На бала - с дантела и обувки с камъни

21.05.2024 03:00 Мария Райчева
Много момичета избират рокли в телесен цвят, според Невена Николова. СНИМКА: JOHN SWANNELL
Невена Николова оформя с дантелата красиви рисунки по тялото. СНИМКА: JOHN SWANNELL
Червеното е класика за празника. СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Дантела, тафта, коприна, органза и тюл са най-предпочитаните материи за абитуриентските рокли. Всички те изглеждат изискано и стилно, превръщайки тоалета в истинско произведение на изкуството. Тази година дълбоките деколтета не са на почит. Поне стилистите ги препоръчват само на момичета, които не са с едри бюстове. За сметка на това прозрачните материи са хит, но без да има вулгарна голота.

Роклята без презрамки стои изключително красиво, но за да не се смъква непрекъснато надолу, трябва да е тип корсет, за да "залепне" за тялото. Повечето тийнейджърки обаче предпочитат да има все пак тънки презрамки, които дават повече комфорт. Корсетите от миналата година отново са хит, освен това извайват горната част на фигурата, подчертавайки талията.

Роклите с допълнителна част тип пелерина се появиха на модния подиум преди няколко сезона. В началото ги предпочитаха за официални поводи жени на средна възраст. Но се превърнаха в хитова тенденция и вече са актуални и сред младите момичета. Тази горна част може да е от тюл или дантела и продължава надолу като дълъг шлейф. Покрива раменете, но ръцете надолу остават голи.

Повечето предпочитани рокли са дълги до земята. Но е желателно да не се влачат, защото ще се изцапат веднага, със сигурност по време на общите снимки или танци поне пет човека ще настъпят краищата, че даже може и дупка да стане с някое токче. Ако фигурата позволява, дълбоката цепка е напълно подходяща за повода, но в никакъв случай не е задължителна тенденция.

Барби манията още не е отшумяла, така че немалко абитуриентки залагат на нежното розово при избора си на тоалет за бала. Този цвят обаче не пасва на всеки тен на кожата. По-светлите и бледи момичета се губят в него, така че за тях са по-подходящи тъмносиньо, червено, черно, зелено, сребристо. Наред с тези изброени тонове абитуриентите избират също златисто, телесно, а по-екстравагантните залагат на оранжево и жълто.

Прозрачните материи са изключително популярни. С тях обаче трябва да се внимава. Бродериите и дантелите върху роклята е задължително да са изработени прецизно, така че да се избегне вулгарната визия. Всичко може да бъде прикрито така, че тоалетът да изглежда едновременно секси, но и много стилен, без да се минава границата на приличното.

При съвсем прозрачните материи отдолу може да се сложи специално бельо, което е предназначено именно за такива тоалети. Бикините приличат на къси панталонки, а сутиенът е максимално изчистен, може да изглежда и като бюстие.

"Съобразявам се не само с фигурата, но и с характера на абитуриентката, при мен идват момичета, които вече са видели всичко, което се предлага, и търсят модел, с който да изразят себе си", така създава своите тоалети за специалния ден дизайнерката Невена Николова. Нейните модели са класически красиви и не са подвластни на модните течения. Казва, че сега момичетата са облагодетелствани, защото всичко на модния подиум е позволено и изобщо не е нужно да се придържат към хитови линии. В момента тя създава рокли и за Гран при в Монако, но за там моделите рядко са дълги, защото жените предпочитат да са с ниски обувки, а желаните цветове са бяло, оранжево, червено.

Тук за баловете момичетата предпочитат телесни и тъмносини тонове, също комбинация между черно или златисто с телесно. А дължините на роклите зависят от краката - когато са красиви, абитуриентките искат да ги покажат, избират нещо късо или с цепка.

