Хилари Клинтън: България изпреварва много държави по брой на жени лидери

18.05.2024 10:50 Мая Божинова
Хилари Клинтън по време на срещата на създадената от съпруга ѝ Бил "Глобална инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI), която се провежда в София днес. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Правата на жените са незавършеното дело на 21 век, каза бившият държавен секретар на САЩ

Правата на жените са незавършеното дело на 21 век. Нашата работа е да обединяваме хората, да поемаме ангажименти, да помагаме на повече млади жени да имат уменията и мечтите, а ако премахнем всички бариери, това ще увеличи драстично БВП на всички страни. Това каза бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на срещата на създадената от съпруга ѝ Бил "Глобална инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI).

България изпреварва много държави по брой жени лидери, а с директивата "Жените в управителните съвети" броят им само ще се увеличава и още един път благодари за значителните стъпки, които прави страната ни по отношение равенството на жените, каза още Хилари Клинтън.

Домакин на събитието в НДК е Кирил Домусчиев - съосновател на Domuschiev Impact, която е партньор на CGI и беше водещ спонсор на срещите на инициативата през 2022 г. и 2023 г. в Ню Йорк. Домусчиев е също и член на Консултативния съвет на инициативата на бившия президент на САЩ.

Срещата в София е част от "Пътя към септември" на CGI - целогодишни срещи за установяване на нови партньорства и намиране на начини за решаване на неотложни глобални проблеми. Финалът на срещите е в Ню Йорк на 23 и 24 септември.

Тазгодишната тема на форума "Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи" е фокусирана върху подкрепата на глобалния напредък на жените лидери в частния и публичния сектор. Сред участниците в срещата са и президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените "Чери Блеър" и други.

Хилари благодари на Домусчиев за ангажимента,  благотворителността и за това, че Domuschiev Impact прави всичко възможно да предоставя възможности на хората в България.

"CGI е изключително благодарна, че има партньор тук", каза още Хилари. 

"Знаем, че много от участниците в CGI са поели ангажимент да отворят вратите, когато става въпрос за неравенство между половете, но все още срещаме отпор, има сили, които искат да държат тези врати затворени, които не виждат ползите от жените в публичния или частния сектор", разказа бившият държавен секретар на САЩ. 

По думите й въпреки приноса им, много жени и момичета се сблъскват с пречки. Получавали около 24% по-ниски доходи. Намирали повече работа в по-нископлатените части на икономиката. 

"Трябва да сме честни по отношение на начина на мислене и правните бариери, които се поставят. Предприятията, ръководени от жени, са получили 2% по-малко от инвестирания рисков капитал през миналата година. Говорила съм с много хора и винаги има някакво оправдание, което до голяма степен се корени в предразсъдъци", сподели Хилари. 

Тя уточни, че 1 от 10 жени живее в бедност, но икономиките, в които се намират, не могат да продължат да функционират без техния неплатен труд.

"В Африка виждаме жени, които работят навсякъде, и въпреки това техният труд не се отчита, той е неплатен. Има толкова много неща, които могат да се направят. Щастлива съм, че провеждаме тази дискусия в България", каза тя.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 22 октомври - Гроздето супер заради жега + суша, но виното 10% по-скъпо

Само в "24 часа" на 22 октомври четете: Купуват по-малко бензинови коли, но качват цени, за да стигнат тези на ток За производителите на автомобили в Европа предстои "Есен на ужаса"

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

>