Съдът в Търговище отстрани от длъжност кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов

23.05.2024 16:54 Ваньо Стоилов

Окръжният съд в Търговище уважи днес искането на Софийска градска прокуратура за отстраняване от длъжност на Ешреф Ешрефов., обвинен в участие в организирана престъпна група, от длъжността на кмет на община Омуртаг, съобщиха от съда. 

Съдебното заседание се проведе при закрити врати поради наличие на класифицирана информация.
Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 година до момента е участвал в организирана престъпна група в град Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и др. от НК, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода" повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.

Делото днес е образувано по искане на Софийска градска прокуратура. В искането се сочи, че предвид естеството на длъжността "кмет на община", каквато обвиняемият заема, при неотстраняването му съществува реална опасност той да създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Защитата направи искания за спиране на настоящото производство до произнасяне на окончателно решение по делото за касиране на местните избори - по-рано този месец в друго дело Административният съд в Търговище касира изборите за кмет на общината поради редица нарушения на изборния процес, но делото се обжалва пред Върховния административен съд, както и за служебно изискване на препис от решението или на цялото дело. Съдът прецени, че няма основание за допускане на тези искания, тъй като двете производства нямат общо нито по предмет, нито по страни, нито се касае за преюдициален спор, чиито изход може да повлияе на изхода на това производство, поясниха от съда.

Съдебният състав прие, че служебното положение на обвиняемия, заеманата от него длъжност, както и служебните му правомощия създават обективно основателно съмнение, че ако не бъде отстранен от длъжност, може да попречи на правилното изясняване на делото от фактическа страна и съществува реален риск за манипулиране на доказателствения материал.

Ръководната позиция, която заема един кмет на община, и съответно притежанието на дисциплинарна и административна власт върху свидетелите като участници в наказателния процес, може да доведе до затрудняване на обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

На следващо място, обвиняемият е участник в предизборната кампания, като е вписан като кандидат за народен представител. Разпоредбата на чл. 161, ал. 1 от Изборния кодекс задължава кандидат, заемащ служба в администрацията на държавен или местен орган, задължително да ползва отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите, т. е. по силата на тази разпоредба на обвиняемия е забранено да изпълнява функциите на кмет до обявяване на резултатите от изборите.

Съдът, като взе предвид и високата степен на обществена опасност на престъпленията, в извършването на които е привлечен обвиняемия, с които се уронва престижа и доверието на гражданите в местното самоуправление, отстрани Ешреф Ешрефов от заеманата от него длъжност "кмет на община Омуртаг".

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и/или протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>