ГЕРБ представя управленската си програма - конкретни мерки във всички сектори. Вижте ги (Видео)

21.05.2024 11:14

ГЕРБ представя управленската си програма на живо в София.

Съобразно пулса на времето и новите нужди сме се опитали да формираме нови послания спрямо документите, с които сме работили досега, каза Томислав Дончев, който откри събитието.

Ключовата ни политическа задача - да направим възможно политиките в сферата на образованието да не бъдат обект на дребнави политически спорове, добави Дончев и продължи: Трябва да си поставим амбициозната цел да догоним съседните ни държави, които са членки на ЕС, като Гърция и Румъния. Като общество и бизнес общност можем да си поставим подобна разумна цел. Да се съревноваваме и дори да достигнем и задминем нашите приятели, които са членове на ЕС.

Като приоритет №1 Дончев изведе образованието, а бившият образователен министър Красимир Вълчев се обяви за преход от знания към умения. Конкретно целите им са: мотивирани и добри учители, подкрепа и приобщаване на всяко дете, без неграмотни деца, нови и обновени детски градини и ясли. Като това предлагат да се постигне чрез насърчаване на дуалната форма на обучение и финансиране на ученическите практики, финансиране на класни стаи за дуалното обучение, повече изнесени класни стаи, кариерни форуми, национална стартъп конференция за ученици и нова програма за създаване на групи от млади лидери за ученици от 8 до 12 клас.

Бившата социална министърка Деница Сачева обърна внимание на проблемите на пазара на труда. И обясни, че тази тема следва образованието, защото трябва да има задълбочаване на връзката между образованието и пазара на труда. От ГЕРБ предлагат регулиране на приема в професионалното и висшето образование, преминаване към гъвкав класификатор на професиите, разработване на национални програми за кариерно ориентиране на учениците и др.

Присъединяването към еврозоната и ОИСР остават важни приоритети за ГЕРБ-СДС, припомни Деница Николова. Повишаване на на производителността и продуктовата структура, извеждане на икономическия потенциал в регионите и подобряване на конкурентоспособността на бизнеса обеща тя в края на евентуален следващ пълен мандат на ГЕРБ.

Партията предлага създаване на 15 стратегически индустриални парка в страната, обновяване на закона за индустриалните паркове, дигиталност на услугите към инвеститорите, за да може всички дейности да бъдат обезпечени, както и насърчителни мерки за обмяна на опит между партньори.

Като първа стъпка към дигитализацията ГЕРБ предлага въвеждането на дигитален паспорт и дигитална самоличност чрез въвеждане на Закон за дигиталната самоличност, премахване на електронния подпис и лични идентификационни кодове. След това трябва да се въведе "дигитално гише", т.е законодателна рамка, осигуряваща функционирането в пълнота на "Дигитална община" - интегриране на държавни регистри, изкарване и предаване на документи, напълно електронен прием в детски градини. На трето място поставят електронното връчване и плащане на глоби.

ГЕРБ предлага и внедряване на географска информационна система за дигитализиране на всяка педя земя, както и преминаване към умни градове, в които се използва изкуствен интелект, който да посочва къде да бъдат строени нови улици и да ги проектира, надграждане на системите на наблюдение.

В строителството на пътища хората на Бойко Борисов обещават завършване на магистралата от Русе до Велико Търново и на Северозападния скоростен път Видин - Ботевград, магистралите "Струма" и "Хемус", минимум по 2000 км качествено ремонтирани републикански пътища всяка година и втори коридор Север - Юг до Маказа.

В сферата на правото и съдебната реформа ГЕРБ предлага въвеждане на гаранции за спазване на принципа за разглеждането на наказателните дела в разумен срок, ускоряване на разглеждането на гражданските дела, продължаване на антикорупционната реформа.

Ние продължаваме да вярваме, че една партия, която се явява на избори, трябва да покаже на хората какво ще прави и с кого ще го прави. Старомодни сме, но вярваме, че тези работодателски организации и синдикати защитават интереса на хората и трябва да са наши партньори, когато вземаме тежките решения, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след представянето на програмата.

Ние имаме всички възможности да направим следващите четири години това. Имаме готовност да говорим с всички партии, готови да го подкрепят, каза още той.

Винаги съм вярвам на Кирил Петков, че е честен човек. Само той не беше разбрал, че имат кеш. Всички други знаеха. Това е едно потвърждение, коментира Борисов пуснатия запис от разговор на Петков, Асен Василев, Лена Бориславова и акад. Николай Денков с мъж на име Пламен, на когото Петков споделя, че не са могли да съберат достатъчно пари за предизборната си кампания през април 2023 г.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>