Известен български юрист с европейски патент за изобретение - чорапи, които не се смъкват

21.05.2024 17:30
Иван Тодоров

Именитият професор по административно право Иван Тодоров и автор на "24 часа" получи европейски патент за свое изобретение, което засяга деловите мъже - измисли начин чорапите, които носят, да не се смъкват.

Европейският патентен бюлетин отбеляза това на 15 май в официално съобщение, с което всъщност призна юриста за изобретател. Няма друг от колегите му прависти в България с този статут, потвърди и самият той пред "24 часа".

Неволята да си облечен в официален костюм и всякакви чифтове луксозни, модерни, маркови и немаркови чорапи да ти се смъкват подтикнала проф. Тодоров към идеята да разреши този проблем. "Причината е, че стегнатата част - ластичето, се намира най-горе на чорапа, а точно оттам човешкият крак започва да се разширява. А когато от тази част на чорапа, който е с клиновидна форма има стягане, силите придърпват ластика надолу. Затова всички мои познати, а и аз самият, често ходим със смъкнати чорапи", сподели пред "24 часа" проф. Тодоров.

Юристът, който е възпитаник на Софийската и на Националната природоматематическа гимназия, решил, че преместването на ластика над глезена ще реши този проблем. "Целта на моето изобретение е чорап, който да може да се обува без усилия, без да създава прекомерна компресия върху мускулите на крака и да се държи на определена височина над глезена", обясни той. Изобретението му постига това освен чрез поставянето на по-стегнатия участък точно над глезена, и с редуване на участъци с контролиран натиск и сдвояване на материята на определено място.

Проф. Тодоров заедно с фирма за производство на чорапи прави няколко експериментални модела и постига чорапи, които не се смъкват. Сподели, че към изобретението му вече има интерес от наши и чужди фирми. "Тепърва обаче ще мисля дали да продам патента, или сам да се възползвам от него", заяви професорът. Вече е поръчал италианска машина, с която да произвежда такъв вид чорапи. "За мен е удоволствие, че получих европейски патент за световна новост от компетентна институция, която обективно и честно признава, че разработката ми е изобретение", заяви той.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>