Кой е Юрай Цинтула, който опита да убие Роберт Фицо

16.05.2024 11:15
Юрай Цинтула, който се опита да убие премиера на Словакия Роберт Фицо СНИМКА: Фейсбук/Slovenskí Branci

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял ден, докато се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше задържан почти веднага - 71-годишният писател от град Левице Юрай Цинтула. 

Юрай е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице. Клубът се събирал в местната библиотека и е бил съставен предимно от възрастни хора. Пред словашкия сайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова заяви, че е шокирана от стрелбата. Тя описва 71-годишния стрелец като нормален. Помагал на библиотеката и бил дългогодишен член на литературния клуб. В младостта си бил "бунтар".

Литературен клуб "Дъга" се състои от 23 члена. Един от тях се кандидатирал за депутат от екстремистката Словашка народна партия през 2022 г. 

Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели. Оттам вчера направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо. 

71-годишният мъж е свързван и с проруската групировка "Словашки наборници". От групировката са споделили негова снимка във фейсбук през 2016 г. Под снимката самият Юрай разказва какво го е привлякло да се присъедини към групировката. 

"Възможността да се действа без заповеди от държавата" е една от причините на Юрай. Цинтула твърди, че в Европа пристигат "стотици хиляди мигранти и наборниците искат да защитят Словакия от тяхното влияние". 

В друг пост той пише, че държавата не може да защити гражданите си и затова самите граждани трябва да защитават обществото, преди то да се „напълни с криминални елементи".

Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена „Движение срещу насилието".

През есента на 2022 г. "Словашките наборници" обявиха, че прекратяват дейността си. В миналото те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска пропаганда. Те се застъпваха за Путинова Русия, критикуваха Запада и Европейския съюз, мобилизираха се срещу мигрантите и атакуваха медиите и неправителствените организации.

Последната информация за състоянието на премиера Фицо е от четвъртък сутринта. Местни медии съобщават, че той е дошъл в съзнание. Той е претърпял операция, която е продължила няколко часа. Неговият заместник Роберт Калиняк обяви, че Фицо е стабилен, но все още е в тежко състояние, а нараняванията му са сериозни. Той беше прострелян в стомаха и ръката. 

Други от От страната и света

Кирил Петков: Парламента, една толкова уважавана институция, беше поругана с хулигански прояви

"Знаете ли какво видяхме днес, парламента, една толкова уважавана институция в случая направо беше поругана  с хулигански прояви - дърпане на кабели, чупене на високоговорители, бутане на дамите

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума

Общините искат 3,7 млрд. лева с 2100 проекта, вече са подписани 1550

Бивш финансов министър видя забавяне, а от предвидените за тази година 1,7 млрд. лева досега били платени само 500 млн. От МРРБ контрират, че били оставени само 400 млн

Лена Бориславова описва ненормалните неща в парламента, Бареков и Евгени Минчев

Скандалът, който тече в парламента на последното му заседание ядоса Лена Бориславова и тя написа гневен пост за цирковете и щоутата на 50-ото НС. "50-Ото Народно събрание няма да остане в историята с

Цирк в парламента за последно - "Възраждане" блокираха заседанието, ИТН пускат музика (Снимки)

Над 40 депутати окупираха парламентарната трибуна в 21.20 часа в четвъртък, след няколко опита парламентът да започне работа отново днес, за да приеме две точки - за промени в Плана за възстановяване

>