Ще разработват лекарства с помощта на изкуствен интелект във Франция

21.05.2024 15:42
Лекарства СНИМКА: Pixabay

Френският фармацевтичен гигант "Санофи" (Sanofi) е готов да си сътрудничи с технологичния разработчик "ОупънЕйАй" (OpenAI) за изграждане на софтуер с изкуствен интелект за ускорено разработване на лекарства, предаде ДПА.

Компаниите също така ще си сътрудничат с американската фармацевтична група "Формейшън Био" (Formation Bio), за да проучат потенциалните положителни въздействия на изкуствения интелект върху пациенти, чакащи нови лечения.

Съгласно сделката компаниите ще обединят данни, софтуер и готови модели, за да разработят персонализирани, специално създадени иновативни решения за разработване на лекарства.

"Санофи" заяви, че ще използва партньорството, за да стане първата биофармацевтична компания, захранвана от изкуствен интелект.

Освен това "ОупънЕйАй", който е подкрепен от технологичния гигант "Майкрософт" (Microsoft), ще допринесе за достъп до авангардни възможности на изкуствения интелект, включително способността за фина настройка на модели и задълбочена експертиза.

"Формейшън Био" от своя страна ще предостави обширни инженерни ресурси и опит в работата по пресечната точка на фармацевтиката и изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор на "Санофи" Пол Хъдсън заяви: "Това уникално сътрудничество е следващата важна стъпка в превръщането ни във фармацевтична компания, базирана на изкуствен интелект".

"Следващото поколение, първото по рода си персонализиране по модела на изкуствения интелект, ще бъде важна основа в нашите усилия да оформим бъдещето на разработването на лекарства за фармацията и за много пациенти, чакащи иновативни лечения", добави той.

Миналата седмица "ОупънЕйАй" сключи сделка с компанията за социални медии "Редит" (Reddit), за да пренесе съдържанието ѝ в продуктите на "ОупънЕйАй". Технологичната компания също така се съгласи да стане рекламен партньор на "Редит", пише БТА. 

Агенция Блумбърг наскоро съобщи, че технологичният гигант "Епъл" (Apple) е във финалната фаза на постигане на споразумение с "ОупънЕйАй" за включване на функциите му в предстоящата си мобилна операционна система - iOS 18.

Други от Докторе кажи

Лекари обявиха 2 нови фактора за деменция, единият е неочакван

Нелекувана загуба на зрение също води до чудовищната болест  Услужливият мозък и острият ум са базови качества, които ни помагат през целия живот. Когато сме изморени

Българин със западнонилска треска: До такава степен се тресях, че в Спешното ме вързаха с колани

Нови три случая на западнонилска треска е регистриран у нас. Така от началото на годината заразените са общо шест, каза  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф

Екипи на спешна помощ отново отказват да пренесат пациента до линейката

В хода на мандата си, почти всеки здравен министър поне веднъж трябва да припомня, че пренасянето на трудноподвижен пациент до линейката е работа на спешните екипи, а не на близките

Здравното досие вече в телефона – вземете го без пари и електронен подпис

Новото приложение еЗдраве дава достъп до цялата налична медицинска информация за нас от 2022 г. досега Всеки българин вече може да получи безплатен и лесен достъп до електронното си здравно досие

Полезно е да знаете: Аз и моят личен лекар. Защо връзката е толкова важна?

Основната му функция е профилактиката - направете си преглед един път в годината задължително Защо е необходимо да имате общопрактикуващ лекар (ОПЛ), по-често наричан личен лекар

>