Акула, делфин, кит или медуза сте и кой тип как постига успех

25.05.2024 05:30 Димитрана Александрова

Ако се класифицирате честно, може да управлявате енергията си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Днес не ви се работи. Ама никак. Едва събирате енергия да се приготвите и да тръгнете на работа. А там се пипкате и нищо не ви спори. Ами днес просто ви е ден на медуза.

Хората са така устроени, че се стремят да изразходват физическите си ресурси най-ефективно. Не сте си доспали по някакви причини и организмът ви диктува да си пазите силите. Затова в този делник не сте особено жизнени, носите се напред-назад по течение досущ като онова пихтиесто морско животно. Или пък изпитвате прилив на енергия и схрусквате задача подир задача като акула.

В различните дни хората разполагат с различни видове енергия. Но все пак постоянно имат доминираща. Според една теория може да сте някое от четири вида морски животни.

Акули са тези, които имат много енергия, но тя е и негативна. Те са амбициозни, обичат предизвикателства и се хвърлят ентусиазирано да се преборят с тях, затова често постигат успех. Особено се въодушевяват при конкуренция. Готови са обаче не само да се състезават, а буквално да захапят съперниците си.

Не са добри екипни играчи, защото трудно се сработват тъкмо заради голямата си доза негативна енергия. Имат дни, в които им е крив целият свят и всички са им виновни. Тогава са още по-склонни да хапят - дори без повод, и са трудни за издържане от колегите.

Макар че са енергични, акулите са спорни като шефове. Те мотивират, предизвиквайки страх у подчинените си. В известна степен това върши работа. Но по принцип поведението им е натоварващо и ако не се научат да удържат акулския си нрав в поносими граници, могат да се провалят в началническата си роля.

Делфините преливат от позитивна енергия и точно тя ги прави победители. Те също са амбициозни, но за разлика от акулите са екипни играчи и могат да вдъхновяват. Понеже са пълни с ентусиазъм, колегите им искат да работят с тях. Склонни са и да помагат на другите, затова са още по-желани партньори. Често тъкмо те стават неформални лидери в колектива.

Недостатъкът е, че понеже всички са на тяхната вълна, им липсва опозиция. Ако не се самоконтролират, могат да затънат в рутина.

Шефове мечта стават именно делфините. Трябва обаче да намерят начин в нужните моменти да бъдат конструктивни, т.е. да не позволяват подчинените им да се възползват от тяхната позитивна енергия и да мързелуват.

Китовете не са твърде енергични. Също като едрите морските бозайници са по-скоро тромави. Но пък са мощни и като подхванат някоя работа, я свършват. Възможно е да стане прекалено бавно, за да оцелеят в конкуренцията на по-бързите и свирепите. Те обаче са добродушни и рядко влизат в сблсък с колегите си. Не са най-ценните хора в екипа, но не са и неприятни.

По принцип китовете трудно успяват да станат началници.

Медузите имат малко енергия и тя е негативна. Не са инициативни, не са продуктивни, обичат да се носят по течението. Но пък не разбират, че в поведението им липсва активност и това е голямата им беда.

Обикновено смятат другите за виновни и са сърдити на всички. Особено мразят тези колеги, които са "мърдащи" - обвиняват ги в прекалена амбициозност, натегачество и други подобни грехове. Никой не иска да е в екип с тях.

Те също по принцип не би трябвало да бъдат издигани за шефове. Но когато по някакво недоразумение се случи, мъката е за подчинените им.

От който и тип да сте, може да положите усилия да управлявате енергията си правилно, ако се замислите и се класифицирате честно.

Не е лесно, но разпознаете ли у себе си акула, старайте се да се сдържате и да не хапете често, щом ви се налага да работите в екип. Ако не можете, опитайте да си изберете професия, в която мерите сили с конкуренти като индивидуален играч. Примерно станете адвокат.

Когато определяте себе си като делфин, трябва да прецените в кои моменти да вкарате и малко акулска енергия. Има случаи, в които не става, без да покажете зъби на конкурентите си, за да победите.

Китовете могат да пробват да са по-добре организирани, за да са по-бързи. Чак свирепи надали ще им се получи да бъдат, но ако съумеят да подредят приоритети си правилно, ще преодолеят тромавостта си.

За медузите е нужно да се накарат да са по-инициативни, като помислят защо са изпаднали в положение просто да се носят с вълните. Много е възможен отговорът, че тази работа им е омръзнала, че вече нямат никакво задвижване да я вършат. Стоят си на нея, защото нямат и енергия да се измъкнат. Не звучи никак добре, както и самото определение "медуза". Така че може самото му осъзнаване да стане мотивация за промяна.

---- Дали не се носите по течението, понеже не си доспивате

Психолозите твърдят, че много от работещите не забелязват как от делфини се превръщат в медузи, понеже не спят достатъчно.

Енергични, амбициозни и вдъхновени, те в някакъв момент се пренатоварват (или шефът ги пренатоварва) с повече задачи, отколкото биха могли да свършат качествено. В резултат започват да не си почиват достатъчно време, за да презаредят батериите. Ефективността им намалява, живеят в стрес, че не успяват. Сънят им става некачествен. Продуктивността им още повече пада и стават тромави китове. Не се усещат и постепенно се превръщат в медузи. Не само не поемат инициатива, а отлагат и онова, което им е възложено да свършат. Завъртат се в омагьосан кръг, в който все повече и повече губят енергията си.

Директната връзка между съня и склонността за отлагане на задачите е доказана с изследване, публикувано в списание Frontiers in Psychology.
Учените анкетирали хора с различни професии и от различни икономически сектори - финанси, търговия, строителство, образование, здравеопазване и т.н. Доброволците били помолени да следят и записват качеството на съня си и склонността да отлагат задълженията си. Анкетата продължила 10 последователни работни дни.

Резултатите показали, че при всички липсата на добър сън през нощта неминуемо води до увеличение на честотата и склонността за отлагане на задължения на следващия ден.

Този ефект бил силно зависим и от самоконтрола. Хората, които имали ниски нива на самоконтрол, били засегнати значително по-силно от липсата на сън, отколкото онези, които имали воля да управляват чувствата си.

Проучването показало сериозна разлика в честотата на отлагане между доброволците със слаб самоконтрол и онези с по-висок в случаите, когато и двете групи изпитвали липса на качествен сън. Разликите ставали значително по-малки, когато те започвали деня си отпочинали след дълъг и пълноценен сън.

Силната воля обаче не може да бъде безкрайна. При постоянна липса на качествен сън организмът се изтощава. Умората вече не може да бъде компенсирана с никакъв самоконтрол.

Изводите от проучването са няколко. Единият е, че колко често отлагате работата си не зависи толкова от някаква личността черта - мързел, да речем. Много по-съществена роля играе податливостта ви към външен фактор като липсата на сън. Той ви карат да отлагате и известно време можете да преодолеете това желание със съзнание, че трябва да си свършите работата, и с воля. Но това не може да бъде постоянно.

Така че най-същественият извод от изследването е, че ако искате да се отървете от опасността да ви липсва енергия, е нужно да отделяте повече внимание на съня. Не само като количество, а и като качество.

Един от най-ефективните начини да подобрите качеството на съня си е да следвате график - да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Към това добавете забрана да се занимавате със смартфона и с компютъра поне 2-3 часа преди лягане, съветват специалистите. Причината е, че светлината от екраните им пречи на отделянето на мелатонин - т.нар. хормон на съня.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да се справите с шеф, който знае, че всичко знае

Не мразете края на дистационната работа. Тя доказва рискове

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>