Разтърсен от случилото се на Дебора, Пламен от Ловеч слага транспаранти с послания за добро

19.05.2024 13:40 Росица Христова
Пламен Найденов

"Прегръдката е антидепресант", "Истинският мъж закриля", "Моят мир са очите ", "В мрачните дни усмивката ми е слънцето".

Отскоро, когато жителите на Ловеч излизат сутрин от домовете си, имат повод да се усмихнат. На възлови места в града ги посрещат транспаранти, които ги приканват да ценят хубавото в живота, или ги съветват да правят добрини.

Заслугата е на едно момче, което силно обича родния си град и иска да се чуе за него нещо хубаво. 23-годишният Пламен Найденов вече е популярен, защото вдъхновението му го тласка да изписва транспаранти с послания и да преобразява автомобили и мотори с пъстри багри.

Всъщност Пламен е студент в Техническия университет в Габрово, работи и в сферата на хладилните инсталации. До месец трябва да завърши магистратура, след което смята да се отдаде изцяло на хобито си.

С рисуването нещата станаха съвсем неочаквано. Това е поредното доказателство, че когато силно желаеш нещо, то не се получава. Но когато спреш да го искаш, внезапно се случва, разказва той.

Всичко тръгнало от абитуриентския бал на приятел, когото искал да изненада и зарадва

Изрисувал колата му на лист хартия като честитка. Публикувал я в социалната мрежа и завалели хвалебствени коментари и молби на непознати хора да преобрази и техните автомобили. 

Първо талантът му в рисуването се проявил в графити по улиците. А подтикът дошъл от майка му - когато бил дете, тя изписала името му с 3D букви. Много му харесало и започнал да прави същото.

Минало време, преди да разбере, че това изкуство се нарича графити. Оттам започнал да развива въображението си.

Държи да обясни, че въображението и цялата му артистичност се дължат на прочетените книги, които нарича психически фитнес. Учителката му в Природоматематическата гимназия Пенка Михнева го подтиквала да пише есета и му вдъхнала увереност, че има оригинален изказ.

А идеята за транспарантите се родила покрай случая с обезобразената с макетен нож от приятеля си Дебора.

Тогава се отприщи вълна на недоволство срещу мъжете. Масово ги наричаха насилници. Аз съм от хората, които винаги искат да изказват мнението си по различен начин. 

Исках да покажа съпричастност,

допълва Пламен. Метафорично написал върху големи хартиени листове: "Сълзите в очите на една жена са тежка душевна повреда" и "Тя е градина в душевна пустиня". Общо 6 такива тапета направил, като първия залепил в близост до сградата на общината.

Обаче дойдоха служители на общинската охрана и помолиха да го сваля, казва Пламен. Леко се огорчил, защото два от тапетите били запалени. Единият, върху който пишело: "Прегръдката е антидепресант", пламнал на петата минута след поставянето му.

Мисля, че го направиха деца, които нямат друга работа, успокоява се момчето и се надява, че подпалвачите не са зрели хора. 

Вторият повод да изработи транспаранти бил загубата на приятел в тежка катастрофа през миналото лято. "Шофирайте внимателно! Вкъщи ни чакат хора, които ни обичат", призовавал Пламен. Въпреки дъждовното време тези послания се запазили най-дълго.

Два месеца по-късно направил нови, адресирани към жените и в частност към приятелката му. Целта била, като ги видят хората, всеки да намери себе си в тях и да се усмихне.

Моят главен двигател е приятелката ми, която се гордее с това, което правя, винаги е до мен и много ми помага. Първо с нея се консултирам какво и как да напиша, изрича Пламен. Обичта му към любимото момиче намерила израз пак в транспарант с трогателното:

"Красива си като България!" - това признание адресирал и към всички българки,

които според него били най-хубавите жени. Всеки път след акция с послания изпитва радост от реакцията на съгражданите си. Някои го поздравяват в социалните мрежи, но не са малко и тези, които го хвалят лично. 

Само за ден моите творения обиколиха цяла България. Обаждаха ми се приятели от други градове, които виждали как хората ги прикачват в социалните мрежи и ги споделят. Наскоро ми разказаха, че група ученици от Кюстендил имали избор за екскурзия между 4 града - един от тях бил Ловеч. Децата го избрали, за да видят на живо моите писаници, усмихва се младежът с голямо сърце.

"Когато е най-тъмно, можеш да видиш звездите",

е поредното послание, с което той иска да вдъхне оптимизъм. Задължително ги поставя късно вечер, защото желае първото, което в Ловеч ще видят сутрин, да извика усмивки върху лицата им.

В последно време му пишели и го молели да отиде да направи подобни транспаранти в Плевен, Троян и Габрово. Но той отказвал, защото иска да се чуе за Ловеч нещо позитивно.

Изключително много обичам града си - на сърце ми е. Правил съм опити да работя другаде, но не се получава, не е моето. Тук се чувствам най-добре, откровен е Пламен.

Тъй като чул и приказки, че изпълнява общинска поръчка, държи да подчертае, че това е лично негова кауза и я финансира сам. Наскоро поръчал по интернет 60 метра бял плат, за да има за по-дълго време. Не е важно какви средства са вложени, важен е ефектът върху хората, убеден е той.

И бизнесмени се опитвали да го наемат да им прави реклама по своя неповторим начин. Преди два месеца му предложили сериозна сума, за да рекламира казино. Отказал, защото не иска да печели по този начин. Единствената му цел е да радва хората.

Преди седмица от закачените 6 транспаранта останал само един, другите изчезнали мистериозно, но това не го обезкуражава. Има одобрението на приятели и на напълно непознати, които го насърчават да не спира.

Комплиментите им го стимулират да продължи напред, вдъхват му увереност, че това, което прави, е правилно. А поредното послание, което ще напише, е към всички обезверени българи: "Няма да е все така!"

"24 часа" номинира Пламен в инициативата си "Достойните българи" за любовта му към града и хората.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>