Уасабито - суперкилърът на микроби и гъбички, водещи до опасни диагнози

19.05.2024 03:00 Петя Тодорова
Д-р Георги Гайдурков СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Папирусите са изградени богати на целулоза растения, които с годините стават жертва на различни микроби и гъбички. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Д-р Гайдурков: Коренът действа мощно срещу патогени, с които нови проучвания свързват провокирането на ракови, дегенеративни заболявания и множествена склероза

Ново проучване разкри неподозираната сила, с която ги премахва от папирусите, а в страната с над 92 хил. столетници то е основна подправка

Трима учени от Големия египетски музей в Гиза и техни колеги от Япония и Саудитска Арабия проведоха безпрецедентно изследване, разкриващо фантастичните свойства на уасабито.

От древността е известно, че зелената подправка е мощен убиец на бактерии, но че може да се справи и с плъзнали навсякъде патогени и гъбички, съсипващи древните папируси от епохата на фараоните, определено бе изненада за научната общност.

Макар че уасабито е неизменна част при сервирането на суши, извън японските ресторанти малцина му обръщат внимание.

Новото проучване, публикувано в Journal of Archeological Science, обаче обърна с хастара нагоре представата за лютивия корен и отсега може да се прогнозира, че

тепърва ще се правят изследвания

по цял свят какъв ще е ефектът му върху човешкия организъм. Причините са в изводите на международния екип. Първо, експертите установяват, че при папирусите, третирани с изпарения от уасаби в продължение на 72 часа, микробният растеж е прекратен, като ефективността на инхибиране е 100%. Можем само да гадаем какво е било изумлението на учените, когато установили, че "излекуваните" свитъци са с 26% по-устойчиви при опън. Тоест, възстановяването им подобрява якостта им.

Нещо повече, това не се е отразило нито на яркостта на цветовете, нито на морфологията. Експертите отишли още по-нататък и решили изкуствено да състарят папируси с различни патогени, след което ги "излекували" с уасаби, без това да навреди на техните свойства. Затова екипът смята, че е открил безопасен и много рентабилен консервационен подход за дългосрочно съхранение на папируси. 

В Древен Египет папирусът е бил основната "хартия", на която се е писало от IV-III век преди Христа до зараждането на исляма. Тези тогавашни "листа" се създавали от влакнестия материал от стъблото на растението Cyperus papyrus L.

С течение на времето тези "хранилища" започвали да се напукват, боите избледнявали и се отделяли от повърхността, а лепилата се разграждали. Причината за всичко това са

различни видове гъбички,

които бавно, но сигурно унищожават древните текстове. Според учените те пускат "дълбоки корени", разграждайки боите и тъканта на влакнестия материал. В отчаянието си как да спрат тези процеси, учените се възползват от свойствата на уасабито. Коренът съдържа различни глюкозинолати (GLS), които реагират с ензима мирозиназа и се хидролизират до няколко продукта. Общото между всички тези биологичноактивни вещества е, че притежават хербицидни и фунгицидни свойства с положителен ефект и върху човешкия организъм. Шест научни изследвания, проведени в периода между 2001 и 2016 г., установяват, че едно от основните вещества в уасабито - алил изотиоцианатът (AITC), притежава

антимикробна активност спрямо различни видове микроорганизми

Именно затова коренът е неизменна част от трапезата на японците, които консумират рибата сурова – всъщност то е част от тяхната "застраховка" в организма им да не попаднат опасни патогени. Мнозина могат да кажат, че е спекулативно, но трябва да се има предвид, че Япония е страната с най-много столетници - 92 139 души към 2023 г. Дори само заради това си заслужава да се обърне по-сериозно внимание на особеностите в диетата им, задължителна част от която е уасабито.

Това бе и причината да се обърнем за мнение към един от най-известните ни нутриционисти – Георги Гайдурков, който години наред изучава свойствата на различните храни и именно така помага на пациентите си.

Д-р Гайдурков: Коренът действа мощно срещу патогени, с които нови проучвания свързват провокирането на ракови, дегенеративни заболявания и множествена склероза

Използването на кулинарни подправки датира от зората на човешката култура. Нещо повече – забелязано е, че дори животните, включително хищниците, приемат в определено количество различни билки и треви към своята обичайна природна храна. Особено когато са болни или с неразположение, те подбират инстинктивно специфични, действащи като естествени "антибиотици" растения.

Всяка национална кухня също разполага с широк спектър подправки. Най-вече където климатът и местните условия предразполагат към повече инфекции, букетът от аромати и вкусове изригва в един истински пъстър, пищен и многоцветен фойерверк. Емблематичен пример за това е индийската кухня. Някои народи, както е в еврейската и в арабската традиция, слагат на масата горчиви билки, които добавят по време на хранене. Българската класическа кухня не прави изключение –

изобилно се ползват лук, чесън, джоджен, копър, босилек,

риган, мащерка, калофер, чимен, сминдух, чубрица, но от много векове също и екзотичните люти чушлета, черен и бял пипер, бахар, карамфил, канела и др.

