50 години Факултет по журналистика, а "24 часа" с най-добрите студенти - отличници стажанти!

21.05.2024 21:30 Калина Костова
Младите надежди на “24 часа”- Мария Нишанджиева, Мая Божинова, Мария Начевска, Весела Бачева и свежото попълнение в “Български фермер” Инес Златанова (от ляво на дясно).
Деканът на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова на събитието по случай 50 г. от основаването на факултета СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

10 000 журналисти, пиари и книгоиздатели работят в цял свят с дипломи от Софийския университет 

Най-талантливите студенти по журналистика са гръбнакът на медийната платформа "24 часа" - сайт и вестник.

Бурни аплодисменти избухнаха след това признание на Данка Василева, директор на 24chasa.bg. Като възпитаник на Факултета по журналистика към Софийския университет тя бе сред 170-те гости на 50-годишния му юбилей в Аула магна.

"Добре дошли у дома!", посрещна ги деканът на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова. Тя обяви "24 часа" за носител на най-добрата и ефективна стажантска програма във факултета.

Повечето от работещите в сайта на "24 часа" са възпитаници на Факултета по журналистика, някои дори още не са завършили. Вземаме ги от втори курс и ги учим внимателно на практическа журналистика. Така те създават и контакти - а това е най-важното в нашата професия, обясни Данка Василева ценното в обучителната програма на "24 часа". Отличниците стават стажанти, а най-добрите сред тях продължават като журналисти в достоверната и качествена медийна платформа "24 часа".

10 са "най-пресните" стажанти второкурсници през 2024 г.: Весела Бачева, Евита Смилкова, Мая Божинова, Мария Начевска, Мария Нишанджиева, Александър Трайков, Ивайла Митева, Стела Димитрова, Богомила Костадинова и Инес Златанова от "Български фермер". Повечето от тях вече са назначени на работа.

Факултетът по журналистика и масова комуникация е основан на 1 август 1974 г. Специалността "Журналистика" обаче е по-стара и вече 72 години е предпочитана от стотици в Софийския университет.

Идеята на събитието бе не само честването 50 години от създаване на ФЖМК, но и учредяване на алумни организация - Клуб на възпитаниците и приятелите на факултета с преподаватели, бивши и настоящи студенти. "Целта е да имаме контакт, за да участваме в съвместни инициативи в различни области на журналистиката, връзките с обществеността, рекламите, медия мениджмънта, книгоиздаването", обясни Вълканова.

Деканът благодари и на всички, обучили през годините близо 10 000 студенти, включително чуждестранни от над 50 държави в специалностите "Журналистика", "Връзки с обществеността", "Книгоиздаване" и "Комуникационен мениджмънт". 

Пред гостите Бойко Василев от БНТ разказа, че в кариерата му на журналист никога не му се е налагало да се оправдава, че е завършил ФЖМК. Напротив, наученото там му е позволило да се справя с кризисни ситуации в някои от "горещите точки по света".

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>