Петър Куленски: Пазарджик вече се движи с нова скорост, водим преговори с два университета да открием филиали

21.05.2024 07:00 Диана Варникова

- Г-н Куленски, на 5 ноември 2023-а бяхте избран за кмет на Пазарджик. Какво ви мотивира да се кандидатирате за управник на родния си град? Вие сте 38-годишен, работили сте в известна международна кантора, бяхте народен представител в три парламента.

- Може би трябва да разделя отговора си на две части - кое ме мотивира да се включа в политиката и кое ме мотивира да се включа в местната политика.

Дълги години като активен гражданин съм имал позиция, гласувал съм на всички избори

Много от процесите в държавата и нещата, които се случваха, не ме удовлетворяваха. Именно затова през есента на 2021 г. взех решение - разбира се, след като се допитах до семейството си, да се впусна в политиката и да приема предложението да бъда част от листите за 47-ото народно събрание.

Чувствах се на мястото си - там, където се коват законите. Но пътят, по който се влачеше Пазарджик, не ми харесваше изобщо, не удовлетворяваше и жителите на моя роден град. Вярно е, че кампанията отдавна мина, но фактите са такива, каквито са.

По данни на официалното преброяване на населението от 2021 г. Пазарджик в периода 2011-2021 г. стана най-обезлюдяващият се областен град.

18 хил. души бяха напуснали Пазарджик - това е всеки четвърти жител

Така желанието за по-добро развитие на моя роден град ме мотивира да напусна мястото си на народен представител в 49-ия парламент и да се включа в изборната надпревара за кмет на Пазарджик.

- Вашата кандидатура успя да обедини доста разноцветни личности, представляващи различни партии и коалиции и инициативни комитети. Осем претенденти за кметския стол тръгнаха с вас.

- Да, действително, това, което се случи между първи и втори тур, беше нещо безпрецедентно. Показахме на хората в цяла България, че когато сме заедно, когато сме обединени, когато имаме обща цел и си подадем ръка, няма сила, която да ни спре.

Така се случи и тогава. Седнахме, разговаряхме с колегите. Нито един от тях не беше доволен от начина, по който градът се е развивал в последните години. Стигнахме до извода, че всички имаме една обща цел - това е промяната към по-добро за нашия град, за нашата община.

Затова се сплотихме и успяхме заедно да постигнем този резултат.

- Какво наследихте от предишното общинско ръководство? Кои са най-неотложните проблеми, които трябва да решавате?

- След встъпването ми в длъжност в средата на ноември миналата година с екипа ми заварихме общината "на червено". Без пари в сметките, със запорирани сметки - само преките задължения заедно с изтеглените банкови и небанкови кредити бяха близо 70 млн. лв.

Нашата първа задача бе да спрем течовете в общината, да спрем безконтролните и нецелесъобразни харчове, които общината бе извършила в последните години, да въведем финансова дисциплина.

Благодаря на Министерството на финансите, че

през февруари ни отпусна безлихвен заем от 11 млн. лв.,

с който рефинансирахме стари задължения и по този начин само от лихви и разноски да спестим над 4 млн. лв. на данъкоплатците на Пазарджик.

Този процес продължава и към момента. Финансовото състояние е стабилизирано, но все още имаме огромни задължения от предишното управление, които трябва да връщаме - на местни фирми, на доставчици.

Те са извършвали определени дейности и услуги и не им е плащано - често с повече от година. Сумите надхвърлят 25-30 млн. лв.

- Кои са по-важните проекти, върху които сте фокусирали вниманието на екипа си - за подобряване на градската среда, за инфраструктурата?

- Когато встъпих в длъжност, заварих почти нулева проектна готовност. Това са проекти с издадени разрешения за строеж. Имаше само 2 или 3 такива. Именно затова в инвестиционната програма за държавния бюджет за 2024 г. сме заложили важни основни проекти, които искаме да се случат в община Пазарджик.

Целта ни е да дадем нов облик на градската среда

Заложили сме проектиране на ключовите пътни артерии - това са булевардите "Георги Бенковски", "България", "Пловдивска", "Стефан Стамболов", за да придобият нов, съвременен европейски облик.

Заложили сме реновиране на жизнената среда в няколко квартала.

В момента тече обществената поръчка за реновирането на жк "Марица Болницата", където следва да получим 14 млн. лв. от държавата.

Заложили сме проектиране, а се надявам да намерим финансиране и за реновиране на градската среда в широкия център, кв. "Ябълките".

