Крал Чарлз III надмина по богатство покойната си майка

21.05.2024 14:05
Британският крал Чарлз III. Снимка: windsor.royal.family/ instagram

Крал Чарлз III вече е по-богат от майка си, покойната кралица Елизабет.

Според списък на таблоида Sunday Times за най-богатите хора за 2024 г., личното богатство на британския монарх възлиза на 770 млн. долара, което го прави 258-ия най-заможен човек във Великобритания, пише Дир.бг.

Бивш негов помощник е заявил пред изданието, че кралят е възстановил богатството си след развода си с принцеса Даяна през 1996 г., като е спестил печалбите, които е получил от херцогство Корнуол. "Той започна да прибира парите от херцогството", коментира запознатият придворен. "Тук не става дума за огромни суми - няколко десетки милиона, не повече. Появиха се предположения и че Камила е внесла доста пари в тяхната връзка, но това наистина не е вярно".

Херцогство Корнуол е имение на стойност 1 милиард долара, което включва земя, ферми, къщи и други активи. Херцогството отдава под наем и търговски имоти в Лондон, Милтън Кийнс и Корнуол. То генерира доходи, които подпомагат принца на Уелс, неговото семейство и благотворителните му дейности.

Принц Уилям наследи имението от баща си, след смъртта на кралица Елизабет през септември 2022 г. Според The Sunday Times Чарлз е увеличил годишната печалба на херцогството с 42,6% до над 31 млн. долара между 2011 и 2022 г., а той е получил над 268 долара от херцогството между 2012 и 2022 г.

В същото време изданието посочва имението Сандрингам в Норфолк и замъка Балморал в Шотландия като най-ценните активи на крал Чарлз, като стойността на първокласните земеделски земи около Сандрингам се оценява на над 360 милиона долара. Монархът притежава и други имоти, сред които имение в Глостършир и в Уелс.

Истинското богатство на британските кралски особи е изключително трудно да бъде изчислено, тъй като стойността на личните им бижута, подаръци и други предмети не е известна, а те притежават и една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света. Чарлз получава всяка година суверенна субсидия от правителството на Обединеното кралство, финансирана от данъкоплатците, за да покрие разходите за официални задължения и за поддръжка на домовете, включително Бъкингамския дворец.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>