Красотата ще спаси света, но дали ще спаси България?

24.05.2024 17:12 Георги Банов

Красотата ще спаси света е цитат от "Идиот" на Достоевски. Точно тази комбинация обрисува най-добре изминалата седмица.

Намираме се в идиотска предизборна кампания, поредната от няколко години насам. То не са компромати, записи, кучета, пачки, котета, патета и всякаква зоология, както се казваше в един стар виц.

На този фон и времето се развали. Подлъга ни, че ще става за плаж, а все едно зимата се върна и трябва да вадим ските.

Бомбите в Украйна и Газа трещят все по-силно.

И на този фон един светъл лъч. Красив. Като Мария Бакалова на червения килим в Кан. Е, наистина, заслужаваше си тази гледка. И нормално се превърна в хита на седмицата. Най-интересното, най-хубавото. Сега по сутиен ли е, или пък такава е роклята на онези "Долче и Габана". И как така правят рокли, като всеки знае, че се специализират в колани, както се пее в една песен?

Вярно, намериха се и такива, които оплюха Мария. Но това си е типично за България.

Може би най-прав ще се окаже Стефан Диомов, че единственият начин да намразим 24 май е да го направим национален празник. И отново ще ни раздели. В крайна сметка добре, че не го направихме, за да имаме поне един ден, в който да се диша спокойно и всички да са усмихнати.

Така все още не е ясно дали красотата може да спаси България. За света всичко е възможно, но за нас... Но вече сме свикнали в тази идиотска ситуация, в която сами се вкарахме.

Така една красива рокля на една красива българка се превърна в светлия лъч на седмицата.

Достоевски също е казал: Удивително е какво може да направи един слънчев лъч с душата на човека! Четете Достоевски бе, и... избраници!

Други от От страната и света

Затвор и глоба за мъж, превозвал 24 нелегални мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура - Стара Загора мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от съда

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

Помощник-фармацевтите готвят протести - крият се при проверки, не могат да изписват лекарства

Помощник-фармацевтите у нас са в протестна готовност. Те се обучават в медицински колежи към университетите обучението им е 3 години и завършват с висше образование

>