Успешните думи - разликата между мисля и вярвам е като между светулка и светкавица

20.05.2024 05:30 Димитрана Александрова

Начинът, по който дори наум наричате нещата, има значение за крайния резултат

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Някои хора се притесняват да използват силни думи, да не би другите да ги помислят за патетични. Но точно с думите можете да покажете своята увереност и да накарате хората да ви имат доверие, да ги увлечете в своята идея, да ги убедите да ви сътрудничат.

Разликата между "почти правилна дума" и "правилна дума" е като разликата между светулката и светкавицата, казва Марк Твен.

Експертите съветват да не избягвате категоричните изрази, когато сте наистина сигурни в онова, което изричате. Изборът на точните думи е от ключово значение за вашето ефективно представяне пред партньорите, колегите, шефа. Ако ясно и непоколебимо демонстрирате, че наистина вярвате в това, което казвате, всеки друг ще е много по-склонен да ви повярва, отколкото ако използвате по-слаби думи. ()

Шефът ви поставя задача. Напълно сигурни сте, че ще се справите. Или вие давате идея, за която нямате съмнение, че ще проработи. Тогава не казвайте "Мисля, че ще се справя" или "Мисля, че ще постигнем успех". Кажете "Вярвам".

Това е най-простият и най-ефективен начин да покажете увереността си. Обратното - "мисля" създава чувството, че онзи, който така формулира фразата си, не е напълно сигурен в казаното.

"Вярвам" е наистина патетична дума - тя говори и за решителност.

Когато искате да демонстрирате самочувствие, няма нужда да изричате нещо, което ви представя като скромни и смирени. Бъдете категорични, не се притеснявайте да заявите своя опит и квалификация. Казвайте "знам", щом знаете. Не увъртайте с фрази от сорта на "Струва ми се". "Знам" ви заявява като професионалисти. 

Освен това е силно мобилизираща дума. Представете си как добре ще ви подейства, ако изпитвате някакви колебания, а шефът или колега каже "Знам, че ще се справиш". Ако вие сте шефове и искате да вдъхнете увереност на екипа си, не се колебайте да изричате тази фраза. И на себе си я повтаряйте, като искате да се самонадъхате. Начинът, по който мислите и наричате наум нещата, има значение за крайния резултат.

Специалистите съветват да подсилвате изказванията си, за да ги направите по-въздействащи, например с изрази от рода на "Сигурен съм". Без да прекалявате и да ги повтаряте като развалена грамофонна плоча, а на нужните места, с искрен и твърд тон.

Когато чуете от някого "Сигурен съм, че този план ще успее", вие сте по-склонни да слушате внимателно какво следва, отколкото ако събеседникът ви се е задоволил със суховатото "Този план ще бъде успешен".

Впрочем не надценявайте въздействието на израза - той не е магически. Така че бъдете готови да отговорите, когато някой ви попита защо сте пък толкова сигурни.

Можете и въобще да не чакате въпрос, ами сами да обясните, като започнете така "Сигурен съм, че ... А съм сигурен, защото..."

След като завършите с обясненията си, можете да заявите "Уверявам ви". По този начин поемате отговорност, което е важна предпоставка, за да спечелите доверие. Изразът не оставя място за гадаене "Може да стане, може и да не стане". Щом сте уверени, заявете това на събеседника си в прав текст - "Уверявам ви".

Естествено, не бива да лъжете. (Можете да прочетете .)

Не бива и да се подвеждате, когато някой друг ви говори. Свикнете да слушате внимателно какво точно следва след силната дума. Между "Уверявам ви, че ще се справим" и "Уверявам ви, че ще справим, ще направим всичко възможно" разликата вече е като между светкавица и светулка.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>