След инвестиция от нови 33 млн. лв. стадионът на “Ботев” (Пд) ще приема мачове и от Шампионската лига

16.05.2024 15:07 Румен Златански
Феновете на “Ботев” вече подкрепят любимия си отбор на клубния стадион. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Стадион "Христо Ботев" Снимка: сайт на "Ботев"

Стадион “Христо Ботев” в Пловдив ще вземе най-високата категория на УЕФА - четвърта, с инвестиции за  33 млн. лв. 

Средствата са осигурени от държавата, след като кметът Костадин Димитров подписа споразумение за финансирането с  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Стадионите от категория 4 приемат мачове от Шампионска лига, от Лига Европа или на Европейско първенство по футбол.

 Парите са за реализацията на втория етап в  довършването на спортния комплекс, известен сред пловдивчани като Колежа.

Той включва изграждането на подземен етаж - в него

ще има голям паркинг под сектор “А”, клубен музей, фен магазин, 

търговски помещения. Предвидени са още усъвършенстване на пропускателната система и сигурността за зрителите, разширяването на ВИП зоната и увеличаване на  местата за медии до 40.  Очаква се общинарите да вземат решение до края  на юни дали да  се обяви конкурс за избор на изпълнител  на втория етап, или да се  удължи чрез анекс договорът със специално създаденото дружество “Колежа” с ръководител строителя Илиян Филипов, който реализира първия етап в изграждането на комплекса.

Заради  важността на предстоящото строителство феновете

създадоха граждански съвет,

в който влязоха 15 видни привърженици  на тима. Те ще следят как се изразходват средствата и дали се работи качествено.   Сред тях има бизнесмени, експерти в строителството, журналисти, юристи, университетски преподаватели. Сред тях са финансистът Живко Стамболиев, Димитър Минев , директор на народната библиотека “Иван Вазов” в Пловдив, Борис Гиздаков, председател на УС на сдружение ПФК “Ботев”.

В обръщението си към жълто-черните  привърженици те декларираха, че ще работят съвместно с община Пловдив, която е собственик на стадиона и ще бъде възложител на поръчката за довършителните дейности.

Запалянковците призоваха местната власт  в най-кратък срок да състави   комисия, която да установи гаранционните дефекти след приключването на първия етап  от строителството. При наличието  на такива  властите  трябва да предявят изисквания за  отстраняване от изпълнителя.

Феновете настояват за преработка на проекта,

ако това е необходимо за покриване на четвърта категория на УЕФА. Предлагат техен представител да работи съвместно с общинските експерти при проверките как върви строителството на стадиона.

“Всеки може да има изисквания, но се съмнявам, че този граждански съвет е регистриран юридически, за да предявява претенции. Аз и вие също можем да се съберем и да поставим условия. Има си държавни и общински органи, които са с правомощия да извършват контрол на строителните дейности. Те могат да проверяват, когато решат. Не се притеснявам от това”, заяви Илиян Филипов. 

Всъщност официалната регистрация на гражданския съвет предстои.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров увери, че ще бъде взето най-доброто решение за довършването на Колежа, но не конкретизира какво ще е то.

“Работим добре с феновете, строителя и футболния клуб. Обсъждаме с нашите експерти доизграждането на стадион “Христо Ботев” и всички ще останат доволни от решението, което предстои да вземем”,  коментира той. 

Димитров каза, че според изискванията на конструктора трябва да бъде изградена и система за снеготопене на козирката. Това обаче няма да забави довършването първия етап, който според проекта ще приключи до 31 май т.г.

“Предстои да извършим най-напред обследване дали  има нужда да бъде  монтирана система за топене на сняг и лед на козирката. Само две фирми в света - австралийска и канадска, могат да го направят. Спрели сме се на първата. Общината ми възложи аз да поръчам обследването. То ще струва 108 000 евро и ще бъде извършено за 45 дни. След това местната управа ще ми възстанови средствата”, заяви Филипов. Той съобщи, че системата за топене на сняг и лед ще струва евентуално около  1,5 млн. лв. 

Твърди, че е готов да продължи работа и по втория етап за довършването на стадиона, ако община Пловдив да му възложи поръчката. “19 млн. лв. ще бъдат необходими за изграждането   на паркинга  под сектор “А”, музея, фен магазина и другите обекти. Останалите средства ще бъдат изразходвани за оборудване”, каза Илиян Филипов.

60 млн. лв. вече са вложени в обновения терен

Обновеният стадион “Христо Ботев” беше открит на 29 април м.г. с мача “Ботев” - “Левски” (Сф). За първия етап на строителството му бяха изразходвани около 60 милиона лева.

На него вече ще играе официални мачове и националният отбор на България. Там той ще срещне тимовете на Северна Ирландия на 8 септември и на Люксембург на 12 октомври.

Националният отбор по футбол вече изигра приятелски мач в Пловдив след 40-годишна пауза - на 7 септември  м.г.  Тогава пред 10 000 зрители лъвовете паднаха с 0:1 от Иран в контролна среща.

Други от Футбол

Стартира кампанията за изграждане на паметник на легендата Динко Дерменджиев

Стартира същинската част от кампанията за изграждане паметник на легендата на "Ботев" (Пд) Динко Дерменджиев, съобщиха от клуба. За реализацията на инициативата Фондация „Фондация Жълто и Черно"

Ивелин Попов: Трябва малко повече вяра и "Ботев" (Пд) може да бъде най-високо

Капитанът на "Ботев" (Пловдив) Ивелин Попов даде интервю за клубната телевизия на "канарчетата", в което коментира сезона до момента. "В европейските мачове се представихме достойно

Официално! Гонзо изгони шефовете на съдиите в България

Очакваните промени в Съдийската комисия на Българския футболен съюз бяха официализирани днес. На страницата на централата беше обявено днес, че председателят на СК Давид Фернандес Борбалан

Четири фирми в битка за 45 млн. лева да строят трибуната на стадион "Локомотив"

Люта битка за 45 милиона лева - така може да се определи интересът към изграждането на централната трибуна на стадион "Локомотив" в Пловдив. 4 фирми са подали оферти за участие в обществената поръчка

Без победител в "железничарското" дерби, Локо (Пд) изравни в 79-ата минута

Капитанът на пловдивския тим Димитър Илиев изигра своя мач номер 300 с екипа на "смърфовете", получи подарък от легендата Христо Бонев "Железничарското" дерби между "Локомотив" (Пд) и съименника му

>