Най-голямата чистка в руската армия от времето на Сталин

27.05.2024 11:36 Едуард Папазян
Владимир Путин КАДЪР: Ютуб/Комсомольская Правда

4-ма генерали арестувани за корупция, министърът на отбраната отстранен с повишение

На 12 май министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу̀ (там трябва да се слага ударението) беше отстранен от поста си чрез повишаване.

Президентът Владимир Путин го назначи за секретар на Съвета за безопасност на мястото на доскоро сочения за новия силен човек в Кремъл Николай Патрушев.

Сергей Шойгу, който не е кадрови военен и преди това беше министър на извънредните ситуации, вероятно е бил преместен от поста министър на отбраната на друга, по-безопасна длъжност заради войната в Украйна, която дори и при сегашните успехи не върви така, както Путин би искал. Все пак той трета година чака парадът за победата на 9 май да е на “Крешчатик” в центъра на Киев.

Но смяната на Шойгу не беше най-интересното в периода 24 април - 23 май. Тогава бяха арестувани, обвинени в корупция (трима) и в мошеничество (един) общо четирима генерали от висшето ръководство на руската армия.

Спокойно може да се каже, че в момента в руската армия се провежда чистка, каквато не е имало от времето на т.нар. Голям терор през 1937-1938 г., когато Сталин практически обезглавява Червената армия. Е, сега едва ли ще ги разстрелят, но един-двама самоубили се със сигурност ще има. Дано съм лош пророк, но Путин тръгва вабанк.

Иван Попов – бивш командващ на 58-а армия

На 21 май стана ясно за ареста на още един висш военен, този път обаче кадрови - генерал-майор Иван Попов, бивш командващ на 58-а армия. За разлика от останалите той не е обвинен, че е вземал подкуп, а във финансови измами в особено големи размери (тоест член 159, алинея 4 от Наказателния кодекс).

Всъщност от командването на 58-а армия Попов беше отстранен още през юли 2023 г., когато започна да критикува действията на Генщаба на Въоръжените сили на Русия. Той записа гласово съобщение в телеграм профила си, което по-късно беше публикувано от депутата Андрей Гурулев.

В съобщението Попов разказва, че е “възникнала сложна ситуация с началството”, когато “или трябва да си мълчалив и малодушен”, или “трябва да наричаш нещата с истинските им имена”. Според неговите думи той избира второто и посочва всички проблеми в армията, което става конкретна причина за отстраняването му.

След оставката му по думите на бившия украински депутат и лидер на сепаратистите от Донбас Олег Царев Попов е бил изпратен в Сирия на “ръководна работа”.

Юрий Кузнецов – началник на кадровиците

Три седмици след Иванов - на 13 май, по същия член от НК - получаване на подкуп в особено голям размер, е арестуван още един висш чиновник от военното ведомство.

Това е генерал Юрий Кузнецов.

Материалите по делото се отнасят за периода между 2021 и 2023 г., когато той оглавява Осмо управление на Генералния щаб.

Според версията на следствието Кузнецов е получил подкуп от “представител на икономическа групировка”. При обиска в дома му в подмосковния град Истра, а също така в московската му квартира и служебния му кабинет са открити над 100 млн. рубли в местна и чужда валута, златни монети, часовници и “луксозни предмети”, твърдят от следствения комитет.

Ден след ареста на Кузнецов е задържан и заподозреният, че е дал подкупа - бизнесменът Лев Мартиросян.

В съда разследващите твърдят, че генералът е получил подкуп под вида на “друго имущество” в замяна на “общо покровителство на интересите на далия подкупа”. Според медията “Комерсант” Кузнецов е обвиняем за 3,5 млн. рубли подкуп за помощ при сключване на договори с държавата на обща стойност 372 млн. рубли. Според версията на следствието като компенсация за извършеното предприемачът е купил и оформил на името на жената на Кузнецов имот в Краснодар и е построил там жилищна сграда.

Тимур Иванов – заместник на министъра на отбраната

Арестуван на работното си място на 23 април. Малко преди това участва в съвещание на колегията на Министерството на отбраната под ръководството на Сергей Шойгу.

На Иванов му е предявено обвинение по алинея 6, член 290 от Наказателния кодекс на Русия за получаване на подкуп в особено големи размери. Според следствието сумата е в рамките на 1125 млрд. рубли.

Иванов не е кадрови военен, в началото на кариерата си работи в енергетиката - първо в структурите на "Росатом", а после и в "Интер РАО ЕЕС". По времето, когато Шойгу е начело на Московска област, Иванов е няколко месеца заместник-председател на правителството на региона.

През 2022 г. Фондът за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални пуска филм за жената на Иванов - Светлана.

В него се разказва как между 2010 и 2018 г. тя и мъжът ѝ всяка година ходят на Лазурния бряг, където наемат скъпи вили и яхти, имали са луксозен автомобил Rolls-Royce Corniche, произведен през 2001 г., и са почивали заедно със секретаря на пресслужбата на Кремъл Дмитрий Песков и съпругата му Татяна Навка.

Вадим Шамарин – главен шеф на свръзките в РА

Последният арестуван генерал е Вадим Шамарин - началник на Главното управление на свръзките в руската армия.

Според данни от следствието от април 2016 до октомври 2023 г. той е получил подкупи в размер на 36 млн. рубли от генералния директор на пермския телефонен завод “Телта” Алексей Високов и главния счетоводител Елена Гришина за “увеличаване на обема на доставяната продукция по държавни поръчки от Министерството на отбораната на Русия и за генерална подкрепа”.

Сумата на подкупа, за която подозират Шамарин, е не по-малко от един млн. рубли, което е вече “в особено големи размери”. Съдът му определя два месеца арест, но той пледира “невинен”.

Високов и Гришина, както и бившият шеф на “Телта” Игор Морозов също са арестувани. ТАСС, цитирайки правоохранителните органи, съобщи, че първите двама са дали показания срещу Шамарин.

В деня, когато арестуваха Шамарин, говорителят на Путин Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос за арестите, коментира: “Битката с корупцията е последователен процес. Това не е кампания, а постоянна работа, която не спира нито за ден. Съставна част от дейността на правоохранителните органи. Изобщо не става въпрос за някаква кампанийност”.

Всъщност вечерта на 23 май много руски медии съобщиха, че по подозрение за получаване на подкуп е арестуван още един висш чиновник от Министерството на отбраната - началникът на департамента за осигуряване на отбранителните поръчки.

Други от Анализи

Дойде време за нови имена на националните празници

Къде да търсим съединение в държава, която си има всичко по две България празнува Съединението с огромни опашки на ГКПП към Гърция. Не пред паметниците или пък пред гробницата на княз Александър I

На Запад след леко ПТП пият кафе, у нас вадят ножове и пистолети

65% от колите ни са на възраст между 18-20 години, а те не са безопасни Според данни на МВР от началото на годината 301 души (до 4 септември - б.р.) са загинали в катастрофи, а 6062 са били ранени

Докога все ще чакаме на опашки пред портите на Гърция

Преди години стояхме с часове пред посолството в София и консулството в Пловдив за визи, сега - най-много на ГКПП Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея И преди 10 ноември

Държавата задлъжнява бързо, а домакинствата - още повече (Графика)

Въпреки добрата си дългова позиция в момента не бива да се самоуспокояваме, че това е гарантирано завинаги В края на август Министерството на финансите издаде облигации на международните капиталови

Септември ще бъде все ... септември

Единственото сигурно обединение на нацията и на народа ни е около печените чушки и каната с вино. Там сме единомислещи и единосъщни Този девети месец от календара е май по-възпяван от месец май

>