Красимир Герчев: С проекти за 30 млн. лв. ще реализираме в Разлог важни инфраструктурни обекти

24.05.2024 09:09 Тони Маскръчка

Общината е привлекателна като качество на живот - външни хора се заселват, други се връщат в родния град, казва кметът

- Г-н Герчев, жителите на общината за пореден път ви гласуваха доверие на местните избори през 2023 г. и след кратко прекъсване отново сте на поста. Какви бяха първите неотложни задачи, с които се заехте?

- Подготовката на бюджета бе първата ни задача, защото той е основният документ, в който се залагат политиките чрез финансовите инструменти.

Трябваше в спешен порядък да намерим и средства за изплащане на разходи,

възложени на фирми от предишното ръководство, без да са финансово обезпечени. Успяхме част от тях да изплатим, а други разсрочихме.

Предизвикателство беше и встъпването на новия екип, с нови идеи, на които им трябваше време да навлязат в ресорите си. Изключителна натовареност имаше и при обработване на забавените преписки.

Обещали сме, че административното обслужване трябва да е на висота и мисля, че наваксахме.

- Казахте, че бюджетът е най-важен, но една община няма достатъчно собствени приходи, за да реализира големи инфраструктурни проекти. На какво финансиране разчитате?

- В Закона за държавния бюджет за първи път беше включен списък с проекти на общините, класирани по ясни критерии и правила.

Бързо подготвихме проектите и преди дни подписах останалата част от споразуменията с министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова за финансиране.

Имаме одобрени 7 проекта за около 30 млн. лв. Предвиждаме ремонт на водопроводната и улична мрежа в Разлог на стойност 6,9 млн. лв. и още 2,1 млн. за благоустрояване на центъра на града.

Ще изградим довеждащ водопровод в с. Годлево за 4,2 млн. лв. За корекция на Бела река са одобрени 2 млн. лв. За новия парк "Саровица" - 2,2 млн. лв.

Ще решим и поетия ангажимент към жителите на с. Баня за построяване на нова обществена баня,

за която има заделени близо 1,8 млн. лв. Най-сериозните инвестиции ще са за голямата ми мечта - нова многофункционална спортна зала с 1800 места за 12,8 млн. лв.

Проектът предвижда да се използва за 10 вида спорт - волейбол, баскетбол, футзал, бокс, гимнастика, тенис на маса, тенис на корт, бойни спортове и др., да се използва и за международни състезания, концерти, фестивали.

На следващ етап до залата искаме на направим и плувен комплекс с басейн с олимпийски размери и друг, малък, за тренировки, ще мислим и за кула, така че да се използва за всички плувни спортове. 

Това е нова инвестиционна програма за развитие и благоустрояване. Със средствата от държавния бюджет ще решим жизненоважни и социално значими проблеми, ще подобрим инфраструктурата и възможностите за отдих на жителите на общината.

- Имате ли притеснения, че нещо в този ангажимент на държавата може да се провали?

- Това е Закон за държавния бюджет, одобрен от парламента с голямо мнозинство. Ще бъде много разочароващо и несериозно да излъжат 265 общини.
Ако не се случи тази програма, ще се срине доверието между общини и държава.

Но пък, ако това се изпълни, след 3 г. държавата ще бъде друга - с 4 млрд. лв., колкото е цялата програма, ще се преобрази държавата и поздравявам депутатите, приели това решение. Това е

реална децентрализация - местната власт знае кое е приоритет

и предлага проекти за финансиране.

- Какво сте предвидили друго в капиталовата програма?

- Ще санираме читалищата в селата Елешница и Горно Драглище. Предстои ремонт на покрива на читалището в Долно Драглище и изграждане на спортна площадка в селото. Откриваме новата спортна и детска площадка в Горно Драглище.

Заделили сме средства, за да подкрепим МБАЛ за закупуване на цифров мамограф и скенер от ново поколение, така че в болницата да имаме добра техника за образна диагностика, профилактика и лечение.

Важно е да отбележа, че приключваме сепарационната инсталация на регионалното депо. Имаме идея за първично сепариране на отпадъците, разделното събиране да става още пред домовете на хората.

В момента текат пробите и се надявам през юни да получим акт 16. Друго много важно за екологията е, че окончателно приключи проектът за рекултивация на старото депо.

Взети са проби от почвата, а резултатите са отлични, земята е чиста и може дори да се използва за земеделски нужди. С финансиране по европейски проекти ще санираме училището в с. Баня, двете кметства в Бачево и Горно Драглище, избрали сме изпълнители.

- Как се работи с шарен общински съвет?

- Нормално работя с общинския съвет, а той е шарен, защото така са гласували хората.
След като обаче са влезли в местния парламент, всички съветници трябва да заработят като екип и виждам, че те го правят.

