Методи Байкушев: Млади с успешен бизнес в чужбина се връщат, търсим терени за нови инвеститори в Благоевград

24.05.2024 07:00 Тони Маскръчка
Кметът Методи Байкушев обсъди с представители на строителната фирма графика за ремонта на уличната мрежа и предложи дупките да бъдат запълвани по нов, по-устойчив начин.

- Г-н Байкушев, изминаха първите 6 месеца от управленския ви мандат. Какво научихте за краткото време?

- Когато някой реши да се кандидатира за кмет, трябва да е подготвен, защото кметуването не е училище. Трябва да дойде с комплекс от знания и умения, които да му позволят да се справи с голямата задача, каквато е управлението на община.

Кметът е премиерът на града, той упражнява изпълнителната власт и на неговите плещи тежат всички проблеми - инфраструктура, озеленяване, управление на отпадъци, образование, социална политика, европейски проекти, текущи ремонти, безопасност на движението.

Темите са безброй. Това, което не може да се види отвън, е реалното състояние на ключови въпроси за Благоевград, а то се оказа по-тежко от очакваното. На

първо място управлението на отпадъците е огромната тема,

по която е проявявано изключително безхаберие. Тя е най-важна от гледна точка на екологичните последици, чистотата и финансовото състояние.

Харчим около половината пари на Благоевград за управление на отпадъците. Не заварих звено, което да се занимава с това - намирам го за изключително безотговорно.

Започнахме да изграждаме такова звено, което не е лесна задача и ще отнеме време, но при всички случаи ни трябва съвсем различен вид политика. Такава е необходима и по всяка основна тема на града.

Второто нещо, което научих, е, че финансите на общината може да изглеждат по един начин на книга, а реалността да е съвсем различна. Това потвърдиха и контролните органи. Два доклада на АДФИ показаха, че

неправомерно са изразходвани целеви средства,

парите са харчени в грубо противоречие с правилата и са изразходвани за друго.

Третото, което няма как да се види отвън, е управлението на процесите в общинската администрация. Липсваха основни системи и ако някои звена работят добре, а има такива, то по-скоро се дължи на това, че те са ръководени от професионалисти и всеки по свой начин е предприел действия то да функционира ефективно.

Като цяло обаче за управлението на процесите в администрацията има да се свърши много работа.

Трябват реформи, с които да се създадат инструменти за проследяване

изпълнението на задачите, ясни срокове и отговорници и дигитализиране на целия процес. Това съществува във всяка добре работеща организация. Аз съм управлявал организация, в която процесите са били изключително ясни и голямата ми задача е да направим това и тук.

- Кои бяха първите и неотложните задачи?

- Финансовият проблем и управлението на отпадъците. Трябваше спешно да довършим анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградимите отпадъци и да разплатим за нея 17 млн. лв., които нямахме.

Наложи се бързо кризисно управление на финансите, за да се справим. Имаше риск обектът да не бъде завършен навреме, но приключихме успешно.

Сега предизвикателството е да информираме жителите и бизнеса за ползите от разделното събиране на биоразградимите отпадъци и да ги мотивираме да правят това.

Дойде и срокът за кандидатстване по програма "Развитие на регионите".

Свършихме много работа, още невидима за гражданите

Подготвихме проекти и ако бъдат одобрени, ще преобразят градската среда. Благоевград има добра градска среда - страхотна пешеходна зона и красиви паркове, но те са в тежко състояние, трябва да се обновят, да се изградят допълнителни връзки и инфраструктура, за да придобият завършен вид.

Трябва да удвоим пешеходната зона и зелени площи, да решим проблема с паркирането и достъпа до центъра на града. Наследили сме мъдри хора преди нас, които са изградили централна градска част и пешеходна зона - богатство, и всеки, който идва в Благоевград, оценява това.

- И най-добрите идеи, ако не са финансово обезпечени, остават само добри намерения. Откъде ще търсите средства?

- Има два големи източника на финансиране. Последното редовно правителство предвиди една безпрецедентна програма и средства за общините за инвестиции, без дискриминация и подбор на партиен принцип.

За Благоевград от МРРБ са предвидени 50 млн. лв. по 42 проекта за инвестиции в публичната инфраструктура - ремонт и изграждане на нови улици, подмяна на ВиК, облагородяване на междублокови пространства.

Трябва да се разбере не само от съгражданите ми, но и от цялата страна, че тази програма ще позволи да обновим навсякъде градската среда. Независимо какво ще се случи след изборите, всеки гражданин на България трябва да защитава тази програма и да не допуснем тя да бъде провалена или да попадне в корупционни капани, в които живеехме.

Вторият голям източник на финансиране са
европейските програми

На първо място е "Развитие на регионите", по която Благоевград може да получи до 85 млн. лв. и сме подали проекти. Актуализирахме Плана за интегрирано развитие на общината. В етап на проектиране е ново училище, което ще позволи преминаване на едносменен режим на всички училища.