От друга страна, съвременната наука още от времето на Луи Пастьор и началото на микробиологията е установила, че освен състоянието и вътрешната среда на организма, на която обръща внимание неговият опонент Антоан Бешам, за предпазването от заболявания основно значение има микробният състав, постъпващ и поселяващ тялото на човека. Все повече заболявания, включително хронични и дегенеративни, днес се оказва, че са провокирани или развиващи се под влияние на патогенни микроорганизми. Така например при много от онкологичните заболявания и при рака в частност, които са основният бич за съвременния човек след сърдечносъдовата патология, се установява микробиологичен причинител.

Самият тумор се оказва разумна защитна реакция

на организма, класическо възпаление от пролиферативен тип, в отговор на развиващ се в тъканите инфекциозен агент, подобно на старата и позната туберкулоза.

Днес, когато преживяваме ренесанс и преоткриваме вече осъзнато естественото хранене на човека като основен здравословен фактор, поддържането на нормалния и балансиран микробиом в нашите органи и тъканни пространства придобива централно значение.

Нови научни открития днес насочиха и фокусираха вниманието ни изненадващо към един известен и използван от древността кондимент с неочаквано силни и широкоспектърни антисептични качества. Това е екзотичното, но и познато отдавна уасаби. То представлява кремообразна зелена лютива смес, използвана главно в японската кухня за гарниране на сурови рибни ястия. Получава се от корена на растението Eutrema japonicum (с по-стария ботанически синоним Wasabia japonica), от едно семейство (Кръстоцветни) с родния ни познат хрян и наподобяващ неговия вкус. Изключително специфичните условия в естествения му хабитат – около течащи планински реки с константни умерени и прохладни температури, определят неговото

трудно култивиране и респективно високата му цена.

Откритието, публикувано в Journal of Archaeological Science е интересно, защото учените установяват, че изпаренията от кремообразната смес на уасаби предотвратяват напълно гъбичното развитие, както и това на други микроби. Ефектът е поразителен и наподобява по мощност този при използване на силни разтвори и химикали, които биха увредили и самите папирусови листа. Тези резултати са основният обнадеждаващ мотив за преоткриването и по-широкото профилактично и лечебно използване на тази далекоизточна подправка за предотвратяване и подпомагане на терапията при множество остри и хронични заболявания. Особено важен за практиката е фактът на изключително ефективното противогъбично (антимикотично) действие. Както е известно, едни от най-трудно повлияваните заболявания в медицината са гъбичните инфекции. Все повече сериозни хронични заболявания, като мултиплената склероза и други, водещи до инвалидизиране, се свързват с налична гъбична инфекция.

Макар и все още екзотична подправка в българската кухня, зеленото японско чудо със своите специфични и незаменими от други подправки функционални качества е препоръчително

да намира все повече място на нашата трапеза

Подправките са нашите естествени природни лекарства. Колкото е по-широк техният спектър, толкова повече заболявания предотвратяваме и по-здрави ще бъдем. Уасабито идва да запълни една важна ниша от техния пъстър спектър.

За практиката е важно да знаем, че за да има своя ефект, купеното от нас уасаби трябва да е оригинално, а не имитираща смес, каквато често се продава на база на комбинация от хрян, синап, горчица и зелен оцветител. Това налага да следим винаги етикета със състава и произхода на продукта. Тъй като е трудно и скъпо да бъде осигурен пресен корен, препоръката е да използваме уасаби на прах 100% (Еutrema japonicum), приготвен от изсушени и смлени корени на растението.

Ето и една любима рецепта за риба с уасаби:

Използва се дълбоко замразена сьомга, за да бъде свободна от биологични контаминанти. След размразяването се нарязва на малки парченца или се накълцва на ситно като "тартар". Овкусява се с капки лимон на вкус, къри, по желание малко морска сол, размесва се добре. Разстила се на тънък пласт в широка плоска чиния или още по-добре на дървена дъска.

Поставя се за 5-10 минути във фурната на вентилатор на не повече от 35 градуса (показателят на термостата се поставя между 50 и 0 градуса) на отворена вратичка, така че да я обвее и да стане с телесна температура. И зважда се и се намазва с тънък пласт прясно приготвена паста от уасаби. Поръсва се с капки студенопресовано масло от мастиково дърво. Консумира се веднага.

Други от Сила за живот

Пленен от курорта Вили Костенец, Вазов възкликва: Тук сякаш Бог е друг!

През социализма летовището се казвало Георги Димитров Минералната вода лекува периферните нерви, опорно-двигателния апарат, гинекологични болести и дихателните пътища

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

>