Създадоха ново противозачатъчно за мъже

27.05.2024 16:56
Учени от САЩ са изобретили ново противозачатъчно лекарство за мъже Снимка: Pixabay

Учени от САЩ са изобретили ново противозачатъчно лекарство за мъже - инхибитор на серин/треонин киназа 33 (STK33). Статията е публикувана в списание Science. Оказва се новият метод има и редица предимства.

STK33 е открита при много животни. Този ензим участва в диференциацията на сперматозоидите. Изследователите са открили няколко потенциално ефективни съединения, които могат да се свържат с STK33 и да я инактивират.

Първо учените откриват няколко метаболитно нестабилни съединения с високо молекулно тегло.

Модифицирайки ги, специалистите получават по-стабилна молекула, която има висок афинитет към STK33.

Учени провеждат експеримент с мишки. Съединението предотвратило забременяването при по-голямата част от фертилните женски, които били държани заедно с мъжки, получаващи лекарството (една женска родила една мишка).

Авторите са изследвали и свойствата на спермата на мишки, на които е инжектирано лекарството. Оказало се, че броят на сперматозоидите не се е променил значително, но подвижността и при двете групи е била нарушена.

Така при изследването на тестисите на мишки, инжектирани с високи дози от лекарството, са установени промени в морфологията на сперматозоидите, което свидетелства за ефекта му върху сперматогенезата.

Електронната микроскопия показа тератозооспермия - високо съдържание на сперматозоиди с неправилна структура. По този начин ниските дози на лекарството влияят върху подвижността на сперматозоидите, а високите дози - върху подвижността и процеса на сперматогенеза.

Потенциални предимства на мъжкото противозачатъчно хапче

Споделена отговорност

Мъжете могат да поемат активна роля в контрацепцията, което насърчава равенството в отговорностите за семейно планиране. Тази промяна спомага за намаляване на общественото очакване, че контрацепцията е предимно женска отговорност. Чрез споделяне на тази отговорност двойките могат да вземат съвместни решения за своето репродуктивно здраве.

Нехормонални

Нехормоналните противозачатъчни хапчета за мъже, като това, насочено към STK33, избягват страничните ефекти, които обикновено се свързват с хормоналните контрацептиви. Хормоналните методи могат да предизвикат промени в настроението, повишаване на теглото и други здравословни проблеми.

Нехормоналното хапче може да намали тези рискове, което го прави по-привлекателна опция за много мъже.

Обратими ефекти на мъжките противозачатъчни хапчета
Контрацептивният ефект на мъжките противозачатъчни таблетки е обратим. След като мъжът спре да приема хапчето, неговата плодовитост се връща към нормалното. Тази гъвкавост е от решаващо значение за мъжете, които може да искат да отложат бащинството, но все пак желаят да имат деца в бъдеще. Обратимостта също така осигурява спокойствие, като се знае, че решението не е окончателно.

Удобство

Оралните контрацептиви са лесни за употреба и не изискват медицински процедури или редовни посещения при медицинско лице. В сравнение с методи като инжекции, импланти или хирургически процедури, ежедневното приемане на таблетки е лесно и неинвазивно, което увеличава вероятността да се използва постоянно.

Това изследване представлява значителен напредък в търсенето на мъжка контрацепция, давайки надежда за нови методи за семейно планиране, които могат да помогнат за управлението на нарастващото население в света, пише bTV.

Други от Докторе кажи

Лекари обявиха 2 нови фактора за деменция, единият е неочакван

Нелекувана загуба на зрение също води до чудовищната болест  Услужливият мозък и острият ум са базови качества, които ни помагат през целия живот. Когато сме изморени

Българин със западнонилска треска: До такава степен се тресях, че в Спешното ме вързаха с колани

Нови три случая на западнонилска треска е регистриран у нас. Така от началото на годината заразените са общо шест, каза  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф

Екипи на спешна помощ отново отказват да пренесат пациента до линейката

В хода на мандата си, почти всеки здравен министър поне веднъж трябва да припомня, че пренасянето на трудноподвижен пациент до линейката е работа на спешните екипи, а не на близките

Здравното досие вече в телефона – вземете го без пари и електронен подпис

Новото приложение еЗдраве дава достъп до цялата налична медицинска информация за нас от 2022 г. досега Всеки българин вече може да получи безплатен и лесен достъп до електронното си здравно досие

Полезно е да знаете: Аз и моят личен лекар. Защо връзката е толкова важна?

Основната му функция е профилактиката - направете си преглед един път в годината задължително Защо е необходимо да имате общопрактикуващ лекар (ОПЛ), по-често наричан личен лекар

>