Оперна певица с български корени работи за Белия дом

26.05.2024 18:01
Карла Дирликов Каналес КАДЪР: NOVA

Майка ѝ е мексиканка, баща ѝ - българин, а тя е първо поколение американка. Оперна певица е и работи за Белия дом. За първи път идва в България, когато е на 20 години и оттогава се опитва да се свърже с българските си корени. Тя е оперната прима Карла Дирликов Каналес.

„Аз съм оперна певица и имам честта да работя за правителството на САЩ. Също така се занимавам с преподаване. Силно вярвам в изкуството и културата като начин на връзка между нас като хора", сподели тя.

Карла крие радостта си от това, че е в България. „Баща ми е роден тук. Аз самата се чувствам българка и съм горда, че съм българка. Баща ми е българин, а майка ми е мексиканка. Любовната им история е интересна – запознали са се в Прага, след като той е заминал да работи в САЩ. Оженили са се в Мексико", разказа оперната певица.

Докато расте баща ѝ и разказва много неща за България. „Мисля, че любовта ми към музиката и особено към операта идва от него. Отраснах и с баница, червени яйца и ходене на църква, както и с мартеници. Постоянно го разпитвам за България, но няма нищо по-добро от това да дойда, да пробвам от храната и да прекарам време с близки и да разбирам историята на семейството ми и на страната", допълни Каналес.

Тя разкрива, че се чувства българка. Надява се, че ще успее да кандидатства за гражданство и да прекарва повече време в България. „Обожавам книгите на Георги Господинов. Обичам културата, творбите на композиторите и певците. Говоря много малко български. Идвам в страната колкото мога по-често", обяснява Карла пред NOVA.

Сега е в България по покана да произнесе тържествено слово на дипломирането на Американския колеж в София. „За мен е истинска чест", споделя тя.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>