Заложили сме средства за изграждането на ВиК инфраструктура. До седмици или месец се очаква да стартира изграждането на ВиК в село Ивайло. Между другото, това е един от най-големите ВиК проекти в страната - финансирането в размер на 23 млн. лв. беше осигурено от държавата.

Жителите на Ивайло ще имат нова водопроводна и канализационна мрежа. Заложили сме и изграждане на ВиК инфраструктура и на село Мокрище.

Други проекти ще бъдат реализирани с капиталовата програма - това са

основни ремонти на улици, на водопроводи както в Пазарджик, така и по селата

Важен проект за нас е и подмяната на осветлението по селата. Кандидатствахме по плана за възстановяване и устойчивост за 2 млн. лв. и по този проект ще сменим осветлението в 14 населени места с модерни LED лампи, с интелигентни системи за управление.

Ако този проект се окаже успешен, ще работим за това да намерим финансиране и да сменим осветлението и в останалите села в община Пазарджик.

Имаме доста сериозни планове как да изглеждат населените места и общината ни след 4 г.

Дай Боже, да имаме възможността да ги реализираме.

- Имате ли визия как да задържите младите хора - вашите връстници, в града и в общината? Наскоро имаше анкета сред гимназистите, която показа, че 30% от тях не искат да напускат Пазарджик и желаят да продължат евентуално тук висшето си образование.

- Проведохме разговори с ръководствата на две реномирани висши учебни заведения. Имах среща с новия ректор на Медицинския университет в Пловдив проф. Ангел Учиков. В момента в Пазарджик се обучават медицински сестри по програма на МУ - Пловдив.

С проф. Учиков и с ръководството на Факултета по обществено здраве си стиснахме ръцете и от началото на новата учебна година - от 15 септември, в Пазарджик да бъде разкрито изнесено обучение по две нови специалности - за акушерки и за лекарски асистенти, т.нар. фелдшери.

Имаме предварителни разговори и ще работим

това партньорство да доведе до разкриване на филиал на Медицинския университет

Разговарях и с ректора на Тракийския университет проф. Добри Ярков - за изнесено обучение в Пазарджик. През февруари бях поканен от ректора да се запозная на място с базата на висшето училище, което е едно от най-големите в България.

Тракийският университет е на 5-о място - над 10 хил. студенти се обучават в него. След това проф. Ярков и неговият екип върнаха визитата в Пазарджик. Работим за откриването на изнесено обучение на студенти.

В момента уточняваме специалностите, към които младите хора от града и областта биха имали интерес. Затова проведохме една анкета сред 500 дванадесетокласници от област Пазарджик и резултатите бяха изключително обнадеждаващи.

Една трета от тях казват, че биха останали да се обучават в родния си град и да получат висше образование, ако тук им бъдат създадени такива възможности и условия.

Истината е, че всичко тръгва първо от средата за развитие - ако я реализираме и бутаме в правилната посока, бизнесът и раздвижването на града ще дойдат по естествен път.

Постоянството е това, в което трябва да бъдем концентрирани, за да създадем условията за успех

- и на младия човек, и на града като цяло.

- Ще запазите ли стимулите за ученолюбивите, талантливите деца? Как ще ги поощрявате?

- Запазваме всички добри практики, даже ги надграждаме.

Запазват се всички данъчни облекчения за родители на спортуващите деца, на децата с артистични занимания в школи. Непрекъснато се стремим да създаваме по-добри условия, в които младите семейства да отглеждат децата си в Пазарджик. Една малка стъпка беше да облагородим детските площадки и средата, в която малчуганите играят.

От 1 януари 2025 г. ще стане факт и едно облекчение за родителите на деца, които ползват детска млечна кухня. В момента комплектът от първо, второ и трето ястие струва между 5 и 7 лв. и за много семейства сумата е наистина непосилна.

Община Пазарджик ще дотира услугата, така че децата от 10-месечна възраст до 3 години да получават разнообразно и здравословно хранене за около 2 лв. В тази връзка разработваме наредба, която ще предложим за обществено обсъждане, така че от 1 януари догодина най-малките ни жители да се хранят на достъпна цена.

Това ще бъде една ежедневна грижа, която ще получават над 2000 деца, и ще представлява наистина голяма и предвидима подкрепа за младите семейства.

- Г-н Куленски, какво ще пожелаете на съгражданите ни за празника на Пазарджик?

- Бих искал да поканя всички жители на Пазарджик и гости от цяла България на честванията за празника на града - 21 май, Деня на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена. Погрижили сме се да има богата празнична програма.

