Свободният свят срещу иранския джихад

17.05.2024 10:43 Наама Леви*
Наама Леви е заместник-ръководител на мисията на Израел в България

Техеран има деструктивното влияние не само в Близкия изток, а активно подкрепя войната срещу Украйна, предоставяйки дронове-самоубийци

Светът стана свидетел на поредната ескалация на иранска агресия, когато на 13 април режимът на Ислямската република започна директна атака срещу Израел, използвайки стотици дронове, балистични и крилати ракети.

Въпреки че атаката не успя да достигне никаква военна цел, тъй като Израел и коалиция от държави свалиха почти всички дронове и ракети, тя определено беше най-силната демонстрация досега на това, което иранският режим иска да постигне и заплахата, която представлява за свободния свят.

Чрез разпространение на насилие и разруха - директно и чрез своите съюзници в Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и Газа – Иран се стреми да подкопае принципите на свобода, демокрация и права на човека, които формират основата на нашия глобален ред.

Тези действия, за които Израел отдавна предупреждава, подчертават спешната необходимост от обединение пред тиранията и агресията на Техеран.

Основният инструмент на Иран във войната му срещу Израел и свободния свят е Ислямският революционен гвардейски корпус (Революционната гвардия), който се превърна в най-голямата терористична организация в света. Той командва

въоръжени сили от половин милион мъже, две трети от тях в редиците на позорните съюзници: Хизбула в Ливан, хутите в Йемен, Палестински ислямски джихад и шиитски военни формирования в Сирия и Ирак.

Революционната гвардия е спечелила печална слава с извършване на зверства както в Иран, така и в чужбина. На местна почва Революционната гвардия участва в брутално потискане на несъгласието, репресии срещу политически активисти и нечувани нарушения на правата на човека, включително произволни арести, изтезания и екзекуции без съд и присъда. В други части на света Революционната гвардия подкрепя терористични организации, спонсорира прокси войни и организира нападения срещу цивилни цели. От ролята й в подкрепата на режима на Асад в Сирия до подкрепата за паравоенни групировки като Хизбула в Ливан, действията на Гвардията оставят след себе си следа от разрушения и страдания.

Продължаващите атаки срещу свободната търговия в Червено море, организирани от Иран и изпълнени от неговите проксита - хути, представляват

безскрупулно нарушение на международното морско право и пряка заплаха за световната търговия.

Иран и неговите съюзници хути се стремят да упражняват насилствен контрол върху стратегическите водни пътища както и икономически натиск върху свободния свят.

Деструктивното влияние на Иран не се ограничава само до Близкия изток. Иран активно подкрепя войната срещу Украйна, като предоставя дронове-самоубийци, използвани за нападение на украински градове и инфраструктура, допринасяйки за насилието и кръвопролитията.

Иран също така все повече участва в саботаж на демокрациите чрез манипулации в социалните медии. Ислямската република разгръща комплексни кампании за дезинформация и кибероперации с цел да причини раздор, разпространение на фалшиви новини и влияние върху общественото мнение в демократичните страни. Тя се стреми да създаде разединение и да задълбочи съществуващи разногласия, подкопавайки доверието в демократичните институции. Иран прави това, като използва същата свобода на словото, от която е лишен иранският народ на негова територия.

Пред лицето на такава агресия свободният свят трябва да бъде непоколебим и решителен. Това е глобално предизвикателство, което изисква единен и координиран отговор и свободният свят не може да си позволи да бъде безразличен. Трябва да работим заедно, за да отблъснем негативното му и разделящо влияние, да гарантираме, че иранският режим ще плати последствията за нарушенията на международните норми и да подкрепим онези, които се стремят да се противопоставят и да противостоят на неговото злокачествено влияние.

Конкретните мерки трябва да включват

налагане на санкции срещу иранската програма за балистични ракети, обявяване на Революционната гвардия за терористична организация и търсене на отговорност за нейните ужасяващи нарушения на правата на човека

и нейната подкрепа и насърчаване на тероризма. Свободният свят трябва да предприеме строги мерки за противодействие, за да защити дигиталната обществена сфера от злоупотребите на Иран.

В крайна сметка борбата срещу агресията на Иран е битка за душата на свободния свят. Този тип агресия се прояви и в България, при ужасяващата терористична атака, извършена от подкрепяната от Иран Хизбула на летище Сарафово през юли 2012 г. България – страна, известна със своята толерантност, довела до героичния акт на спасяване на еврейската общност по време на Втората световна война, – не може да допусне разпространението на антисемитско съдържание от иранското посолство в София.

Това е тест за нашата решителност, единство и ангажираност към принципите, които ни определят като нации и народи. Не можем да си позволим да се провалим на този тест; трябва да застанем заедно в защита на свободата, демокрацията и мира. Залогът не може да бъде по-висок, а времето за действие е сега.

----

*Авторката е заместник-ръководител на мисията на Израел в България

Други от Лични

Иван Гарелов, който ми даде от професионалните уроци до вкуса на живота

Така е с най-големите загуби: внезапно осъзнаваш, че си е отишъл един от най-важните хора в живота ти. Че няма да се обади по неговия кратък и категоричен начин

Свободата е междинно състояние - ето как го нарисува Анри Кулев

Коментар на седмицата №3: В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!" или защо се провали миграционната политика *

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с близо 38 048 прочитания. ⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност

Не е добре

Много е добре, че в ПП-ДБ има дискусия, предшестваща евентуалното общо явяване на предстоящите избори. Никак не е добре, че тази дискусия е съсредоточена /по публична информация/ в правилата по избор

Завещание на седмицата: С райския газ се провалихме, дано поне с енергийния сниф успеем

Политици и институции спят. Събуди ги певицата Диона, докато рекламира енергийна напитка на прах, която се смърка през носа. Преди Диона обаче беше вестник "24 часа"

>