Иран потвърди смъртта на президента Раиси, обявяват го за мъченик

20.05.2024 10:12
Президентът на Иран Ебрахим Раиси КАДЪР: Екс/@raisi_com

Министерският кабинет на Иран се събра на извънредно заседание в понеделник сутринта след официалното потвърждение за "мъченическата" смърт на президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.

След заседанието кабинетът направи изявление, в което изрази съболезнования във връзка с кончината на президента и неговите спътници в инцидента.

Министрите отдадоха почит на покойния президент за неуморните му усилия, като заявиха, че Раиси е посветил живота си на иранската нация.

Те подчертаха, че ще се придържат към начина, по който президента е служил на страната и увериха иранския народ, че административните дела няма да бъдат прекъснати.

Трагичният инцидент се случи, докато президентът и приближените му се връщаха от района Хода Афарин в северозападната иранска провинция Източен Азарбейджан след откриването на язовир на общата граница с Република Азербайджан.

Инцидентът е станал в резултат на гъста мъгла в региона, която затрудняваше и работата на спасителните екипи.

Хеликоптерът се е разбил в близост до медна мина "Сунгун". Тя се намира между Джолфа и Варзакан в провинция Източен Азербайджан в Иран и е на около 70-100 км от град Табриз, един от най-големите градове в Иран и градът, към който са се отправили президентът на Иран и външният министър.

Началникът на щаба на иранските въоръжени сили Мохамед Багери издаде заповед за използване на цялото оборудване и капацитет на армията, Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) и правоприлагащите органи за намиране на хеликоптера. От неделя насам в гористия и планински район са изпратени 40 отделни спасителни екипа.

Хора в различни градове на Иран се събраха, за да се молят за президента Раиси и неговите спътници.

Лидерът на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей изрази загриженост за изчезналия хеликоптер по време на среща със семействата на служители на IRGC.

"Надяваме се Бог да върне почетния президент и неговите спътници в обятията на нацията", заяви той.

"Всички трябва да се молят за здравето на тази група държавни служители. Иранската нация не трябва да се притеснява или безпокои, няма да има прекъсване на работата на страната", допълни Лидерът.

Заради тежките метеорологични условия районът беше достъпен само за наземни екипи, тъй като въздушните подходи бяха невъзможни.

Планинският терен и природните препятствия направиха комуникацията с антуража на президента почти невъзможна.

Репортер на иранската телевизия заяви, че с настъпването на тъмнината и студа екипите, които се приближават към мястото, избягват да пътуват с автомобили, тъй като пътищата в района не са асфалтирани, а дъждът прави земята кална.

В знак на регионална солидарност други държави, включително Турция, Италия и Катар, изразиха подкрепата си за Иран след катастрофата. Държавите незабавно отправиха своите съболезнования и изразиха готовност да окажат необходимото съдействие.

По-рано в неделя президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна с иранския президент Ебрахим Раиси и определи раздялата им като "приятелско сбогуване".

Алиев подчерта готовността на Азербайджан да окаже помощ, като заяви: "Като съседна, приятелска и братска нация Азербайджан е готов да окаже всякаква необходима подкрепа."

Иракското правителство също така инструктира вътрешното министерство на страната, Червения полумесец и други компетентни органи да предложат помощ на съседния Иран и да съдействат за издирването на изчезналия хеликоптер на президента Раиси.

Ръководителят на Върховния политически съвет на Йемен също отбеляза, че страната им е на страната на иранския народ и неговото ръководство в тази трудна ситуация.

Говорител на руското външно министерство също заяви, че Русия е готова да предложи помощ за намирането на хеликоптера на иранския президент.

В катастрофата загинаха президентът Раиси, външният министър Амир Абдолахиан, ръководителят на петъчните молитви в Табриз аятолах Мохамед Али Ал е Хашем, губернаторът на Източен Азарбайджан Малек Рахмати, както и членове на екипажа и охраната на президента.

Отломките на хеликоптера бяха открити от спасителните екипи в ранните часове на понеделник.

Съгласно иранската конституция първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер ще оглави кабинета на министрите по преценка на лидера на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей преди избирането на нов президент.

Конституцията предвижда в рамките на 50 дни да бъде сформиран съвет, състоящ се от председателя на парламента, ръководителя на съдебната власт и първия вицепрезидент, който да предприеме мерки за избор на нов президент, съобщава Tasnim News Agency.

Източник съобщи, че Висшият съвет за национална сигурност не е провел заседание във връзка с инцидента с хеликоптера, превозващ президента на Иран и неговите спътници.

Той добави, че слуховете, разпространявани в социалните медии, за провеждане на извънредно заседание на съвета, са неверни, пише Tehran Times.

Други от От страната и света

Мирко или болест държали Паскал в гостоприемна Сърбия?

Името на сочения за контрабандист Никола Николов блесна в едно от големите разследвания за корупция - по него все още в ареста са бивша шефка на митниците, баща и син, хвалели се с връзки с министри

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

>