Тя ще започне сутринта в 9 ч с отслужване на тържествена литургия в църквата "Св. св. Константин и Елена", ще продължи с празнично шествие по улиците на града.

Тържествата ще са на централния площад "Константин Величков" през целия ден. В празничната програма ще участват местни състави и танцови формации, родни звезди.

Кулминацията ще бъде "Пиано бар под звездите" в 23 ч, който ще бъде в Градините на света. Пазарджик е жив, събужда се с нови сили и имам огромното желание да споделим това със света.

Благодаря, Пазарджик! Градът ни е жив заради енергията на всички вас!

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ

И ПРИЯТЕЛИ НА ГРАДА

Пазарджик е жив и Пазарджик празнува! Отбелязваме специалния Ден на Пазарджик – 21 май, с който почитаме богатата история, жизнената култура и обещаващото бъдеще на нашия любим град. Като новоизбран кмет за мен е чест да мога да се обърна към хората и да мога да кажа най-вече: Пазарджик е жив заради енергията на всеки един пазарджиклия, насочена в обединена посока.  

Вярвам, че най-голямото богатство на нашия град са именно хората – всички, които със своя труд и всеотдайност, със своите мечти и надежди, с ежедневни актове на доброта правят Пазарджик все по-специално място.

Всички, които могат да се обединят около една идея и да я направят реалност.

Всеки ден виждам как енергията и стремежът към по-добро променят града ни. Вие сте тези, които създават бъдещето ни! Затова на този ден искам да благодаря от сърце, Пазарджик!

Благодаря на нашите учители, които вдъхновяват младите поколения; на лекарите и медицинските работници, които се грижат за нашето здраве; на предприемчивите хора, които създават нашата икономика; на всички хора, които с малки и големи усилия правите нашата общност силна и сплотена.

Пазарджик винаги е бил град на устойчивостта и единството. Нашата общност е изградена върху ценностите на сътрудничество и взаимна подкрепа, които са от решаващо значение за нашия колективен напредък.

Днес, когато празнуваме нашите постижения, ние също гледаме напред към бъдещето с нова надежда и решителност.

Днес празнуваме не само нашия град, при това в деня на светите равноапостоли Константин и Елена, но и нашето единство. Заедно посрещаме предизвикателствата, заедно ги преодоляваме.

Тук, в родния ни край, можем вече да реализираме всяка своя мечта.

Нека този празник е повод да си припомним колко сме силни, когато сме заедно, и колко много можем да постигнем. А моята цел винаги е била това - което днес е мечта, утре да бъде реалността, в която живеем всички!

Честит празник, Пазарджик! Нека и всички други дни да бъдат изпълнени с радост, смях и вяра, че Пазарджик ще бъде истински добър за всички.

Нека продължаваме да обичаме и да се грижим за нашия град, както той заслужава!

ПЕТЪР КУЛЕНСКИ,

КМЕТ НА ПАЗАРДЖИК

Други от Интервюта

Андреа Бочели: Трудно мога да опиша щастието да пея с децата си

Още помня емоцията от първия ми концерт в София през 2006 г. и българската публика - толкова жива и топла, казва световноизвестният певец Изкуството, насочено към доброто

Доц. Мариана Тодорова: Вече не сме пазар с евтин труд, с нормални доходи и тук може да се живее като в успелите страни

Това, което ни пречи, е липсата на солидарност и интегритет като общество Корупцията на ниските нива показва, че сме склонни към нихилизъм и заобикаляне на правилата Образователните системи в цял

Владимир Темелков: Иде краят на хартиените услуги в община Пловдив, минаваме онлайн

Скица за имот ще става за три дни, а не за 45 и ще струва 50 лева вместо 200, уверява заместник-кметът по дигитализацията Владимир Темелков е заместник-кмет по дигитализация, европейски политики

Кметът Петър Неделев: Стамболийски е община на младите и работещите, но с грижа към възрастните и инвестициите

Ремонтираме пътищата до Ново село, Куртово Конаре и Йоаким Груево Община Стамболийски е в сърцето на Горнотракийската низина, с обща територия от над 61,27 кв. км

Костадин Димитров: Археологически парк до открития наскоро тракийски храм ще е най-новата атракция в Пловдив

До края на годината започваме югоизточния обход от "Ягодовско" до "Асеновградско шосе", казва кметът  Практиката ми от времето, когато бях кмет на "Тракия", да се виждам с хората

>