В актуализирания план са включени идеи за облагородяване и озеленяване на дворните пространства на всички училища, реконструкция и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на 9-о ОУ "Пейо Яворов", за проектиране на 3 нови паркинга, обновяване на парка "Ловен дом", ботаническата градина, района около розариума и парка "Бачиново".

Заложено е и изграждане на нов парк в жк "Струмско". Нова е концепцията ни за централната градска част - предвижда обновяване на площадните пространства, разширяване на пешеходната зона.

По плана за възстановяване и устойчивост е предвидена рехабилитация и модернизация на системите за улично осветление в кварталите и в селата. По "Околна среда"

ще подменим всички отоплителни уреди

на твърдо гориво с климатици, термопомпи и пелети. Голямата задача на администрацията е да подготви качествени проекти, които качествено да реализираме, така че резултатите да останат и да се поддържат години наред.

А не само да ги направим и отчетем и след 5 г. да са останали руини, както се случи с много от европроектите.

- Много амбициозна програма имате, но ще ви стигне ли един мандат за нея?

- Голяма част от тези проекти ще се реализират в рамките на първия мандат. Всеки действащ кмет ще ви каже, че един мандат не е достатъчен, за да реализира всичките си идеи.

Кметовете, които карат втори или трети мандат, реализират добри проекти, защото имат време да ги подготвят, да изградят административния капацитет, да организират написването на проекти, обществените поръчки и изпълнението.

Ако искаме устойчивост, трябват кметове, които да печелят доверието на хората и имат поне два мандата - това е полезно и за града. Иначе мандатът тече бързо, буквално времето изтича през пръстите ни и затова с моя екип сме максимално мобилизирани.

Знаем, че времето е ограничено и трябва да свършим много работа и да направим възможно най-доброто. А задачите са много - както текущи проблеми, така и стратегически проекти, които са в изпълнение. А това става с работа, себераздаване и упоритост.

- Ще остане ли време за тези дългосрочни задачи, ако хората продължават да се оплакват от счупени плочки или дупки по улиците?

- Винаги съм смятал, че гражданите трябва да заявяват своите претенции. Ако властта недоволства от недоволството на гражданите, значи хората във властта не са на мястото си.

Трябва жителите да имат гражданска позиция, да подават сигнали и да има администрация, която да отговори.

Хората разбират, че няма как всички проблеми да се решат веднага

Когато има добра комуникация с тях и се обяснява текущото състояние и възможност на общината, хората го разбират. Те са достатъчно мъдри и разбрани, когато информацията им се поднася честно и открито.

Затова провеждам много срещи, имам приемен ден 3 пъти месечно и една събота за тези, които в работно време не могат да дойдат.

Отделям време да отговоря на всички запитвания, коментари, съобщения в социалните мрежи.

Предоставям информацията открито, без лъжи и хората го разбират. Виждат, че се работи и има старание.

Права сте, че трябва време и за стратегическите въпроси, и ви уверявам, не сме ги изоставили за миг. Ще ви дам един пример - вандализираната детска площадка в кв. "Струмско" е в отчайващо състояние - след бърз ремонт положението се закърпи и хората да са доволни.

Това обаче не решава проблема, защото утре тази площадка може отново да бъде вандализирана.

Нашата цел е да намерим системни решения - не може гигантска армия от работници непрекъснато да ремонтира нещо.

Ще обявим обществена поръчка и ще изберем изпълнител, който да се грижи изцяло за детските площадки - да ги проектира, изгражда и поддържа, да има видеонаблюдение - да сме сигурни, че са в отлично състояние. По същия начин е и със състоянието на улиците, тротоарите, алеите, спортните площадки.

- С какви проблеми идват гражданите в приемните дни?

- Много от тях поставят нерешени с години проблеми на своята улица или квартал. Дават предложения, на които реагирам. Идват и хора с частни казуси, голяма част от тях имат нужда от адвокат.

Хората мислят, че кметът може да реши всички проблеми - едва ли не като мирови съдия

Кметът няма да се зарови в папки с документи и да преценява кой е крив, кой е прав, или пък да решава междусъседски и роднински спорове.

- Започна рехабилитация на улици, какво предстои още?

- За тази година предвидихме двойно повече средства за асфалтиране по нов подход. Няма да правим малки кръпки на дупки, а те ще бъдат запълвани по нов по-устойчив начин, който да гарантира издръжливостта на настилката.

С финансиране от държавния бюджет тази година трябва да ремонтираме 10 улици в широкия център - подмяна на ВиК, след това полагане на асфалта и тротоарите. За тях вече сме сключили споразумения с МРРБ.

Ако парите не бъдат отпуснати, със собствени средства няма как да ги реализираме. Ще ремонтираме спортни площадки, ще изградим комбинирана в двора на Седмо СУ за волейбол и тенис на корт.

Мащабен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност ще бъдат извършени във Второ ОУ "Димитър Благоев" за 4,3 млн. лв. по механизма за възстановяване и устойчивост.

Ще бъдат изградени две пристройки към основната сграда с 6 нови класни стаи и читалня, столова и закрита зала за спорт със съблекални и обслужващи помещения. Ще бъде монтирана фотоволтаична инсталация.

