33 факта за 33 години на Григор Димитров (Снимки)

16.05.2024 08:30
Григор Димитров стана шампион на финалния турнир на АТП в Лондон през 2017 г. Снимка: Любомир Асенов/LAP.BG
Григор Димитров и Мария Шарапова - от 2013 г. до лятото на 2015-а българинът и рускинята бяха една от най-обсъжданите двойки в света на спорта.
Звездата ни в тениса имаше връзка и с Никол Шерцингер.
С рускинята от кавказки произход Лолита Османова
Това е един от горещите кадри с Мадалина Геня, които румънката побърза да изтрие.

Най-добрият ни тенисист в историята решил още в училище какъв иска да стане

Обичан или не, днес Григор Димитров става на 33 г. Каквото и да направи по-нататък, момчето от Хасково остава в историята като легенда на българския тенис. Ето (само) 33 факта за бившия №3 в света.

1. Григор Димитров е роден на 16 май 1991 г. в Хасково. Започва да играе като дете, научен от баща си Димитър Господинов, който е треньор. Майка му Мария е бивша волейболистка, работи като учител.

2. Наскоро разкри, че първите му самолетни билети, с които излязъл в чужбина, били купени с пенсиите на неговите дядовци.

3. Когато е на 11 години, печели турнир във Франция. Прибира се вкъщи с купата и казва на родителите си, че вече ще прави само това (в смисъл, че ще играе тенис).

4. Талантът му е забелязан и това е причината да изкара период в прочутата академия на Емилио Санчес и Серхио Касал в Барселона. С него работои прочутият треньор Пато Алварес, сред чиито възпитаници е и Анди Мъри.

5. Европейски шампион до 14 и до 16 г. При 18-годишните печели титлите на “Уимбълдън” и US Open и на 8 септември 2008 г. става №1 в света. Шампион до 16 г. на “Ориндж Боул”, неофициално световно за юноши и девойки. При 18-годишните е финалист. Стига и до мач за титлата на двойки при юношите на US Open с Вашек Поспишил (Кан).

6. Първият му мач в основната схема на турнир от календара на АТП е в Ден Бош през 2008 г., когато губи от Игор Андреев (Рус).

7. Година по-късно в Ротердам постига и първата си победа в основна схема на АТП турнир - срещу Томаш Бердих (Чех), който тогава е 23-и в световната ранглиста.

8. През 2009 г. прави дебют в турнир от “Големият шлем”. Като шампион при юношите на “Уимбълдън” за предишния сезон получава покана за схемата на мъжете. В I кръг се отказва в мача с Игор Куницин (Рус) заради контузия в коляното.

9. През 2010 г. в Женева печели първата си титла на турнир от категорията “Чалънджър”. В Хелзинки на полуфинала губи от Ричардас Беранкис (Лит) и вдига скандал на съдията с обвинението, че е бил ощетен. Блъска стола му и ругае, за което е глобен 2000 евро.

10. На 31 януари 2011 г. става №85 в света и е българският тенисист с най-добро класиране в ранглистата. В топ 100 преди него влезе Орлин Станойчев (№96) на 24 апприл 2000 г.

11. Също през 2011 г. става първият наш тенисист с финал на двойки в турнир от АТП - с Андреас Сепи (Ит) губят от Джонатан Ерлих и Анди Рам (Изр) в Ийстборн.

12. С Цветана Пиронкова привличат вниманието на всички при участието на България на неофициалното световно за смесени отбори “Хопмън къп” в Пърт (Авл) през 2012 г. Срещу Марди Фиш (САЩ) постига първата си победа (макар и в турнир, който не е в календара на АТП) над съперник от топ 10.

13. През 2014 г. стига първия си полуфинал в “Големият шлем” - на “Уимбълдън”, където губи от Новак Джокович (Сър). След турнира влиза в топ 10 на света като №9 (7 юли).

14. Стигал е полуфинали също в откритото на Австралия (2017 г.) и на US Open през 2019 г., където постигна първата си победа над Роджър Федерер (Швейц).

15. Заради контузия в рамото (по думите му болката е била толкова силна, че не е можел да вдига чаша) пада до №78 в световната ранглиста през 2019 г. Става вторият най-ниско класиран, който стига полуфинал на US Open, след американската легенда Джими Конърс (№174 през 1991 г.).

16. В резултат на силното си представяне в края на миналия сезон и през този на 1 април се връща в топ 10 на световната ранглиста за първи път от 29 октомври 2018 г.

17. В Маями стигна финал и така вече има поне полуфинал на всички турнири от категорията “Мастърс 1000” без този в Мадрид.

18. Точно в испанската столица през 2013 г. е първата му и единствена победа над №1 в света - Новак Джокович (Сър).

19. Първият му мач срещу съперник от топ 10 е на 9 февруари 2009 г. в Ротердам. Тогава Григор Димитров е №478 в света и губи от №1 Рафаел Надал (Исп).

20. В кариерата си има 9 титли от турнири в календара на АТП: в Стокхолм (2013), Акапулко, Букурещ, Лондон/Куинс (2014), Бризбейн, СОФИЯ, Синсинати, финалите на АТП в Лондон (2017), Бризбейн (2024).

