Без трусове! Токът по-скъп с 2% от юли (Обзор)

22.05.2024 22:30 Марияна Бойкова
Иван Иванов Снимка: Николай Литов

Скокът минимален - АЕЦ “Козлодуй” предложи по-малко увеличение

След серия прогнози за увеличение на цената на тока с 10, 20, че и дори 30 процента енергийният регулатор съобщи успокояващо преди изборите - скокът от 1 юли ще е средно с 2%.

В сряда шефът на КЕВР Иван Иванов даде извънреден брифинг. Направи уточнение, че все още се правят изчисления и анализи на инвестициите, затова в момента не можело да се обяви точно колко ще е поскъпването.

Иванов обаче подчерта, че от години не е имало толкова малко увеличение. Припомни, че на 1 юли 2023-а цената се е вдигнала с 4,7 на сто, а през 2022-а с 4,3%.

За да обоснове малкото увеличение сега, шефът на КЕВР се спря на цената на АЕЦ “Козлодуй”. За новия едногодишен период, който започва на 1 юли, атомната централа е предложила 69,14 лева за мегаватчас. Има почти пълно съвпадение в поисканата цена с миналата година, когато предложението бе за 69,77 лв. Експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с повишение, каза Иванов и припомни, че в момента ядреният ток струва 63,48 лв.

Според председателя на КЕВР в зависимост от вариантите за покриване на дефицита във фонд “Сигурност на електроенергийната система” ще се обоснове и окончателното решение за цената на тока. Иванов призова хората да са спокойни, че няма да има сътресения. КЕВР винаги отчита обществения интерес, увери шефът на енергийния регулатор.

По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов заяви, че поскъпването за бита ще бъде сведено до минималното, защото ще се поиска от АЕЦ “Козлодуй” да преоцени предложението си за нова цена на тока, който произвежда. Сега ядрената централа е внесла новото предложение с по-малко увеличение.

“Булгаргаз” също коригира прогнозата си за цената на газа и предложи по-слабо поскъпване през юни от първоначално предвидените 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу, уточни изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>