничка от българчетата, класирани за международна математическа олимпиaда в Сингапур. Така Димана излиза и на световната математическа сцена.

Преди пандемията печели златни медали и купа от Тайланд и Япония. През 2020 г. бе на първо място  в международното състезание на Американската математическа лига ARML. То се състои от четири изключително трудни кръга, един от които е за 10 минути да се решат правилно 80 задачи. Димана печели титлата “Шампион по бързо смятане” и

президентът на ARML Тим Сандърс лично я кани за финала в Хюстън

“Отговорността и трудът да се защити първото място са огромни. Но няма по-прекрасен момент от награждаването. Нищо не може да замени щастието на победителите и блясъка в очите им. Тогава всички притеснения и трудности остават в миналото”, твърди  Димана. Тя е сред отличниците на фондация “Димитър Бербатов”.

Математиката я  събира  с много  приятели, след които е и другият голям талант от Пловдив -  Демира Недева. Дружбата   им започва от “Академия 21-и век”, където още като деца са извоювали място в групата “Математически звезди”. 

Димана обича да съставя задачи и да обяснява решенията им. Помага на по-малките в подготовката им за състезание. За нея е важно знанията, натрупани през годините, да се приложат в изследвания, проучвания  и разработки. Затова тя целенасочено започва да се занимава с проекти по математика в  Ученическия  институт по математика и информатика и БАН.

Талантливото момиче успешно защитава проектите си пред академичното жури (в повечето случаи на английски) и печели златни медали и почетни грамоти на есенната, зимната и пролетната конференция на БАН.  Благодарна е на своя ментор Мирослав Маринов, който ѝ помага и я напътства.

В края на март Дими и още едно наше момиче бяха поканени на най-големия научен форум на Африка - I FEST, където участват над 250 ученици от 40 страни. Димана отново се върна оттам със златен медал. А на завършилия наскоро национален конкурс “Млади таланти”, организиран от МОН - един от най- мащабните форуми за ученически разработки - тя бе избрана да участва в Европейското научно младежко изложение MILSET в Сараево, Босна и Херцеговина.

Смята, че с майсторския клас в Оксфорд ще добие нови знания и опит, което ще ѝ помогне в бъдеще. “Разбира се, че е добре в своeто CV да имаш документ, издаден от университета в Оксфорд. Самата аз обаче все още не съм решила къде ще продължа. Мислила съм за Оксфорд, но не на всяка цена.

Във  Великобритания разходите за образование поскъпнаха много, таксите са по-големи и от тези в някои университети от Бръшляновата лига

в САЩ. Човек може да получи добра подготовка  и в други висши училища, без да се наложи родителите му да си продават автомобилите например, за да го издържат. Едно такова място е Факултетът по математика и информатика в Софийския университет”, споделя младата пловдивчанка.

“Моето желание е да живея в България. Мечтая един ден да основа своя собствена школа по природни науки, в която учители и изявени ученици да бъдат преподаватели на талантливи деца. Така ще можем да им предадем нашия опит и знания”, казва Димана.

През свободното си време тя играе волейбол, чете и гледа филми. Обича да рисува и дори в един момент била раздвоена между изобразителното изкуство и математиката. Едно от последните ѝ хобита е японската игра за сръчност “Кендама”.

Други от Просветни

Наши ученици спечелиха четири сребърни медала от Международната олимпиада по информатика

Български ученици по информатика спечелиха 4 сребърни медала от 36-ото издание на Международната олимпиада по информатика в Египет в конкуренция на над 350 участници от над 90 държави

Над 100 компании прилагат дуално обучение в Пловдив с елитни училища в града

Да си подготвиш кадри още от училище, осъзнаха колко е важно големи пловдивски компании преди 10-ина години. И не престават да отделят ресурс за дуални паралелки. Резултатите са факт

Студенти предпочетоха да учат в Университета по хранителни технологии вместо в чужбина

Отличници с максимален бал се записаха в новата бакалавърска програма “Хранителни и фармацевтични биотехнологии” Успешно премина приемът на новите студенти за академичната 2024/2025 година

Обявяват поръчката за нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив

Общината получи 7,5 млн. лв. за обекта от държавата, останалите средства ще се търсят от други източници Документацията за конкурса за строителството на нова сграда на Математическата гимназия "Акад

МОН публикува резултатите от ДЗИ през август

МОН обяви резултатите от Държавните зрелостни изпити, които се проведоха през август. Резултатите  можете да видите на https://infopriem.mon.bg/. Проверката става с входящ номер и идентификационен

>