Досегашният посланик на Испания получи титлата "Доктор хонорис кауза" на УХТ-Пловдив (Снимки)

21.05.2024 13:44 Румен Златтански
Ректорът на УХТ-Пловдив проф. Галин Иванов връчва пометната диплома на Н.Пр. посланика на Испания Алехандро Поланко Мата. Снимки: Авторът
Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев бе сред гостите на събитието.
Негово превъзходителство посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата произнася словото си по време на церемонията.

Посланикът на Кралство Испания в България  в периода 2019-2024 г. Алехандро Поланко Мата беше удостоен днес с почетната титла  "Доктор хонорис кауза" на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Званието му беше присъдено с решение на Академичния съвет на висшето училище.

Мотивите за това са неуморната му работа за издигане на международния авторитет на УХТ и установяването на ползотворни връзки и сътрудничество между България и Международната организация по лозата и виното (OIV). Особено важна е и ролята на дипломата в реализирането на партньорството между УХТ и университетите "Леон" и "Кастиля ла Манча".

На проведената днес церемония  той получи от ректора на УХТ проф. Галин Иванов  почетна диплома (папирус) и огърлие с медал.

„За мен е чест и привилегия да връча регалиите на Н. Пр. Поланко – дипломат с ярък принос за развитието на академичното партньорство между България и Испания и по-специално между УХТ и водещите испански университети в областта на хранителната и винарската наука - "Леон" и на "Кастилия ла Манча". Благодаря на Академичния съвет за взетото решение", заяви проф. Иванов.

Посланик Поланко не скри, че е много развълнуван от оказаната му чест.

„Днес е един много специален ден за мен. Голямо признание е да бъде удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на УХТ Благодаря на професорите Галин Иванов и Пламен Моллов за подкрепата за развитието на сътрудничеството между академичните общности на България и Испания. Това е не само лично признание за мен, а и за моята родина", заяви посланик Алехандро Поланко. В края на церемонията  беше подписан и меморандум за сътрудничество между университета "Леон" и консорциума PlovdivWineUni, включващ пловдивски висши училища, чиято първостепенна задача е създаването  на магистърска програма "Technology of Wine and Wine-Based Beverages" под егидата на Международната асоциация по лозата и виното.

Това сториха зам.-ректорът на испанското висше училище проф. Роберто Баело Алварес и проф. Галин Иванов.

Сред официалните гости на събитието бяха: посланиците на Испания и Португалия Мигел Алонсо Берио и Ана Мария Рибейро да Силва,  Роберто Санторели - президент на Конфиндустрия България,  почетните консули на Украйна и Молдова в Пловдив Димитър Георгиев и Веселин Чипев, областният  управител Илия Зюмбилев, ректорът на АМТИИ доц. Жан Пехливанов и неговата предшественичка проф. Тони Шекерджиева-Новак.

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>