Ако ви кацне гълъб на балкона, сприятелявайте се, щото няма отвъждане

25.05.2024 01:00
Борба срещу гълъбите няма - стават все повече
Освен че кълват, каквото намерят по балконите, гълъбите цапат. Сова плашило ги прогонва, но за кратко. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Изкуствените фигури на гарвани и сови ще изплашат гълъбите само за малко

Изкуствените фигури на гарвани и сови ще ги изплашат само за малко

Ако на балкона ви се засели гълъб - нещо, което се случва напоследък все по-често, трябва да се примирите със съжителството, защото практически птицата няма отвъждане. Каквото и да поставяте, за да ги стреснете - изкуствени фигури на гарвани и грабливи птици, шипове, дискове, няма да помогне. Гълъбите ще се уплашат само в началото, а после бързо ще свикнат.

“Значително се повишава популацията на гълъбите в градовете. И преди са кацали по терасите, но са били по-малко. Сега са много и нямат алтернатива за хранене, затова кълват всичко, което намерят по балконите”, казва ветеринарният лекар д-р Славко Николов. Новозасадени цветя, зимнина - буквално всичко. 

В колкото по-висока сграда живеете, толкова по-вероятно е тези птици да харесат балкона ви за гнездене. Домашният гълъб произхожда от дивия скален и затова подобно на него предпочита да гнезди по високите етажи на блоковете. А там се храни с всичко, което хората оставят по балконите си. Затова е хубаво и да не забравяте нищо, което птицата би яла. “Ако веднъж вече са направили гнездо на терасата ви, те отново ще идват на същото място, защото го приемат за тяхна територия”, обяснява д-р Николов.

С две думи - борба срещу гълъбите няма. Според ветеринарния лекар в някои европейски държави умишлено се размножават грабливи птици, които са пускани да ловят гълъбите. У нас тези птици нямат естествени врагове, затова успяват бързо и лесно да увеличават популацията си. 

Ако все пак гълъбите вече са направили гнездо на терасата ви, изчакайте яйцата да се излюпят след 18 дни, после ще им трябват 20 дни да отгледат малките. Но щом те излетят, женската снася нови две яйца и цикълът се повтаря.

Други от Възход и падение

На 18 октомври рожден ден имат

Слави Трифонов, тв водещ, продуцент, лидер на партия "Има такъв народ" Копринка Червенкова, журналистка Кънчо Атанасов, писател Акад. Людмил Стайков, драматург и

На 61 години Деми Мур най-сетне има шанс да изглежда зле във филм

"Веществото" е толкова шокиращ, че в Лондон зрители напускат киносалоните Деми Мур отново е във фокуса на обществена буря. Последният филм, в който участва, е толкова шокиращ

Спасение за футбола ни! Роди се Христо Стоичков II (Обзор)

Бъдещето на българския футбол е в сигурни ръце, но трябва да минат поне 18 години. В частната клиника “Витас” в Барселона се роди Христо Стоичков II, внукът на Камата - единственият българин със

“Биг Брадър” в зловеща битка за рейтинг

Стартът на новия сезон на Големия брат си навлече гнева на зрителите наред с високата гледаемост Участват търсачи на бърза слава. Интригата не допуска вътре учител, доктор или професор

Илон Мъск е обвинен, че е шпионирал Амбър Хърд с детективи, камери и дронове

Наскоро Илон Мъск се появи на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, говорейки пред тълпата, че изборите през ноември са "най-важните избори в живота ни"

>