Опасен ли е младият шофьор? Не, опасно е да няма камери, стотици камери

19.05.2024 19:10 Георги Луканов
Кристиан Екмекчиян имал 16 нарушения на пътя (вляво) На снимката вдясно - загиналата Теди, която се возила на предната седалка в джипа КАДЪР НОВА ТВ

Философският роман “Престъпление и наказание” на Фьодор Достоевски е вечен, но едва ли много от сегашните абитуриенти са го чели и някога ще го прочетат. Историята в романа от средата на XIX век, естествено, не е свързана по никакъв начин с поредната трагедия по българските пътища, но пък заглавието на творбата насочва как може да бъде решен проблемът.

След трагедията с катастрофата с над 200 км/ч с лъскавия джип в центъра на Пловдив, отнела два млади човешки живота и осакатил духовно и физически още два, мнозина започнаха спор в социалните мрежи кой шофьор е по-опасен - новобранецът или пенсионерът?

Нито един от двамата.

Опасен е всеки,

който не спазва

правилата

на движение. А те трябва да се простички. И да се прилагат на принципа - щом има престъпление, има и наказание.

В случая младежът зад волана на рейндж роувъра е имал над десет фиша за превишена скорост за броени месеци, които я е платил, я не.

Много хора не осъзнават, че карането с превишена скорост е престъпление, че сядането зад волана пил или надрусан е престъпление, а за всяко престъпление трябва да има наказание. Дали е на 20, 40 или 60 години, българинът обича да е бабаит на пътя, да се чувства всемогъщ и безнаказан в неговата “крепост на 4 колела” - било то с пернишки 25-годишен голф, или с могъщ “Рейндж Роувър”.

От 33 години съм журналист, а от четвърт век пиша и за автомобили. Има-няма през година-две “давам акъл” на тези, от които зависи нещо да се промени в нашата държава, ама файда няма.

А нещата не са толкова сложни. Държавата не е възпитател (надявам се тази роля все още да е отредена на родителите), но трябва да налага строги правила, които да се спазват.

Спешно трябва да се вземат стотици стационарни и преместваеми камери (на Запад има едни такива “смешни” в кутии) и да се сложат в градовете, а

събираемостта на

глобите да скочи

рязко

Знаете ли съвета на 7-кратния рали шампион и бивш министър на спорта Димитър Илиев преди години на един тест драйв за журналисти за безопасно каране в града какъв беше: Карайте възможно най-бавно, не знаете кога и кой ще изскочи зад ъгъла!

За целта веднага трябва да се ограничи максималната скорост на 50 км/ч на по по-големите булеварди и улици (дори и на “Цариградско шосе” в София), и 30 км/ч в кварталните.

И не - така София и Пловдив няма да се задръстят повече, а просто ще стигате с няколко минути по-бавно натам, накъдето сте се запътили. По-добре е, отколкото въобще да не стигнете...

Служители вдигат останките от джипа след тежката катастрофа в центъра на Пловдив.

КАДЪР: НОВА ТВ

Други от Лични

Иван Гарелов, който ми даде от професионалните уроци до вкуса на живота

Така е с най-големите загуби: внезапно осъзнаваш, че си е отишъл един от най-важните хора в живота ти. Че няма да се обади по неговия кратък и категоричен начин

Свободата е междинно състояние - ето как го нарисува Анри Кулев

Коментар на седмицата №3: В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!" или защо се провали миграционната политика *

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с близо 38 048 прочитания. ⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност

Не е добре

Много е добре, че в ПП-ДБ има дискусия, предшестваща евентуалното общо явяване на предстоящите избори. Никак не е добре, че тази дискусия е съсредоточена /по публична информация/ в правилата по избор

Завещание на седмицата: С райския газ се провалихме, дано поне с енергийния сниф успеем

Политици и институции спят. Събуди ги певицата Диона, докато рекламира енергийна напитка на прах, която се смърка през носа. Преди Диона обаче беше вестник "24 часа"

>