България иска брегови системи за защита от НАТО

25.05.2024 11:36

“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита в Черно море.”

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. По-рано по време на заседанието на Комисията по сигурност и отбрана към НАТО той на няколко пъти поиска алиансът да инвестира в укрепването на Източния фланг, част от който е България.

“Ние имаме приложение на конвенцията от Монтрьо и алиансът не участва с кораби в Черно море. Стана дума вече, че в противоминната операция, която провеждаме с Турция и Румъния, сме поканили определени способности и екипи от НАТО да участват. Това е една посока (б.а. - по която алиансът може да помогне)”, коментира министърът. Той напомни, че Турция се притеснява, че присъствие на кораби от държави извън Черноморския регион може да ескалира конфликта и ние уважаваме това решение, “но не можем да си позволим да не се грижим за морската безопасност”.

Днес и утре в София ще заседават комисиите към НАТО, а в понеделник се очаква в страната да пристигне генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Поводът е 20-годишнината от членството на България в НАТО.

България има информация, че Русия ще се опита да се намеси в изборите през юли за европейски и парламент и страната ни се подготвя за това, увери пред представителите на отбранителната комисия на алианса Запрянов.

Целта на Кремъл е да повлияе на предстоящите избори през юли. Има нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо изборите. България е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация. Изключително внимателни сме в наблюдението си на такива примери на въздействие на руски центрове на нашата територия, каза Запрянов. Министърът на няколко пъти призова НАТО да инвестира в укрепването на Източния фланг, част от който е страната ни.

България иска да е по-силен член на НАТО и ЕС. Руската дезинформация е най-директното предизвикателство, което имаме, и нашата система е засегната от враждебна пропаганда и фалшиви новини, продължи Запрянов.

Риториката на Русия за употреба на ядрени оръжия е неприемлива и ние трябва да се борим срещу това, призова още министърът. Той подчерта, че страната ни готви нов пакет от военна помощ за Украйна.

Кога е започнало разпространението на дезинформация в страната и дали това е било след нахлуването на Русия в Украйна, запитаха министъра представители на Турция от НАТО.

"Увеличиха се след старта на войната. Русия изпрати много добре структурирани послания, че българската помощ е пряко участие във войната. А за да се прати помощ, трябва да има обществена подкрепа. И всъщност това послание някак намали обществената подкрепа за правителството", посочи Запрянов.

Русия пряко ни обвиняваше, че незаконно изпращаме военни там. Това е фалшива новина, категоричен бе той.

Когато говорим за изборите, отново подкрепата за Украйна е част от тезите на опозиционните партии, които са прокремълски. Те твърдят, че такава подкрепа ще ангажира България във войната, посочи министърът.

Очаквайте подробности!

Други от От страната и света

Обновяват 10 улици в Пазарджик до края на 2024 г.

Първият етап от мащабната реконструкция на улици, водопроводи и канализация в град Пазарджик е факт. Десет улици с начало - част от ул. "Петър Бонев" ще бъдат модернизирани в рамките на тази година

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

>