Ние даваме предложения, които ще са от полза за гражданите. Съветниците разбират това и след обсъждане, понякога корекции и промени се приемат.

- Бъдещето на Разлог определено не е тежката индустрия, както беше преди 1989 г., а туризмът, историята, културата.

- Така е, имаме изключително красива природа, чист въздух, намираме се между три планини.

След като минералната вода бе предоставена
на общината, започна и бурното развитие на спа туризма

Стремим се да използваме по най-добрия начин даденостите на общината.

Имаме много инвестиции в с. Баня заради минералната вода. Там все още има останали количества от дебита, но той не е безкраен.

Съветниците все по-прецизно гледат предложенията и исканията за ползване на минералната вода.
Понякога отказват водоползване на къщи за гости.

Преценява се и от икономическа гледна точка какви ще са другите ползи - например откриване на работни места.

В момента в селото имаме 4 големи хотела, които откриха над 500 нови работни места. Те напълно задоволяват търсенето на работа в селото.

Очакваме инвестиции и в Елешница, където също има минерални находища. Там се наложи промяна на Общия устройствен план. Работим за изчистването на проблемите със сондажите, ще проектираме и нов водопровод, за да вкараме топлата минерална вода в селото.

- Какви са приходите от туристически данък в общината?

- За миналата година са около 340 хил. лв. Само за сравнение - през 2009 г. бяха 18 хил. лв. Това означава, че над 500 хил. души са посетили общината.

Туристическите зони около Разлог се развиват

и в района на Бетоловото, Бойков рид, Реденка също има много добри хотели и къщи.

Развиваме фестивалния и културния туризъм, които също привличат гости. Разлог е член на Федерацията на европейските карнавални градове и следващата година на 18 януари тук ще се проведе международен кукерски фестивал, като ще привлечем за участие повече групи от чужбина.

- Основен приоритет в работата ви е социалната сфера. Какво предстои още да се направи?

- Общината има развити всички възможни социални услуги. Новото предизвикателство е изграждането на старчески дом. Ремонтирахме кухнята в дома в Долно Драглище, направихме ремонти в Центъра за настаняване от семеен тип и Центъра за обществена подкрепа.

Домашният социален патронаж приготвя храна за 500 души всеки ден. Много сме работили през годините в тази насока, социалните ни услуги са добре обезпечени и няма сериозни проблеми, които да стоят за разрешаване.

- Разлог наистина е много подреден, чист и обновен град, успявате ли да задържите младите хора?

- Генералната ни идея е да задържим младите тук и провеждаме целенасочена политика. Имаме нужда от

още общински жилища, предназначени основно
за млади семейства,

и работим в тази посока. Училищата и детските заведения са обновени. В селата училищата вече са на централно парно отопление. В Разлог всички, без едно, са газифицирани, както и детските градини и болницата.

Предлагаме богата културна програма, така че да бъдат задоволени духовните потребности на хората. Работим много за развитието на спорта, за обхващането на колкото се може повече деца и младежи.

В Разлог остана единственият волейболен отбор в Югозапада, който има групи във всички възрасти. Имаме отбори във всички възрасти и във футбола.

Развиваме много спортове като таекуондо, плуване, ски. Вече наблюдаваме тенденция външни хора да се заселват в общината ни, други се връщат в Разлог, което ме радва и показва, че общината ни е подредена и привлекателна като качество на живот.

Други от Интервюта

Андреа Бочели: Трудно мога да опиша щастието да пея с децата си

Още помня емоцията от първия ми концерт в София през 2006 г. и българската публика - толкова жива и топла, казва световноизвестният певец Изкуството, насочено към доброто

Доц. Мариана Тодорова: Вече не сме пазар с евтин труд, с нормални доходи и тук може да се живее като в успелите страни

Това, което ни пречи, е липсата на солидарност и интегритет като общество Корупцията на ниските нива показва, че сме склонни към нихилизъм и заобикаляне на правилата Образователните системи в цял

Владимир Темелков: Иде краят на хартиените услуги в община Пловдив, минаваме онлайн

Скица за имот ще става за три дни, а не за 45 и ще струва 50 лева вместо 200, уверява заместник-кметът по дигитализацията Владимир Темелков е заместник-кмет по дигитализация, европейски политики

Кметът Петър Неделев: Стамболийски е община на младите и работещите, но с грижа към възрастните и инвестициите

Ремонтираме пътищата до Ново село, Куртово Конаре и Йоаким Груево Община Стамболийски е в сърцето на Горнотракийската низина, с обща територия от над 61,27 кв. км

Костадин Димитров: Археологически парк до открития наскоро тракийски храм ще е най-новата атракция в Пловдив

До края на годината започваме югоизточния обход от "Ягодовско" до "Асеновградско шосе", казва кметът  Практиката ми от времето, когато бях кмет на "Тракия", да се виждам с хората

>