Натискат държавни централи за евтин ток, за да не се вдига цената за хората (Обзор)

16.05.2024 21:54 Марияна Бойкова
Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщава, че АЕЦ “Козлодуй” ще свие поисканото поскъпване на тока си за бита.

АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли в понеделник заявлението си за поскъпване на тока, който произвежда, с 30% от 1 юли и ще внесе ново предложение в КЕВР със значително по-ниска цена. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинга в четвъртък.

Заявлението на ядрената централа вече е свалено от сайта на регулатора. Министърът заяви, че в сряда се е срещал с ръководството на АЕЦ “Козлодуй”, за да се разребат за по-малко поскъпване. Намалението обаче нямало да се отрази върху безопасната експлоатация на ядрената централа, каза той. В никакъв случай поскъпването на тока няма да е 30%, каза още Малинов.

Преди дни министърът заяви, че има значителен потенциал за увеличение на цените на електроенергията за домакинствата от 1 юли, а причината е дупката, която се отвори във фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

И в четвъртък той повтори, че е получил официално писмо от председателя на УС на фонда, което е и до КЕВР. С него е уведомен, че дефицитът в момента е 432 млн. лв. и е натрупан от началото 1 юли 2023 г. До края на 30 юни се очаква да надмине 530 млн. лв.

В сряда Малинов е провел среща с премиера Димитър Главчев и вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, за да ги запознае със ситуацията с фонда и с цените в енергетиката. Обсъдена е възможността правителството, и това щяло да се случи в най-кратки срокове, да компенсира натрупания в предходния период дефицит във фонда.

“Очаквайте преди произнасянето на КЕВР за цената на електроенергията за домакинствата правителството да вземе съответните мерки, за да компенсира този дефицит и това да не се отрази на цената”, каза още Малинов.

“24 часа” вече писа, че ако не се компенсира тази дупка във фонда, който плаща компенсациите, увеличението на цената за бита ще е 10 на сто, според изчисления на отлично запознати с регулирането източници. Ако се елиминира този дефицит, то вероятно поскъпването на тока ще е между 3 и 5%, прогнозираха тогава експерти.

Освен това има вероятност да се върне таксата “задължения към обществото”, която в момента е 0 лв. Прогнозата е тя да е 18 лв. за мегаватчас. Дължи се от всички потребители - бизнес, други нестопански потребители, домакинства.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>