Няма да пращаме войски в Украйна, уверява МО след Радев в Унгария и реакция на Пеевски (Обзор)

26.05.2024 22:10
Военният министър Атанас Запрянов и началникът на отбраната Емил Ефтимов на парламентарната асамблея на НАТО. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Румен Радев и Тамаш Шуйок Снимка: Прессекретариат на президента

Това може да реши само парламентът, но никога дори не е било обсъждано

“България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна.” С тази позиция излезе Министерството на отбраната само ден след визитата на президента Румен Радев в Унгария, откъдето той се обяви против изпращането на войски в Украйна.

От месеци вървят притеснения, че страните от НАТО може да се намесят пряко в конфликта, но страни от алианса, включително САЩ, както и генералният секретар Йенс Столтенберг категорично отхвърлиха тези твърдения. Новите спекулации обаче се появиха пак тази събота, след като унгарският премиер Виктор Орбан намекна, че НАТО и ЕС се насочват към по-пряк конфликт с Русия. Същия ден с него се срещна и Радев, който бе в Будапеща. С тамошния държавен глава Тамаш Шуйок българският президент се обяви против изпращането на войски в Украйна.

Председателят на ДПС Делян Пеевски реагира единствен от политиците с призив към Румен Радев да не спекулира със страха на хората. “Недопустимо и безотговорно е от страна на президента да плаши българите с откровено неистински заплахи”, написа в социалните мрежи Пеевски и предупреди, че подобно поведение е “желание за нерегламентирана намеса в хода на предизборната кампания или изпълнение на целите на руската пропаганда и хибридна война”.

Часове по-късно и от военното ни министерство бяха категорични, че няма решение за изпращане на български военни в Украйна. То може да се вземе само от парламента и предложение за това “никога не е било на дневен ред”. Единственото решение на Народното събрание, което засяга войските, е от 9 декември 2023 г. и предвижда България да помогне за обучението на украинци за бойни санитари, но това ще се случва у нас, напомнят от МО.

Същия ден, в който Радев бе в Будапеща, в София пред Комитета по сигурност на НАТО военният министър Атанас Запрянов разказа, че най-директното предизвикателство за страната ни е дезинформацията, която Русия разпространява, и това, че тя се използва и от опозиционните лидери у нас.

“Русия изпрати много добре структурирани послания, че българската помощ е пряко участие във войната. А за да се прати помощ, трябва да има обществена подкрепа. И всъщност това послание някак намали обществената подкрепа за правителството”, каза Запрянов.

“Русия пряко ни обвиняваше, че незаконно изпращаме военни в Украйна. Това е фалшива новина”, допълни министърът. Той напомни, че руски кораби на няколко пъти навлизат в икономическата зона в Черно море. Затова и поиска да се укрепи източният фланг на алианса, част от който е и България. Министърът поиска от страните в НАТО да ни предоставят брегови системи за противокорабна отбрана.

Кремъл ще се опита директно да повлияе на предстоящия вот през юни и най-вече на избора на евродепутати. Властите в България са подготвени за това и засега ситуацията е спокойна, увериха Запрянов и вътрешният министър Калин Стоянов пред представителите на НАТО.

България домакинства заседанията на парламентарната асамблея на алианса покрай 20-годишнината от членството си във военния съюз. В понеделник в София ще пристигне и Столтенберг.

Други от От страната и света

Жоел Мейер: Успехът на игрите в Париж бе възможен благодарение на добрата организация на сигурността

Това сподели Н.Пр. Жоел Мейер по време на среща с български участници, на която специални гости бяха министър Атанас Илков и служители на ГДБОП и ГДГП

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 17 октомври, около 23 часа по пътя между селата Свобода и Крушари е спрян за проверка

Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

Целта на тестването наBG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители. Ние не е трябвало да получим съобщение

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче от Кресна

Млада жена от Кресна е била отвлечена и пребита от неин съгражданин, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел. 112

Русе е домакин на форум за пътна безопасност и транспортна свързаност

На 23 октомври в Русе от 11 часа в зала „Европа" в Доходното здание ще се проведе форум „Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност". Основната цел на форума е да представи политиките и мерките

>