Ще изпълняваме проекти за енергийна
ефективност

на жилищни сгради, зала "22 септември", 5 кметства, 4-о училище. Надяваме се музеят също да започне работа по енергийна ефективност. Част от проектите са с кратки срокове, други ще продължат следващата година.

Има много неизвестни около обществените поръчки с възможността да бъдат обжалвани.

- От години се говори за липсата на сериозни външни инвеститори в града.

- Така е, но за да се привличат, трябва да намерят подходящи терени. 95% от територията на общината е заета от урбанизираните части и планински район.

Имаме под 5%, които да използваме за индустрия, и основно това е частта около река Струма. Там огромната част от площите дори не са в Общия устройствен план (ОУП), а където са включени, са предвидени за смесено строителство.

Покрай Покровнишко и Зелендолско шосе, където може да се развива индустрия, се строи къща, до нея има цех за дограма, магазин, автокъща, работилница.

Голямата ми задача е максимално бързо да променим това и да предвидим тази единствена част от града, която може да бъде индустриализирана - да проведем необходимите процедури, така че тези територии да имат предназначение за чисто производствени цели.

Бавно започваме да ги губим, защото хората си провеждат сами процедурите.

Ако го загубим и допуснем индийски тип градоустройство, какъвто върви през последните 15 г., ще изгубим възможността да привлечем инвеститори.

Работим по изготвяне на задание за изменение ОУП, така че като дойде инвеститор, да има подредени готови имоти, които да избере, да купи и да започне производство.

Нямаме много подходящи общински терени с изключение на тези в местността Черешарниците. Това, което общината може да направи, е да предвиди такова модерно градоустройство, което да извади колкото се може повече имоти и да насити пазара.

Така, от една страна, ще паднат цените, от друга, когато дойде инвеститор, ще има различни възможности за избор на терен, който да купи и да изгради производство.

В момента водим разговори с немски и израелски инвеститори, които имат интерес, но готовите имоти за строителство са частни и се предлагат на високи цени, 2-3 пъти над цените в Пловдив или Стара Загора.

Инвеститорите казват, че не им излиза сметката. Започнахме преотреждането и вкарването в регулацията на 110 дка в Черешарниците, процедурата е тежка, но в рамките на няколко месеца до година ще приключим.

- В последните 10 г. област Благоевград е на последно място по средна заплата.

- Нека да уточним, че става въпрос за областта, а не за общината. Ние определено не сме на опашката, не сме с най-ниските заплати в България, което обаче не означава, че хората получават достатъчно доходи.

Имаме много завръщащи се хора от чужбина, които остават и управляват бизнеса си оттук. В това отношение потенциалът е огромен и трябва да осигурим по-качествена среда за живот.

- Шест месеца са много малко време, но все пак какво успяхте да изпълните?

- Кратко е времето, но изпълнихме доста обещания. Детските градини преминаха на делегирани бюджети, което им даде самостоятелност да подбират персонала и да носят отговорност как да си харчат парите.

Въведохме стрийм платформа, която излъчва заседанията на комисиите към общинския съвет от специално оборудвана зала, за да се гарантира максимална публичност.

Чрез системата ще бъдат излъчвани директно и срещи и пресконференции, представляващи обществен интерес. Обучихме служителите в приемните офиси на партера за по-добра работа с гражданите.

Това е нещо дребно на пръв поглед, но важно, защото гражданите са нашите работодатели и те трябва да бъдат обслужени коректно и учтиво.

Мисията на този мандат е да служим на жителите на общината.

Други от Интервюта

Андреа Бочели: Трудно мога да опиша щастието да пея с децата си

Още помня емоцията от първия ми концерт в София през 2006 г. и българската публика - толкова жива и топла, казва световноизвестният певец Изкуството, насочено към доброто

Доц. Мариана Тодорова: Вече не сме пазар с евтин труд, с нормални доходи и тук може да се живее като в успелите страни

Това, което ни пречи, е липсата на солидарност и интегритет като общество Корупцията на ниските нива показва, че сме склонни към нихилизъм и заобикаляне на правилата Образователните системи в цял

Владимир Темелков: Иде краят на хартиените услуги в община Пловдив, минаваме онлайн

Скица за имот ще става за три дни, а не за 45 и ще струва 50 лева вместо 200, уверява заместник-кметът по дигитализацията Владимир Темелков е заместник-кмет по дигитализация, европейски политики

Кметът Петър Неделев: Стамболийски е община на младите и работещите, но с грижа към възрастните и инвестициите

Ремонтираме пътищата до Ново село, Куртово Конаре и Йоаким Груево Община Стамболийски е в сърцето на Горнотракийската низина, с обща територия от над 61,27 кв. км

Костадин Димитров: Археологически парк до открития наскоро тракийски храм ще е най-новата атракция в Пловдив

До края на годината започваме югоизточния обход от "Ягодовско" до "Асеновградско шосе", казва кметът  Практиката ми от времето, когато бях кмет на "Тракия", да се виждам с хората

>