Очаква се висока концентрация на полени от житни треви тази седмица

27.05.2024 10:49
Очаква се висока концентрация на полени от житни треви тази седмица КАДЪР: BTV

Тази седмица най-висока ще бъде концентрацията на полените на сем. Житни. Това сочи прогнозата за алергизиращите растения, която е съвместен проект на bTV и Националния център по заразни и паразитни болести.

Повечето дървесни видове вече прецъфтяха.

При сем. Житни през следващите дни заради валежите концентрацията ще бъде умерена, но към края на седмицата сухите часове ще се увеличат и концентрацията ще се повиши до висока.

При плевелните видове ще цъфтят сем. Лободови и живовлякът. Концентрацията ще се повиши до умерена в края на седмицата и особено в по-малките населени места. Там плевелните растения са по-разпространени.

Какви са симптомите при поленовите алергии?

Първите симптоми на сезонната алергия към полени са от страна на дихателните пътища. Това каза за bTV  д-р Симеон Узунов, алерголог в Александровска болница.

„Началото е свързано с бистри секрети, запушване на носа, сърбежи и кихане. Засягат се и очите - зачервяват се, има сълзене, сърбежи. Дори е възможно да се наблюдава оток. При хора с астма е възможен задух, кашлица, стягане и свирене в гърдите", обясни д-р Узунов.

Специалистите съветват при подобни симптоми да се потърси консултация с лекар.

Други от Докторе кажи

Нова система проследява пътя на всяка ваксина у нас

От началото на септември 2024 г. влезе в експлоатация нова електронна система за разпределяне на биопродукти в страната, която позволява проследяването на пътя на всяка ваксина в България – от

Родители: В аптеките липсват назалните ваксини против грип

Грипът дойде по-рано от очакваното и първият случай вече е доказан в София. На този фон майки се оплакват от липса на противогрипна ваксина, която вместо с убождане, се поставя чрез впръскване в носа

Пулмолог: Фините прахови частици са 30 пъти по-малки от косъма и могат да увредят целия човешки организъм

Проблемът мръсен въздух го коментираме от доста години, но хората трябва да знаят, че когато падне мъглата, защото влизаме в този сезон, тя е като чадър над градовете и населените места и покачва

Д-р Аспарух Илиев: В момента преобладава COVID-19, пикът на грипа се очаква януари

„Това е нормалното разпространение на грипът. Очаква се в следващите месец и половина-два да настъпи и неговият пик. Обикновено в края на декември и началото на януари има най-много случаи на грип"

Онколог: Ракът засяга все повече млади хора, сред причините е ултрапреработената храна

„Яжте, пийте и живейте добре", съветва професор Хаят, който след близо половин век работа с рака споделя, че истински хранителен режим срещу него няма

>