"Дантелата е най-сексапилният женски плат. Дава предпоставка за разголване, но то е много дискретно и на практика нищо не се вижда. В горната част самата дантела сякаш прави рисунки по тялото с триизмерни цветя, мъниста, кристали. Моделите са без дълбоки деколтета, но деликатно се подчертват формите", казва Невена Николова. Тоалетите за младите момичета са много сексапилни, но и премерени, без нищо скандално.

Тази година дизайнерката забелязва и една различна тенденция. Майките на момичетата нарочно сякаш отиват на заден план, за да блеснат дъщерите им в тази така важна вечер. Но майките на момчетата определено се стараят повече по отношение на визията си, гордо показвайки, че са отгледали вече пораснали млади мъже. Категорично са по-смели от предишни години и залагат на цветове. Нито една от клиентките не се е спряла на черно. Избират тъмнолилаво, кобалтово синьо, тъмносиньо с телесно.

Клъч в неутрален или черен цвят

Клъч е единственият подходящ модел чанта, който може да се добави към тоалета за специалната вечер. Повечето млади момичета обаче не са свикнали да носят този аксесоар в ръка, така че е хубаво да има за всеки случай тънка верижка. Все в някакъв момент ще се чудят къде да я дянат, обикаляйки от ресторанта с роднините към училището, позирането пред фотографа, и за да не я забравят някъде, могат да я сложат на рамо. Малкият клъч е желателно да бъде съобразен с обувките или поне да не е в претенциозен цвят, защото акцентът е роклята, аксесоарите са красиво допълнение. В телесно и в черно са най-лесните за съчетаване варианти. Важно е също чантата хем да е малка, хем да успее да събере червило, пудра, коректор, телефон, зарядно за него и пари. Не я тъпчете с излишни неща, за да не се издуе грозно.

Високите токчета само за снимките, после с маратонки

Вече е традиция абитуриентките да носят със себе си на бала втори чифт обувки. И това обикновено са маратонки. Не само празнуващите тийнейджърки, но дори врели и кипели в нощния живот жени, трудно ще изкарат на високи токчета твърде дълго време. А за бурни танци си е истинско изпитание. Така че официалните обувки са само за снимките с роднините и първите минути в ресторанта. И все пак е желателно да са удобни, за да не се клатят момичетата като патета.

Трендът тази година категорично е модели с камъни. Могат да са от изцяло прозрачна материя, така бляскавите елементи изглеждат като красиво бижу, увито около стъпалото. Лъскавите орнаменти се използват върху тънки кожени каишки върху пръстите или изящно се извиват около глезените. При някои модели каишките стигат до под коленете. За толкова официално събитие високите обувки на ток, които са и с платформа в предната част не са подходящи. Седят твърде грубо към изискана вечерна рокля.

Други от Възход и падение

На 18 октомври рожден ден имат

Слави Трифонов, тв водещ, продуцент, лидер на партия "Има такъв народ" Копринка Червенкова, журналистка Кънчо Атанасов, писател Акад. Людмил Стайков, драматург и

На 61 години Деми Мур най-сетне има шанс да изглежда зле във филм

"Веществото" е толкова шокиращ, че в Лондон зрители напускат киносалоните Деми Мур отново е във фокуса на обществена буря. Последният филм, в който участва, е толкова шокиращ

Спасение за футбола ни! Роди се Христо Стоичков II (Обзор)

Бъдещето на българския футбол е в сигурни ръце, но трябва да минат поне 18 години. В частната клиника “Витас” в Барселона се роди Христо Стоичков II, внукът на Камата - единственият българин със

“Биг Брадър” в зловеща битка за рейтинг

Стартът на новия сезон на Големия брат си навлече гнева на зрителите наред с високата гледаемост Участват търсачи на бърза слава. Интригата не допуска вътре учител, доктор или професор

Илон Мъск е обвинен, че е шпионирал Амбър Хърд с детективи, камери и дронове

Наскоро Илон Мъск се появи на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, говорейки пред тълпата, че изборите през ноември са "най-важните избори в живота ни"

>