274 изчезнали безследно за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница - няма я 84 дни

17.05.2024 16:22 Цветелина Танкинска
Издирваната Ивана Георгиева от Дупница.

274 души, напуснали домовете си, за които близките им нямат никакви данни къде са, се издирват у нас от началото на годината, показа проверка на "24 часа". Сред тях е Ивана от Дупница, от която вече 3 месеца няма следа. 17-годишното момиче беше видяно за последно на 22 февруари т. г., когато си тръгнало от училище, зарязвайки там мобилния си телефон.

В издирването на девойката се включи не само полицията, но и стотици доброволци. Родителите на Ивана обявиха и награда от 50 хил. лв. за човека, който им даде информация, която да ги насочи, но до момента не се е случило нищо.

Освен Ивана МВР търси още 273-ма души, като 200 от тях са обявени и за международно издирване. Цифрата е висока, защото в нея влизат и хора, чиито следи се губят от предходните години, но не са намерени.

В Интерпол сънародниците ни, издирвани с жълта бюлетина (с такъв цвят се търсят изчезналите, които не са извършили престъпление, а с червена - престъпниците - б.р.), са 147. От тях 35 са жени, а 112 - мъже. Последната българка, добавена от агенцията, е 47-годишната Надежда Димитрова, чиито дири се губят навръх 31 декември 2021 г. в Тел Авив - втория по големина град в Израел.

Една от първите, които се появява в системата с жълта бюлетина, е Десислава Севдалинова. Тя би трябвало вече да е на 39 години. Изчезва на 17 г. през далечната 2002 г.

По случая на Десислава няма осъден, въпреки че години наред има заподозрян. Мъжът, който тогава е бил гадже, сменя показанията си няколко пъти. Дори клетките на телефоните им са засечени по едно и също време край ГКПП Връшка чука - последното място, на което следите на момичето се губят. Той обаче не попада в затвор. Майка му е прокурор във Видин.

"През 2020 г. делото бе възобновено, но очаквано за мен - срещу неизвестен извършител", каза пред "24 часа" майката на Десислава - Анжела Маринова. А миналата година го прекратили.

"Спряха го за пореден път, защото нямало достатъчно доказателства. Твърдят, че били косвени. Единственото доказателство е, че детето ми е изчезнало. От 2002 г. насам се смениха над 25 прокурори, правят си отвод и се отказват. Категорично бях решила да съдя държавата в Страсбург, но няма как да го направя, защото делото задължително трябва да мине през български съд", казва Анжела. Тя вярва, че Деси е жива и вероятно е станала жертва на трафик на хора. Била е дрогирана и принудена да проституира.

Мъжът, който е бил заподозрян, отдавна не живее във Видин. Казва се Божидар Пеков и вече има семейство и дете. Според майката на изчезналата девойка Пеков напуснал страната преди години. В родния им град не е и неговата майка. "24 часа" направи опит да се свърже с него, но без успех.

Деси е една от 35-те българки, които издирва Интерпол. Бройката на мъжете, чиито следи се губят в други страни, е доста по-голяма - с жълта бюлетина на Интерпол се търсят 112 българи. Последният добавен е двегодишният Даниел Петров Атанасов. Той изчезва безследно на 11 април т. г. в с. Яребична в Североизточна България. Според информацията в сайта на Интерпол страните, които детето може да е посетило с близките си, са Русия и Турция.

Преди него е 40-годишният Петър Панков. Изчезва на 4 април 2022 г. на кораба Stena Estrid, който пътува от Шербур, Франция, до Росларе, Ирландия.

Сред издирваните е и 6-годишният днес Диян Мандов, който изчезва през 2019 г., когато е на 1 годинка и за последно е забелязан в родния си град София. В неизвестност от 3 г. е и Дани Богданов, който се изпарява в Палма де Майорка на 1 април 2021 г. Все още не е открит и Николай Иванов, обявен за издирване през 2019 г., а според близките му е изчезнал в Милано или Бергамо.

Проверка на "24 часа" показва, че за 2023 г. в страната ни са се изгубили следите на общо 796 души. В тази бройка влизат и възрастни хора с деменция. Открити са 639. Търсенето на останалите 157 продължава и през 2024 г., когато бройката се покачва до 274.

В сравнение с изминалите години цифрата е скочила рязко, но според МВР се дължи на промени, уреждащи издирвателната дейност. Те се изразяват в заличаване на съществуващата категория "Напуснал дома си", като от 2022 г. всеки в тази графа се обявява за "Безследно изчезнало лице".

За периода от 1 януари до 31 декември 2022 г. са регистрирани рекордните 769 случая, като за същото време снетите от издирване са 680 души. За 2021 г. в неизвестност са 265 българи, от тях са намерени 200. За 2020 г. се "изпаряват" 183-ма, от които властите откриват 137.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>