Милиардер пуска по вода "Титаник 2" - било по-забавно от това да си брои парите

19.05.2024 19:50 Мая Божинова
Клайв Палмър
Една от последните снимки на “Титаник” преди фаталния сблъсък.
Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо в "Титаник".

Австралиецът Клайв Палмър обещава и достъпни билети за репликата на легендарния кораб - първото му плаване може да е през юни 2027 г.

Съдбата на най-известния кораб в историята повече от век вълнува хората по цял свят. Преди 112 години лайнерът потъва в ледените води на Атлантика, а с него и животите на над 1500 души. Скоро обаче човечеството ще види “Титаник” отново, но не на дъното на океана.

Австралийският милиардер и бивш депутат Клайв Палмър обяви, че ще построи точно негово копие - “Титаник 2”. Ако всичко върви по план, лайнерът трябва да отплава по маршрута на злощастния си предшественик от Саутхемптън до Ню Йорк през юни 2027 г. Това обаче не е първият път, в който Палмър обявява грандиозното си намерение. Още през 2012-а идеята на австралиеца стана публична на пресконференция в лондонския хотел “Риц” - тогава беше 100-годишнината от потъването на “Титаник”. През 2018 г. магнатът отново заяви пред света мащабния си план. И в двата случая обаче партньорите му се отказаха в последния момент, което наложи проектът да спре поради липса на финансиране.

Този път нещата са различи, твърди австралиецът. На упреците, че всичко всъщност е рекламен трик или измама, той отговори: “Това са глупости” и категорично заяви пред “Гардиън”:

“Вече имам достатъчно пари, за да построя “Титаник” 10 пъти”

Палмър е 13-ият най-богат в Австралия - собственик е на мини за желязо, въглища и никел. Състоянието му възлиза на около 4 млрд. долара, като е готов да похарчи между 500 млн. и 1 млрд. за реконструкция на емблематичния кораб.

Палмър обаче не идва от богат род - роденият през 1954 г. във Виктория австралиец е израснал в семейство от средната класа. Учи право, журналистика и политически науки, а парите си почва да трупа по време на бум на имотите в австралийския град Голд Кост през 80-те. Това му дава шанс още 29-годишен да влезе в сферата на инвестициите. Преди да се заеме с проекта за “Титаник 2”, той основава футболен клуб и го издига до професионално ниво, а също създава и партия и влиза в парламента през 2017 г.

При последното представяне на плана си за “Титаник 2” 70-годишният милиардер заяви, че

може да умре, без да е направил нещо по-съществено

в живота си, и именно затова ще строи кораба. Добави, че е много по-забавно да построи “Титаник”, отколкото да си седи вкъщи и да си брои парите.

“През живота си открих, че всичко, от което се нуждаеш, за да бъдеш щастлив, е да имаш човек, който те обича, място, където да спиш през нощта, и да разполагаш с достатъчно средства за добра храна”, каза още Палмър.

Круизната компания на ексцентричния богаташ Blue Star Line планира да създаде луксозен кораб, тежащ 56 хил. тона, който много прилича на оригиналния модел. Дължината на “Титаник 2” ще бъде 296 метра, а ширината му - 32,2 метра. Лайнерът ще има капацитет за 2345 пътници, които ще бъдат разпределени между 9 палуби и 835 кабини, 383 от които първа класа. На пресконференция в операта в Сидни неотдавна Палмър увери, че билетите за втора и трета класа ще бъдат достъпни за всеки бюджет.

Подобно на оригиналния кораб пътниците в първа класа ще се насладят на скъпи пенливи вина, стриди, хайвер и омари, докато на тези с най-евтините билети ще бъдат сервирани доста по-бюджетни блюда. Корабът освен това ще се стреми

да запази и вида на оригиналния интериор,

като бъдещите строители ще трябва да пресъздадат прочутото централно стълбище с бронзови орнаменти, стъклени прозорци и кристален полилей, вдъхновени от двора на “Версай” от времето на Луи XIV, както и залата за пушачи с махагонови панели и инкрустирани перли. Копирани от оригинала ще бъдат казината, театрите, както и стаята “Маркони”, откъдето радистите Джон Филипс и Харолд Брайд изпращат SOS сигнала след фаталния удар на “Титаник” в айсберг край Нюфаундленд в Канада.

Репликата на “Титаник” ще включва и четирите огромни комина, парната турбина, задвижващите витла и поне част от 29-те котелни помещения на потъналия кораб. Това обаче ще бъде само за украса - “Титаник 2” ще работи с дизелов двигател. А пътниците ще бъдат насърчени да се обличат според модата от началото на ХХ век. Палмър твърди още, че ще работи с най-добрите в света корабостроители, дизайнери и инженери.

В основата на грандиозната му мечта са любовта и мирът: “Знаем как да водим войни, но ни е много по-трудно да правим мир”. Богаташът онагледява думите си с примера за великата любовна история на Джак и Роуз от култовия филм “Титаник” на Джеймс Камерън. Австралиецът освен това черпи вдъхновение от съдбите на хората на борда на лайнера. Припомня историята на музикантите, които свирят до последно, за да успокоят пътниците във финалните мигове от потъването на кораба.

Други от Възход и падение

Дейвид Гарет ще свири в Пловдив на 3 юни догодина

Концертът на прочутия цигулар, който е част от световната му обиколка Millennium Symphony World Tour 2025, ще бъде в Античния театър в Пловдив на 3 юни

Стефка Янорова и Георги Кадурин се опитват да върнат тръпката във връзката си в нова пиеса

Стефка Янорова и Георги Кадурин са двойка, която се опитва да върне тръпката във връзката си чрез нелепи упражнения, предписани от терапевт. А Полина Недкова и Георги Къркеланов са полицайка и актьор

Дж.К. Роулинг два пъти отказвала да бъде номинирана за член на Камара на лордовете

Писателката Дж. К. Роулинг разкри, че два пъти е отхвърлила предложение да бъде номинирана за член на британската Камара на лордовете, както че ще откаже и трета, съобщи Би Би Си

Рекордните 1 420 646 лв. приходи събра "Гунди" за три дни

С опашки пред киносалоните, пълни зали, бурни аплодисменти и хиляди трогателни отзиви от зрителите в цялата страна премина първият уикенд, в който публиката се срещна с „Гунди – Легенда за любовта"

Нови искове за сексуално насилие са подадени срещу рапъра Пи Диди

Седем нови граждански дела са заведени срещу Шон "Пи Диди" Кумс, включително две от обвинители, които казват, че са били непълнолетни по времето, когато  твърдят

>