С три хикса пак скриха поскъпването на тока, което искат компаниите от 1 юли

16.05.2024 17:50 Марияна Бойкова
Домакинствата ще разберат с колко ще поскъпне тока им от доклада на КЕВР за цените му. СНИМКА: ДЕЛЯНА КЪРКЕЛАНОВА

Три хикса отново скриха предложенията за поскъпване на тока, внесени от енергийните компании. Така домакинствата за поредна година няма да научат какво предлагат дружествата. Те ще се информират за цените от доклада на КЕВР.

Всяко число в заявленията на ЕСО, ерепетата и крайните снабдители на “Електрохолд”, “Енерго-Про” и ЕВН във внесените предложения в КЕВР е с ХХХ.

Само в доклада на НЕК има числа, които да послужат за основа на изчисляването на цената на микса на електроенергията, която компанията прави като обществен доставчик. Компанията става ясно, че ще изкупува тока на топлофикациите за 673 лв. за мегаватчас, на ВЕИ-тата - за 302,15 лв., на АЕЦ - за 66,53 лв. Не става ясна цената на американската “Ей И Ес Марица-изток 1”.

След спиране на изкупуването на електроенергията на “КонтурГлобал Марица-изток 3” от НЕК заявяват, че са необходими към 2,6 млн. мегаватчаса от въглищни централи, цената е прогнозирана на 273,75 лв. за мегаватчас.

Сега действащата цена на тока, който компанията продава на домакинствата, е 115,80 лв. за мегаватчас.

От заявленията на “Електроразпределителни мрежи Запад”, “Електроразпределение Юг” и “Електроразпределение Север” става ясно, че предлагат цената за достъп до мрежите им да се определя на договорена мощност. Така и вили, и селски къщи, които са необитаеми през по-голямата част от годината, ще плащат такса.

Някои дружества са дали и справка как е в различни страни в Европа. Като примери са посочени Австрия, Испания, Италия, Нидерландия, Франция и Великобритания.

В зявленията на крайните снабдители - “Електрохолд Продажби”, “ЕВН България Електроснабдяване" и “Енерго-Про Продажби”, са запазени дневната и нощната тарифа. ЕВН са посочили като обосновка такста в закон, според който от юни догодина ще купуват тока за бита от борсата.

От заявлението на “Електрохолд Продажби” става ясно, че дружеството предлага поевтиняване на дневния ток и поскъпване на нощния. Но са заличени конкретните числа.

Основното притеснение на “Енерго-Про Продажби” е очакваният дисбаланс при потреблението на домакинствата, съчетан с бума на ВЕИ-тата. От енергодружествата смятат, че надбавката от 7 на сто върху средната цена на тока, който доставят, не е достатъчна, за да покрие разходите им за балансиране.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>