Вьоса Османи: Мирът е предварително условие за овластяване на жените

18.05.2024 11:39 Мая Божинова
Вьоса Османи (отляво) и Хилари Клинтън. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

За да могат жените да бъдат овластени, мирът е предварително условие. Ако не живеете в стабилна и просперираща държава, няма да имате равенство - свобода, мир и демокрация, благодаря на САЩ, че ни дадоха точно това.

С тези думи президентката на Косово Вьоса Османи се обърна към бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на срещата на създадената от съпруга ѝ Бил "Глобална инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI), която се провежда в София днес. Домакин на събитието е Кирил Домусчиев, съосновател на Domuschiev Impact, която е партньор на CGI и беше водещ спонсор на срещите на инициативата през 2022 г. и 2023 г. в Ню Йорк.

Домусчиев е също и член на Консултативния съвет на инициативата на бившия президент на САЩ.

На въпроса от Хилари какви са пречките, с които се сблъсква Косово, и защо правосъдната система не реагира еднакво за мъжете и жените, Османи отговори така: "Говорим за страна, която е имала много патриархална система. Ние се борим с тези норми в рамките на системата и обществото става все по-еманципирано, но самата система все още има да прави промени. 

"Трябва да проверим как прокурорите и съдиите решават делата по отношение на равенството, защото понякога те хвърлят вината върху жертвата - защо е отишла с този мъж, какво е била облечена и т.н.", обясни президентката. 

По думите й колкото и пъти да се променят законите, това било много обезкуражаващо за жените, защото въпреки това, те се чувствали така, сякаш системата не ги защитава. 

"В Косово имаме 70% доверие в нашите политици, но доверието в правосъдната система е много ниско, трябва да продължим да работим, съдиите и прокурорите трябва да разберат, че така работи демокрацията", каза Османи. 

От своя страна Хилари каза, че Косово е сред първите държави, които се заели с въпроса за онлайн насилието над жени. 

По отношение на ролята на жените и включването им в енергийния сектор, президентката обясни, че това  е станало възможно благодарение на програма MCC на САЩ. Тя била насочена към страните, които имат нужда от подкрепа, но трябва да докажат, че имат демократични ценности и върховенство на закона. 

"Започнахме с по-малка програма за обучение на жени в енергийния сектор. Косово е много силно зависимо от въглищата, в момента се опитваме да включим повече възобновяема енергия. Ще имаме най-голямото в света акумулаторно хранилище на глава от населението", обясни Османи.

Тя разказа, че е настоявала, че трябва да има енергиен компонент за овластяване на жените. Това се случило, били обучени в САЩ и връщайки се в Косово, жените имали много възможности за развитие в сектора.  

" Сега имаме много по-голям брой жени, които искат да работят в енергийния сектор, от решаващо значение е САЩ да ни подкрепят в това отношение", добави Османи. 

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 22 октомври - Гроздето супер заради жега + суша, но виното 10% по-скъпо

Само в "24 часа" на 22 октомври четете: Купуват по-малко бензинови коли, но качват цени, за да стигнат тези на ток За производителите на автомобили в Европа предстои "Есен на ужаса"

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

>