За успех във всяка кариера ви трябва креативност. Трикове да я събудите

26.05.2024 05:30 Димитрана Александрова

Експертите твърдят, че с малки и прости неща можете да събудите творческото си мислене

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Идейност - да се използва тази дума през 90-те не беше много престижно, защото миришеше на партийност. А пък английските думи миришеха на модерност, та без всякакви опити за намиране на български еквивалент креативност се превърна в термин.

Понеже не сте поети, мислите, че ще минете без нея.
Нищо подобно, бъдете сигурни, че работодателят ви много държи да имате креативност, независимо дали сте стругари, продавачи, журналисти или съчинявате реклами (което се нарича със звучната българска дума криейтив директор). Сиреч, държи да проявявате творчество, да впрягате въображението си и да ви спохождат интересни идеи как да изпълнявате задачите си по-добре или към какви пазарни ниши да се насочи компанията, в която работите. Сиреч, да създавате нещо ново. То това и значи английската дума creativity - творчество, създаване.

Някои шефове наистина търсят и ценят идеите на служителите. Други говорят за креативност само защото е модерно, а всъщност си харесват само своите идеи, обичат да командват и да контролират подчинените си. Не им дават никаква свобода, така че убиват въображението и инициативите им в зародиш.

Но ако работите във фирма, където кариерата ви зависи от творческия подход към изпълнението на отговорностите ви и дори е задължителна според служебната ви характеристика, проблемът е как да я извадите от себе си тая креативност.

Естествено, изначалният и тревожен въпрос е притежавате ли я. Спокойно, специалистите смятат, че повечето хора са способни на творчество. Не са чак гении, но могат да измислят нещо ново, ако се постараят да се измъкнат от рутината.

Повечето хора обаче са на обратното мнение. При анкета с 5000 служители от пет държави само една четвърт от тях казват, че се смятат за способни на креативност.

Ако никога не сте се питали как бихте могли да вършите по-добре работата си и не сте впрягали въображението си с тази цел, вероятно не знаете дали сте в мнозинството от три четвърти или в малцинството от една четвърт. Ами проверете, но предварително се подгответе.

Експертите твърдят, че за начало може да направите
малки и прости неща, с които да събудите своята креативност.

Понеже най-важното е да излезете от коловоза, в който се движите, предприемете съвсем буквална промяна. Всеки ден сменяйте маршрута към офиса и обратно към дома си. Ако ходите пеша и забележите как хората са прокарали пътечка през тревата, за да стигат по-пряко до автобусната спирка, това може да ви стимулира да измислите как и вие да скъсите някое разстояние в изпълнението на задачите си.

В почивката идете да пиете кафе на ново място. Обядвайте в друго заведение. Поговорете с колеги, с които не общувате често. Вечерта се срещнете с приятели, които скоро не сте виждали, или контактувайте със съвсем непознати.

Не смятайте всичко това за дребно, то ще освежи мозъка ви с нови гледки и впечатления, ще го подтикне да създава. Промяната води до иновации, защото принуждава ума ви да търси други решения в чисто битови дейности, а по този начин го отваря и за различни решения в работата, казват специалистите.

А пък срещите с нови хора може да ви дадат идеи. Не директно. Полезното хрумване понякога идва от разказана случка или от аналогия с нещо, което на пръв поглед няма общо с вашата работа.

Аналогиите с друг свят помагат да организирате вашия. Специалистите често дават за пример Стив Джобс, който въвежда в технологиите "папки". В зората на софтуера те са звучали изключително вехто, но той не се е побоял да го сметнат за немодерен и днес всеки създава в компютъра си точно папки, за да структура многобройните си документи.

Сравнението на вашата работа с привидно далечни идеи може да подобри тяхното разбиране и да възпламени искрата на креативността, уверяват експертите.

Четете, защото това само по себе си стимулира въображението. Художествената литература ви кара да си представяте онова, което ви разказва, и умът ви се настройва творчески. Понякога от роман или от приказка, която четете на детето преди заспиване, неочаквано може да ви дойде и идея за работата.

За да е полезна тази подготовка, трябва все пак да си определите цел, да насочите своята креативност към нещо определено, което искате да подобрите, да решите, да създадете. Помага да оставите умът ви просто да се рее, когато сте се изморили или сте изпаднали в безизходица при справяне със задача. Иначе не е плодотворно.

Експертите дори казват, че безкрайната свобода е вредна за креативността. Обикновено трябва да се измисли нещо конкретно и в някакви рамки. Поставянето на ограничения може да изглежда на пръв поглед контрапродуктивно за стимулиране на въображението. Истината е, че те насърчават гъвкавото мислене, защото действат като предизвикателство - човек впряга способностите си, за да разреши проблема.

Емблематичен пример за това е издателят Бенет Сърф, който се хваща на бас с един от своите автори, че не може да напише детска книга само с 50 различни думи. Писателят се казва Тиодор Гайзъл, по-известен като Доктор Сюс. Той спечелва баса със "Зелени яйца и шунка", която се превръща в една от най-продаваните детски книжки в САЩ и досега.

Естествено, вдъхновение ще ви споходи, ако излезете от рутината и в пряката си работа. Отървете се от всичко, което е ненужен детайл. Не пилейте часове за незначителни дейности. Те ще затлачат уж освежения ви и отворен към творчество мозък. Даже подредете бюрото си, за да не се разсейвате от хаоса. Креативността има нужда от време и място, изтъкват специалистите. (.)

Когато започнете да мислите съвсем целенасочено за ново решение на задача, внимавайте да постигнете баланс между ограничения и мащабност. Трябва да спазите граници - т.е. да създадете нещо приложимо, не някаква фантасмагория. (.)

Но ако пък много се притиснете в рамки, няма да ви хрумне нищо необичайно.

Творчеството наистина не е безкрайна свобода, а фин механизъм, в който се сработват като зъбчати колела въображение и реалност. Дори поетът трябва да мисли дали някой разбира духовните му инвенции, изляти в стихове.

А вие надали сте поети, макар че шефът ви иска от вас креативност.

---- Идеите са чупливи ----

Може да ви звучи шантаво, но щом ви дойде интересна идея, зарежете всичко друго и я хванете. Ако шофирате, спрете колата, извадете телефона или тефтера и си запишете какво ви е хрумнало. Даже любимата или любимия може да прекъснете, за да уловите онова, което ви е минало през ума.

След малко може да е късно, защото идеята е породена от конкретен момент. Когато той отмине, много е вероятно и тя да си иде с него. А когато започнете веднага да я записвате, ще я формулирате и дооформите. Или поне ще я нахвърляте, за да имате какво да развивате после.

За добър мениджър се смята този, който умее да стимулира и управлява креативността на служителите си. Ако шефът не владее това изкуство, и най-блестящите идеи се превръщат в отпадъци.

Много разумно е вие да бъдете добър мениджър на своята собствена креативност. Нужно е да не нарушавате само три правила:

1. Ако не записвате идеите си, те просто изчезват.

2. Ако не ги развивате, те просто си седят неизползвани.

3. Ако не се осмелите да ги споделите и да опитате да ги осъществите, те стават лоши, защото не знаете дали са добри.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Акула, делфин, кит или медуза сте и кой тип как постига успех

Как да се справите с шеф, който знае, че всичко знае

Не мразете края на дистационната работа. Тя доказва рискове

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>