21. Публиката в зала “Арена Армеец” в София можеше и да не види триумфа му, защото още в първия си мач на турнира изоставаше със сет и пробив от полския гигант Йежи Янович.

22. По пътя към титлата си на финалите на АТП в зала О2 в Лондон през 2017 г. стана първият дебютант с баланс 5:0 след Джон Макенроу (1978).

23. Освен с баща си е работил с треньорите Петер Лундгрен (бивш на Марат Сафин и Роджър Федерер), Питър Макнамара, Патрик Муратоглу, Микаел Тилстрьом, Йохан Йортегрен, Роджър Рашийд, Франко Давин, Даниел Валверду, Кристиан Гро, Данте Ботини. В момента отново е с Валверду и с Джейми Делгадо.

24. Прави дебюта си в отбора за купа “Дейвис” през 2008 г. и не допуска загуба в мачовете си в Пловдив. Не е играл в световното отборно след гостуването на Люксембург през 2015 г.

25. Има две участия на олимпийски игри - в Лондон през 2012 г. и в Рио де Жанейро през 2016 г.

26. Въпреки че няма титла от “Големият шлем”, е шампион в любовта. Още по време на престоя си в академията на Патрик Муратоглу в Париж е сниман на вечерна разходка със Серена Уилямс. Двамата остават много добри приятели и до днес. От края на 2012 г. е гадже на Мария Шарапова. Двамата “случайно” са снимани (отново) на вечерна разходка в Мадрид през 2013 г. Разделят се през 2015 г., а малко след това Григор започва връзка с Никол Шерцингер, бившата на седемкратния световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън. Следващата в списъка е рускинята от кавказки произход Лолита Османова, с която се запознават на корта в Монте Карло, където живеят. Следва връзка с румънската актриса и модел Мадалина Геня, с която направиха серия от горещи еротични снимки. Мади побърза да ги изтрие, но кадрите вече бяха споделени в социалните мрежи. След раздялата им се заговори, че румънката просто е поредната златотърсачка. Григор е добър приятел и с французойката Ализе Лим, която наскоро повози в Монте Карло с мощния си Lamborghini.

27. Супербързите спортни автомобили са една от големите му страсти. Но точно по тази причина за известно време остана без шофьорска книжка, защото бе хванат с превишена скорост на връщане от Ница в Монте Карло. В Лас Вегас с легендата Андре Агаси караха на автомобилна писта.

28. В свободното си време обича да кара и мотоциклет. Наскоро в Монте Карло изкара свидетелство, което му позволява да управлява и най-мощните машини.

29. Влезе в класацията на “Форбс” за най-продаваемите лица (марки), където от години е Роджър Федерер. Дълго време бе рекламно лице на Nike, сега е на Lacoste (също на Wilson, има договори и с други компании). Изкара години в отбора на Rolex, но отскоро носи часовник Bianchet, като с мениджъра си Георги Стоименов имат участие във фирмата, а самият Григор дава мнение за дизайна.

30. Загубата му от Алекс де Минор (Авл) в Ротердам през февруари доведе до исторически момент. Димитров пропусна възможността да се върне в топ 10. Мястото си в елитната компания пък загуби Стефанос Циципас (Гър). Така за първи път от въвеждането на ранглистата на 23 август 1973 г. в челната десетка нямаше тенисист, който изпълнява бекхенд с една ръка.

31. Не обича да го наричат Малкия Федерер. Доволен е, че се е доказал като Григор Димитров.

32. Изкара тежко коронавируса. По време на пандемията се включи в демонстративните турнири от Adria Tour, организирани от Новак Джокович в Сърбия и Хърватия. Зарази се на парти в популярно заведение в Белград, а впоследствие бе обвинен от Сърджан Джокович (бащата на Новак), че е разпространил заразата сред другите тенисисти.

33. Обича да готви и го показва, когато има време. Най-често го правеше по време на изолацията заради COVID-19, заради която с тогавашния си треньор Кристиан Гро прекараха доста време в къща в пустинята на Калифорния.

Други от Тенис

Специалист на трева от Нидерландия е съперник на Григор Димитров на US Open

Специалист в играта на тревни кортове е следващият съперник на Григор Димитров на US Open. Нидерландецът Талон Грикшпор, който обича стила сервис-мрежа

Григор задмина бивш №1 и легенда в тениса

Григор Димитров бавно и полека настига звездите на предишните поколения. Най-добрият български тенисист в историята вече еднолично е №6 по поредни участия в турнирите от “Големият шлем”

Григор Димитров сгази австралиец при завръщането си на корта

Един мач не е достатъчен за оценка, но Григор Димитров се завърна по най-добрия начин.  Във втория кръг на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монреал тенисист №1 на България в историята прегази

Григор Димитров ще играе с Новак Джокович на шоу у нас през септември

Феновете на тениса трябва да се готвят за голямо шоу. Спечелилият всичко Новак Джокович пристига в София за мач с Григор Димитров. Организатор е фондацията на най-добрия български тенисист за всички

Григор Димитров ще играе двойки с бивш №1 в света в Монреал

Григор Димитров трябва да се завърне в тениса на турнира "Мастърс 1000" в Монреал. Най-добрият български играч за всички времена се възстановява от разкъсването на адуктора

>