По новите правила на БНБ - поне 1000 лв. доход на месец за 80 000 лева ипотечен заем

22.05.2024 10:37 Румяна Дeнчeва
Всяка година има и задължителна застраховка за имота, която ще се изчислява като процент от непогасената главница на заема.

Поне 1000 лева твърд месечен доход трябва да получава човек, който иска да получи 80 000 ипотечен заем. Това изчислиха банкери и финансисти, след като БНБ задължи банките да спазват 6 критерия при даването на кредити.

Останалите параметри по ипотеката при такъв доход ще са: годишни разходи по заема от 3,12%, променлива годишна лихва 2,8% и срок от 30 години. От сумата ще се приспаднат 250 лв. за разглеждане и одобрение, 5 лв. за откриване на разплащателна сметка, 300 лв.  за оценка на имот, който се ипотекира, по 4,50 лв. всеки месец за обслужване на разплащателната сметка.

Всяка година има и задължителна застраховка за имота, която ще се изчислява като процент от непогасената главница на заема. За целия период на погасяване на заема сумата е 1763,52 лв.

Месечните вноски при тези условия са 328,72 лв., а общата изплатена сума в края на периода ще е 122 336,12 лв.  Ако кандидатът за заем получава чисто 700-800 лв., той най-вероятно няма да бъде одобрен по новите правила, които стават задължителни.

Повечето банки вече са обявили изискванията си към кредитоискателите на своите сайтове. По-големите дори предлагат калкулатори за предварителна оценка, по които след попълването им всеки може да прецени дали има шансове за заем, без да посещава офис на банката.

Както “24 часа” вече писа, с новите правила шанс за получаване на заем за жилище занапред ще имат хората, които искат от банката до 80% от цената му, не повече от 40% от дохода им ще отива за погасяване на вноските, а срокът за изплащане няма да е по-дълъг от 30 години. Това е изводът от мерките на БНБ, където най-важният показател е съотношението между размера на кредита, месечния и годишния доход и стойността на обезпечението.

 Момчил Андреев, финансист: Спекулантите ще се успокоят и имотният пазар ще се охлади

- Закъсняло ли е решението на БНБ да въведе задължителни изисквания при отпускане на ипотека, г-н Андреев?

- Темпът на растеж на ипотечното кредитиране изпреварва неколкократно ръста на икономиката. Лихвите по депозитите са нулеви, а по ипотеките са по- ниски в сравнение с много страни от еврозоната.

Хората търсят начин да спасят парите си от инфлацията и вложение в имот е първото, което им идва наум. От няколко месеца е налице повишен риск - стотици апартаменти се продават на зелено още преди да има разрешение за строеж. Много спекуланти купуват по няколко апартамента, плащат 20% и без да имат цялата сума, очакват да ги продадат с печалба, преди да  се наложи да доплащат.

Оценители завишават оценките, за да се изтегли максимален кредит, а и парите в брой бутат цените нагоре. Брокери с опит споделят, че не са виждали такова нещо от 2008 г.

- Как ще се отразят тези мерки на имотния пазар?

- Очаквам да имат силен психологически ефект първо върху предприемачите, някои от които са в еуфория. Предполагам, че ще се поуспокоят и ще са по- консервативни в покупките на парцели. Продажбите на зелено ще забавят темп, а това означава и успокояване на цените на имотите.

Като цяло строителният бум е концентриран в София, Пловдив, Варна и Бургас. Населението на София расте с около 3% годишно, в Пловдив, Варна и Бургас - по-слабо.  В столицата ще отнеме известно време, докато пазарът усвои новото строителство. Това предполага задържане, но не и спад. В Пловдив ръстът на строителството бе предшестван от инвестиции в реалната икономика и е логичен. Варна и Бургас привличат чужденци и българи, установили се в чужбина. След ръста от последните години очаквам на пазара да излязат много нови обзаведени жилища за отдаване под наем.

Собствениците им обаче трябва да планират по-високи разходи за поддръжка, особено в затворени комплекси, както и за данъци и такса смет. И да не забравят, че  в общия случай ипотечните кредити са с плаваща лихва, която за броени месеци може да скочи значително при друга конюнктура.

- Охлаждането ще се отрази ли на алтернативите за инвестиране?   

- Освен да купува имоти сега  мало и голямо строи солари - доктори, нотариуси, юристи и програмисти правят първи крачки в енергетиката с идеята, че това е идеалната пенсионна осигуровка.

В действителност обаче това е нелек бизнес, който трябва да се управлява професионално,  а в дългосрочен план възвръщаемостта далеч не е гарантирана.

Други от От страната и света

73 пожара загасени пожара в страната за денонощие, без пострадали

Общо 73 пожара са загасени в страната през последното денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

Тропическата буря "Лесли" вече е ураган в Атлантическия океан

Тропическата буря "Лесли" вече се е превърнала в ураган, който се придвижва на югозапад от африканската островна държава Кабо Верде в Атлантическия океан, предаде Ройтерс

Убиха лидер на военното крило на "Хамас" при израелски удар в Северен Ливан

Един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на радикалната палестинска групировка "Хамас", Саид Аталах е бил убит при израелски удар в Северен Ливан, предаде Ройтерс

Интензивен трафик на ГКПП-та с Румъния и с Гърция

Интензивен е трафикът на гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) - МВР, на сайта на ведомството, предаде БТА

В България може да се съхранява отработеното ядрено гориво поне до 2032 г.

В България може да се съхранява отработеното ядрено гориво (ОЯГ) поне до 2032 г. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски по време на семинар за журналисти

>