Централни хали - не просто магазин, а дом за български стоки и култура, бляскав като оригинала

25.05.2024 08:00
Сградата на Халите е възстановена в оригиналния си вид от 1910 г., като вече работи и часовникът на кулата.
Има и детска книжарница, от която се виждат останки от крепостта “Улпия Сердика” и на римска баня.
Сградата на Халите е възстановена в оригиналния си вид от 1910 г., като вече работи и часовникът на кулата.
Иван Чернев, Васил Терзиев, представителката на ЕК Йорданка Чобанова и Христо Стоичков (от ляво на дясно) при официалното откриване.

Реставрацията възстанови идеите на арх. Наум Торбов

Близо 60 непоказвани досега фотографии на Централни хали, открити от Регионалния исторически музей в София и Държавната агенция “Архиви”, са изложени в забележителния магазин, който “Кауфланд България” отвори в сградата на 23 май. Наред с историческите кадри е поставен и барелеф на архитекта на Халите Наум Торбов, дело на Георги Чапкънов.

Снимките показват многото преображения на Централни хали през последните 115 години. Реставрацията, в която “Кауфланд България” инвестира над 50 млн. лв., върна оригиналния вид на тази емблематична за центъра на столицата сграда. Тя

бе одобрена от Института за недвижимо културно наследство

на Министерството на културата. Докрай са разкрити оригиналните метални колони, които държат покрива на сградата. Те са отливани в леярните на Густав Айфел в Париж преди над 115 г., на същото място, на което е отливана конструкцията и на Айфеловата кула. При предходната реконструкция на Халите горната им част бе невидима, защото около част от тях бе направен втори полуетаж.

Още нещо от оригиналния проект на Наум Торбов възстанови “Кауфланд България” - в центъра на магазина има шадраван, който е бил заложен от архитекта, но никога не е бил изработван. Направен е от зелен мрамор, докаран от Индия. Около него има пейки за почивка.

Пространството е организирано по различен начин от обикновените хипермаркети на “Кауфланд” и е съобразено с естетиката на сградата. Например в частта откъм улица “Вашингтон” е изградено второ ниво вътре в сградата, на което са разположени заведения за хранене и където е изложен старият часовников механизъм (виж карето). То има независим от самия хипермаркет вход, а

посещението на подземното ниво също не е обвързано с покупка в “Кауфланд”.

“Близо 5 години упорита работа трябваха на целия ни екип, за да осъществим проекта”, каза преди откриването главният изпълнителен директор на “Кауфланд България” Иван Чернев.

“Благодаря на компанията за спазеното обещание. За това, че успя да възстанови тази прекрасна сграда в нейния пълен блясък”, каза кметът на София Васил Терзиев. Той подчерта, че компанията е избрала за реставрацията “един по-дълъг и по-скъп път”, но е дала великолепен пример какво отношение трябва да имат всички към столицата.

“Щастлив съм, че виждаме изпълнени всички обещания,

които дадохме, преди да започнем мащабните възстановителни дейности. Акцентът в асортимента е на българското. Така отново Централни хали ще са дом на качествени български стоки и култура”, акцентира Иван Чернев.

Търговската площ е 1800 квадратни метра, а със своите 14 хиляди артикула това ще е най-големият магазин в идеалния център на столицата.

Под земята е създадено напълно ново пространство, чието предназначение е да съчетава музеен кът, място за отмора и сцена за културни събития.

Около съхранените и разкрити още преди години останки от северната стена на крепостта “Улпия Сердика” и останките на римска баня е изграден

музеен кът с визуализация на древна Сердика

Из нея посетителите могат да се “разхождат” с помощта на виртуални очила. Тъчскрийн с изображения на древна жителка и на гладиатор позволява те да оживяват, а фактът, че в близост е разположена голяма детска книжарница, със сигурност ще направи мястото предпочитано от децата.

Част от пространството е превърната в сцена с около 70 седящи места и на това място “Кауфланд” ще организира редовна културна програма. През уикенда 31 май – 2 юни на всеки два часа на сцената ще има ново събитие. 

Часовникът на сградата свети и звъни

След почти 40-годишна пауза часовникът в кулата над входа на Централни хали в София отново работи. Той свети, когато е тъмно, и издава два различни звукови сигнала – един на всеки четвърт час и друг – на всеки кръгъл. В 7 часа сутринта в четвъртък столичани чуха първия звуков сигнал в момента на отварянето на магазина.

По време на реставрацията е намерен оригиналният часовников механизъм, който е бил монтиран още през 1915 г. Той е почистен и реновиран и в момента е изложен на второто ниво на магазина.

Стоичков: Още този уикенд ще доведа внучката

За мен е чест да си партнирам с тази търговска верига, защото всичко, което правят, го вършат със сърце и с мисъл за цялото общество. Още този уикенд ще доведа внучката, за да види това богатство, каза при тържественото откриване на реновираната сграда Христо Стоичков.

“Кауфланд” за пореден път доказа, че не само е най-голямата търговска верига, но и най-отговорната, добави футболната легенда.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>