"Ботев" (Пд) започва участието си в Лига Европа от първия кръг

16.05.2024 10:15 24 часа Пловдив онлайн
"Канарчетата" ликуват с ценния трофей.

"Ботев" (Пловдив) започва от първия квалификационен кръг участието си в Лига Европа по футбол, след като спечели Купата на България след 3:2 над "Лудогорец" на финала. За това информираха от управата на "канарчетата".  Най-вероятно първите европейски мачове на тима за сезон 24/25 ще бъдат в средата на месец юли. Жребият за първия квалификационен кръг ще бъде изтеглен през юни.

С успеха „жълто-черните" си гарантираха и минимум 4 мача в Европа догодина, тъй като при отпадане в Лига Европа тимът ще има своя шанс в третия по сила европейски клубен турнир – Лига на конференциите.

"Ботев" ще отбележи и своето завръщане на европейската сцена. Предходното участие на пловдивчани в Европа беше през сезон 2022/23 след спечеленото трето място година по-рано.

Тогава "Ботев" изтегли труден жребий и след две сериозни битки с кипърския АПОЕЛ отпадна от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. След последната спечелена Купа на България през 2017 г. пък „канарчетата" елиминираха два тима в Европа – "Партизани" (Тирана) от Албания и "Бейтар" (Йерусалим) от Израел преди да отпаднат от португалския Маритимо.

Завръщането на "Ботев" в европейските клубни турнири ще се случи и точно в сезон, в който клубът отбелязва 40 години от знаменитите мачове с "Байерн" Мюнхен. През сезон 84/85 „жълто-черните" срещат немския колос в 1/8-финал за Купата на носителите на купи. Ботев губи първата среща в Германия с 1:4, но на реванша в Пловдив пред над 55 000 души по трибуните на стадиона печели с 2:0 и кара баварците да треперят до последните секунди.

Други от Футбол

Стартира кампанията за изграждане на паметник на легендата Динко Дерменджиев

Стартира същинската част от кампанията за изграждане паметник на легендата на "Ботев" (Пд) Динко Дерменджиев, съобщиха от клуба. За реализацията на инициативата Фондация „Фондация Жълто и Черно"

Ивелин Попов: Трябва малко повече вяра и "Ботев" (Пд) може да бъде най-високо

Капитанът на "Ботев" (Пловдив) Ивелин Попов даде интервю за клубната телевизия на "канарчетата", в което коментира сезона до момента. "В европейските мачове се представихме достойно

Официално! Гонзо изгони шефовете на съдиите в България

Очакваните промени в Съдийската комисия на Българския футболен съюз бяха официализирани днес. На страницата на централата беше обявено днес, че председателят на СК Давид Фернандес Борбалан

Четири фирми в битка за 45 млн. лева да строят трибуната на стадион "Локомотив"

Люта битка за 45 милиона лева - така може да се определи интересът към изграждането на централната трибуна на стадион "Локомотив" в Пловдив. 4 фирми са подали оферти за участие в обществената поръчка

Без победител в "железничарското" дерби, Локо (Пд) изравни в 79-ата минута

Капитанът на пловдивския тим Димитър Илиев изигра своя мач номер 300 с екипа на "смърфовете", получи подарък от легендата Христо Бонев "Железничарското" дерби между "Локомотив" (Пд) и съименника му

>