Мимоза Базова с почетен “Аскеер”, искали я във ВИТИЗ още в 10-и клас

25.05.2024 23:00 Мария Райчева
Мимоза Базова в “Басейнът” СНИМКИ: ТЕАТЪР “БЪЛГАРСКА АРМИЯ” И АРХИВ
Мимоза Базова взе почетен "Аскеер".
Освен с таланта, тя впечатлява и с красотата си.
Искат я за актриса още в ученическите години.
Мимоза в една от многобройните си роли

Вече 46 години тя е част от трупата на Театър "Българска армия"

През 2009 г. обявяват, че печели "Икар", но тя решава, че това е "тъпа шега" и се скрива зад кулисите

Мимоза Базова, една от легендите на Театър “Българска армия”, получи почетен “Аскеер” вчера на престижната церемония за най-старите театрални награди у нас. Вече 46 години тя е част от трупата, а в момента зрителите я аплодират в спектаклите “Басейнът”, “Представление и половина” и “Колко е важно да бъдеш сериозен”, в който играе над 20 години.

Зад гърба си има много запомнящи се роли като Елисън Портър в “Обърни се с гняв назад”, Мими и Лола в “Разбойникът”, Наташа във “Фалшивата монета”, и трите постановки на режисьора Иван Добчев. Играла е Леночка в “По следите на радостта”, Краварката в “Пунтила и неговият слуга Мати” и т.н.

Изключително талантлива, за нея колегите ѝ казват, че е органичен артист. Не обича да дава интервюта, да се шуми около нея, но пък очевидно е родена за сцената, защото я забелязват още в ученическите ѝ години, и то без тя да има каквато и да било идея да се занимава с театър.

В детските си години Мимоза Базова живее в Перник, където баща ѝ бил минен инженер. “Спомням си, че го вземаха с файтон от вкъщи и аз много обичах да се возя с него”, разказва актрисата.

С Катя Паскалева били в едно училище и когато имало конкурси за рецитация, двете все се явявали. Но в онзи период и през ума не ѝ минавало, че би могла да стане актриса. Съдбата обаче си знае работата и с поредица от случайности я води именно към този път. Била в горните класове, когато нейна съученичка ѝ казала, че ще се явява на регионалния конкурс за художествена самодейност за творби на Смирненски. Помолила Мимоза да отиде с нея за кураж. Момичето изрецитирало стихотворението си, а от комисията попитали Мимоза дали и тя не иска нещо да каже. Отговорила, че не обича стихотворения, но знае разказа “Босоногите деца”. В крайна сметка нейната приятелка отпаднала, а тя се класирала и отишла на националния конкурс. В комисията били едни от големите артисти по онова време - Йордан Матев, Спас Джонев, Владимир Трендафилов. И изненадващо за самата нея, Мимоза

спечелила второто място

След време, вече като студентка във ВИТИЗ, станала близка приятелка с Йордан Матев, с когото все ходели да обядват в Руския ресторант, много популярен в тези години.

Все още в гимназията, един ден майка ѝ казала, че в Перник ще правят Работнически театър и има конкурс. Председател на журито бил проф. Филип Филипов и заедно с неговите асистенти не само я взели в трупата, но и веднага ѝ дали главна роля в пиеса. С този спектакъл участвали в Преглед на самодейността и Мимоза спечелила златен медал. В комисията бил Желчо Мандаджиев, актьор, режисьор и преподавател, а към онзи момент и директор на Сатиричния театър и ректор на ВИТИЗ. След награждаването поискал да я види и настоял да започне веднага да учи актьорско майсторство в академията. Мимоза била в 10-и клас и майка ѝ категорично отказала да прекъсне училище и да няма завършено образование. Мандаджиев обаче не се отказал и отново издирил Мимоза, този път чрез театъра. Тогава имало специален член, който позволявал извънредно даровити таланти да влязат във ВИТИЗ още преди да са завършили училище. И с този аргумент ректорът продължил да настоява. В крайна сметка се разбрал с директорката на училището да освобождават от часове Мимоза всеки четвъртък и тя да посещава уроци, за да се подготви за изпитите в академията.

Талантливото момиче завършва с пълно отличие и кандидатства архитектура заради майка си, но във ВИТИЗ се класира втора. Тогава конкуренцията била убийствена, 500 момичета се явили за пет места.

“След много години, вече бях актриса в Димитровград, Желчо Мандаджиев дойде при мен и ми каза: “В ничий живот не съм се намесвал така грубо като в твоя. Нещастна ли си, че си актриса?”. Отговорих му, че съм много щастлива, и той си отдъхна”, разказва Мимоза.

Докато учи във ВИТИЗ, проф. Кръстьо Мирски непрекъснато ѝ дава малки роли в Народния театър. Накрая участвала в “Свекърва” на Антон Страшимиров, където с нейната роля на слугинчето се оказало, че по време на целия спектакъл е на сцената, въпреки че нямала и една реплика. И това е първият ѝ успех, защото обира овациите на публиката.

След ВИТИЗ играла известно време в пернишкия театър. Но се преместила. Петър Младенов току-що се бил върнал от Москва и го назначили за окръжен секретар на Видин. Поискал да направи театър, събрал трупа и два месеца в бежовия салон на хотел “България” събирал актьорите, за да ги убеждава

да отидат да играят във Видин

Настанали ги в много добре обзаведените апартаменти на френски специалисти, които строели химически завод, и вече си били тръгнали. “Събирахме се непрекъснато при Пешо (Петър Младенов - бел.авт.). Но после го направиха външен министър и цялата трупа се преместихме в Габрово”, припомня си Мимоза.

От габровския театър се преместила в Димитровград за две години. Там се срещнала с бившия си съпруг - режисьора Иван Добчев. Между двамата пламнала любов и малко по-късно се оженили. Преместили се в Пловдив, където се ражда и синът им Христо. Три години по-късно Мимоза става част от Театър “Българска армия”.

В дългогодишната си кариера печели два пъти наградата “МаксиМ”, за главна женска роля и за цялостно творчество. През 2009 г. получава “Икар” за главна роля - Юля в спектакъла на Иван Добчев “Родилно петно”. Този приз е свързан със забавна случка. Когато разбрала, че е номинирана, била убедена, че няма да спечели, конкуренцията била много силна. И се хванала на бас с двама млади режисьори. Обзаложили се на каса бира от известна българска марка. На церемонията обявили, че тя печели, а наградата ще бъде връчена от шефа именно на същата марка бира. “Втрещих се, като чух, реших, че са разбрали за баса и си правят тъпа шега с мен. И казах: “Е, няма що, много смешно!”. И продължила да си стои зад кулисите, ядосана от “нелепата шега”. Наложило се Рени Врангова да я изтика на сцената, защото Мимоза отказвала да повярва, че наистина тя печели “Икар”.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>