Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли (Снимки)

24.05.2024 22:50 Виктория Костова
Мария Стефанова
Мимоза Базова взе почетен "Аскеер"
Сдружение "Шум и бяс" спечелиха "Аскеер" за изгряваща звезда
Наградата за съвременна българска драматургия отиде при Борис Кръсте

Тази вечер се раздават за 33-и път наградите за принос към театралното изкуство

Маргита Гошева получи приз за поддържаща женска роля за Пития в спектакъла "Едип и пророците", който се играе в Драматичния театър в Пловдив

Голямата актриса Мария Стефанова спечели "Аскеер" за главна женска роля за образа й на Розовата дама в "Оскар и розовата дама" на Стефан Спасов. Тя поздрави и другите две номинирани актриси - Радена Вълканова и Климентина Фърцова.

"Аз ви пожелавам моята възраст и да ме надминете и едни такива актьори, каквито гледате тази вечер, да ви поднесат тази статуетка за току-що изиграна роля", каза актрисата.

А Константин Соколов спечели наградата за главна мъжка роля за ролята му на Петър в "Ботушът" на Стоян Радев.

Веселка Кунчева грабна статуетката в категорията "Режисура" за спектакъла "Преображението", който се играе в Драматичния театър в Благоевград.

"Красива птичка с цвят зелен" бе наградено за най-добро представление. Спектакълът се играе в театъра в Стара Загора.

Актрисата Маргита Гошева спечели "Аскеер" за поддържаща женска роля за Пития в "Едип и пророците" на реж. Диана Добрева. Спектакълът се играе в Драматичния театър в Пловдив. От сцената тя честити 18-ия рожден ден на сина им с Иван Бърнев - Матей.

Призът за поддържаща мъжка роля отиде при Иван Николов. Той спечели за ролите на Леонардо, Игор и Издателят в "Петрови в грипа и около него" с реж. Боян Крачолов и ролята на Николай Иванович в "Платонoff".

Елена Телбис взе наградата за моноспектакъла си "Prima Facie", който се играе в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

Тази година наградите се връчват за 33-и път в театър "Българска армия". Спектакълът е посветен на 95-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков и е под мотото "Театрална суматоха". Режисьор на церемонията-спектакъл е Борис Радев, а в програмата присъства почти цялата трупа на Военния театър. Водещ на събитието е актьорът Веселин Ранков. Статуетката е дело на на скулптора Георги Чапкънов - Чапа.

Сдружение "Шум и бяс" спечели "Аскеер" за изгряваща звезда за "Кино "Лента" от Мария Страшимирова. А драматурзите Камелия Николова и Анита Ангелкова връчиха наградата за съвременна българска драматургия на Борис Кръстев за "Кулата", което се играе в Театър 199.

Васил Михайлов връчи почетния "Аскеер" на актрисата Мимоза Базова. "Пожелавам ви труден живот, само той е достоен за артиста!", каза актрисата на сцената, заобиколена от почти цялата трупа на театъра. Руси Чанев спечели голямата награда „Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, но не присъства на церемонията.

Статуетката за сценография отиде при Мариета Голомехова заради две постановки - "Портретът на Дориан Грей" на Веселка Кунчева (Драматичен театър в Габрово) и за "Преображението" на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Благоевград). Тя посвети наградата си на актрисата Ружа Николова, заради която е започнала да се занимава със сценография.

Елена Нацариду бе отличена в категория "Костюмография" за "Крали Марко - последната балканска легенда" на Анастасия Събева - Драматичен театър - Русе.

Емилиян Гацов - Елби спечели "Аскеер" за театрална музика за представлението "Игри в задния двор" на Николай Поляков, което се играе в театър „София".

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>