Джордж Клуни на Бродуей - ще е журналист, опълчил се на "лова на вещици" в САЩ

24.05.2024 03:00
Джордж Клуни. Кадър: NOVA

"Лека нощ и късмет" - това е фразата, обърнала общественото мнение срещу Маккарти по време на Студената война

Джордж Клуни ще направи своя дебют на Бродуей догодина. Ролята му - на тв журналиста легенда Едуард Мъроу, опълчил се на антикомунистическия “лов на вещици” на сенатора Джоузеф Маккарти по времето на студената война. 

Спектакълът е сценична адаптация на успешния филм от 2005 г. “Лека нощ и късмет”, чийто режисьор и съсценарист е Клуни и който бе отличен с 6 номинации за “Оскар”, включително за най-добър филм. Премиерата на адаптацията се очаква през пролетта на 2025 г. на сцената на театър “Шуберт”.

“За мен е чест след всички тези години да се върна на сцената и особено на Бродуей, формата на изкуството и мястото, към което се стреми всеки актьор”, обяви Клуни.

Текстът на пиесата е дело на Клуни в съавторство с дългогодишния му творчески партньор Грант Хеслоу – другия сценарист на филма. Все още не е известно под какво заглавие ще се играе сценичният вариант.

Режисьор е носителят на наградата “Тони” Дейвид Кромър. Този път Клуни, който във филма изигра продуцента на Мъроу Фред Френдли, ще бъде в главната роля на самия тв журналист, смятан за един от създателите на новинарските тв емисии в САЩ и за Краля на политическата журналистика. Някои историци смятат, че Мъроу е сред най-големите имена в световната журналистика изобщо.

Името му нашумява с радиорепортажи на живо от Лондон по времето на Втората световна война. Създава цял екип от военни репортери, известни като “Момчетата на Мъроу”. Става първият западен журналист, който

прави репортаж от нацисткия лагер на смъртта Бухенвалд,

след като войските на съюзниците го освобождават.

За Си Би Ес започва работа през 1935 г. и остава верен на този радио- и тв канал до края на славната си кариера. Всяка седмица води първо радиопредаване “Слушай сега”, а после и тв предаване “Гледай сега”. Смята се, че именно емисиите на журналиста, които той завършва с фразата “Лека нощ и късмет”, стават причина обществото да се настрои срещу Маккарти и кариерата на сенатора да залезе. Заради неговите обвинения, че са съветски шпиони, десетки талантливи представители на Холивуд губят работата си и дори са принудени да емигрират. Обвинения валят и срещу самия Мъроу, но той успява да спечели подкрепата на ръководството на Си Би Ес и да покаже на зрителите, че Маккарти е демагог, който посяга на демократичните права на американците. Водещият напуска Си Би Ес през 1961 г., а Кенеди му предлага да оглави Информационна агенция на САЩ.  Мъроу е съветник на президента по време на Карибската криза, но вече е тежко болен от рак на белите дробове, когато Кенеди е застрелян. Умира от заболяването през 1965 г., 2 г. след като е опериран и му махат левия бял дроб. Приживе е известен с това, че пуши по 60-65 цигари дневно.

“Едуард Р. Мъроу е движен от морална яснота, която изглежда изчезващо рядка в днешния медиен пейзаж - коментира режисьорът Дейвид Кромър. - Имаше непосредственост в тези ранни телевизионни предавания на живо, които днес могат да бъдат ефективно уловени само на сцената, пред публика на живо.”

Когато през 2005 г. питат Клуни защо не е изиграл главната роля във филма “Лека нощ и късмет” (тя е поверена на Дейвид Стратърн), актьорът режисьор отговаря: “На възраст си приличаме. Но гледайки предаванията му, разбрах, че той изглежда така,

сякаш носи на плещите си целия свят

Откровено казано, аз не създавам такова впечатление у хората, които ме гледат.” Очевидно близо 20 г. по-късно Клуни вече е убеден, че би могъл да постигне този ефект у зрителите.

Последните изяви на неостаряващия холивудски чаровник на големия екран включват романтичната комедия “Билет за рая” с Джулия Робъртс и епизодична роля в “Светкавицата” от 2023 г. През септември ще го видим заедно с Брад Пит в криминалния трилър “Вълци” и в новата неозаглавена комедия на Ноа Баумбах с Адам Сандлър, Лора Дърн и Джим Бродбент. Като режисьор Клуни наскоро се зае с адаптация на спортната драма от епохата на Голямата депресия “Момчетата в лодката”. Той твърди, че му е все по-интересно да стои зад камерата, отколкото пред нея.

Новината за бъдещата поява на Джордж Клуни на бродуейска сцена дойде дни след съобщението, че Робърт Дауни-младши също ще направи своя дебют на Бродуей в нова постановка на Аяд Актар. В последния сезон на театралната мека на Ню Йорк дебютираха и други холивудски звезди като Стив Карел и Рейчъл Макадамс, която получи номинация за “Тони” за изпълнението си в “Мери Джейн”.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>