ПП-ДБ искат ДАНС да провери кой ги подслушва, записите били лепени

21.05.2024 18:32
Асен Василев, Николай Денков и Кирил Петков

Служебният премиер Димитър Главчев да разпореди на ДАНС да провери кой е подслушвал партийната им централа след изтеклите записи на разговори на лидерите на коалицията.

"Те са манипулирани. Има рязане и залепване, има нелогични изречения. Има инсинуации, че някакви имена, които ги няма, някъде да видяхте думичката Бобоков? Няма такова нещо. Това, което са се опитали да направят, е да запишат наши разговори преди година, да се опитат да сглобят нещо и това да се случи по време на предизборната кампания, за да я направят мръсна и гадна. Знаете ли защо? Защото нямат аргументи". Така Кирил Петков обясни изтеклите записи, на които се чува как търсят финансиране за предизборната си кампания в началото на 2023 г. В записа се чува за мъж на име Пламен, но не и фамилията му.

"Тази правосъдна система и служби в момента работят като компроматна машина. Това не е нормално", каза още той.

Атанас Атанасов пък попита ще възложи ли на ДАНС служебния премиер Димитър Главчев задълбочено разследване кой е този, който подслушва партийната централа на управляваща партия.

"Има конкретни публични факти за това, че има нерегламентирано подслушване на партийна централа. Едно време в Америка имаше "Уотъргейт", заради което си отиде президент. В България има ли ДАНС, или г-н Главчев възлага на ДАНС извършване на проверки за негови действия?", каза още Атанасов и допълни с още въпроси - кой е дал записа на сайта "Афера", разпространил аудиозаписите.

В понеделник сайтът пусна аудиозапис на среща на лидерите на ПП, които обсъждат финансирането на предизборната си кампания през 2023 г. Като от разговора, в който участват Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и неразпознат мъж става въпрос, че "Промяната" се нуждаят от 3 млн. лв., за да финансират кампанията си. В един момент от като цяло неразбираемия запис Кирил Петков набира по телефона мъж, когото нарича Пламен. А варненският сайт предполага, че става въпрос за бизнесмена Пламен Бобоков. Този запис бе разпространен и от фейсбук страницата на ПП, които дадоха пример на симпатизантите си, че през 2023 г. са имали нужда от финансиране, имат нужда и в момента. Още в понеделник от партията на Кирил Петков и Асен Василев обявиха подозренията си, че записът е направен от някоя от българските спецслужби - НСО, ДАНС или разузнаването, без да уточняват коя.

Във вторник варненският сайт продължи да пуска записи с разговори на лицата на ПП. И те също са накъсани и с лошо качество.

На втория запис се чува гласът на Асен Василев, който разговаря с мъж, когото "Афера" оприличава на убития Алексей Петров. Повод за разговора очевидно са преговори с Бойко Борисов за съставяне на правителство. Но всъщност темата е президентът Румен Радев. А Асен Василев обяснява, че с кеша, с който разполага президентът издига независими кандидати, не казва за какво, но вероятно е за местните избори през есента на миналата година.

Третият запис е още по-накъсан и на него е гласът само на Кирил Петков. А в записа той обяснява как ще дадат на "Американеца" документи и папки как Васил Божков е подкупвал. А бившият финансов министър Владислав Горанов може да бъде вкаран в "Магнитски". Името на Горанов е в американския санкционен списък от началото на 2023 г.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>