От София НАТО маха червените линии, дава на Украйна да обстрелва Русия със западни оръжия

27.05.2024 12:41 Весела Бачева
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

НАТО върви към позволение на Украйна да използва дарената ѝ военна помощ срещу цели на територията на Русия. Такова решение взе Парламентарната асамблея на НАТО, която провежда сесия в София, преди минути.

По време на заседанието бяха приети две декларации за позицията на алианса на Срещата на върха във Вашингтон през юли.

Първата декларация е за оформянето на НАТО за следващите поколения на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през есента.

В нея е заложено укрепването на НАТО до по-силно отколкото няколко е било. В документа е предвидено гарантиране на сигурността и демокрацията, защита на всеки сантиметър територия, подкрепа на Украйна до победа във войната. И по-конкретно - изискване от държавите членки да харчат поне 2% от БВП годишно за военни инвестиции и подсигуряване, че военните стратегии на алианса могат да бъдат изпълнени мигновено, ако това се наложи.

Това бе прието от делегатите с два гласа "против" и нула "въздържал се".

Повече дебат предизвика втората декларация, посветена на подкрепа на Украйна до победа във войната. В нея е заложено да не се поставят повече червени линии, да ѝ се даде всичко възможно, което искат "в името на демокрацията", а държавите членки да инвестират повече в отбрана, повече производство, като се даде приоритет на заявките на Украйна, както и да се разшири представителството на украинската страна в НАТО и ЕС, а пътя на Украйна към НАТО да стане "необратим".

Прието бе предложението да се добави НАТО да помага на Украйна с ПВО системи, включително "Пейтриът".

Спор предизвика предложението да се приеме да се позволи на Украйна дарената военна помощ от страни в НАТО да се използва срещу територията на Русия. До момента това не не позволено.

Представителите на Канада приветстваха предложението и дори предложиха по-строга формулировка. От Италия обаче се обявиха против и обясниха, че именно това е било условието им за военна помощ на Украйна - техниката да ме се използва срещу цели на територията на Руската федерация.

"Трябва да признаем, че Украйна губи тази война в момента. Не можем да продължим да казваме на Украйна да не стреля ракетите си по Русия, която щастливо стреля своите по Киев. Ще е много тъжно, ако не приемем тази поправка", каза представителят на Великобритания.

Още по-сериозно реагираха от Литва. Един от представителите припомни за видеото с президентски от изгорената печатница за детска литература. "Военната помощ за Украйна и ограниченото ѝ използване, да го кажа по-леко, изглежда двулично. Това е като да играеш баскетбол с белезници", каза той.

Подкрепа дойде от французите, които обясниха, че досега Украйна стриктно е спазвала изискванията на страните, които са давали военна помощ. "Ако Украйна е спазвала международното право, то Путин няма лимити. Това изменение ми е струва много добър компромис", казаха от Франция.

Подкрепа дойде и от Естония, Нидерландия, Швеция.

"Благодаря ви. Това е много важно за нас, защото е като да се бориш с една ръка зад гърба. Тази ситуация в Харков, при която за съжаление не можахме да я спрем, но имахме информация за военните до границата, но нямаше как да стреляме, за да ги отблъснем. И това доведе до загуби на военни и цивилни и доведе до окупация на територия", казаха представителите на Украйна.

Предложението мина с девет гласа "против".

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>