71-годишен поет простреля критично премиера на Словакия в корема пред тълпа (Обзор)

15.05.2024 22:28
Стрелецът е 71-годишен поет от южния град Левице Кадър: Twitter/@Biljana16559170
Роберт Фицо

Светът осъди атентата, шокирал всички три седмици преди изборите за Европейски парламент

Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян животозастрашаващо в областта на стомаха и ръката секунди преди да се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова в сряда. Стрелецът е 71-годишен поет от южния град Левице, който преди години събирал подписи, за да основе своя политическа партия “Движение срещу насилието”.

Според западни издания 59-годишният Фицо е напускал Дома на културата в Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава, за да поздрави събрала се отпред тълпа. Четирите изстрела проехтели малко преди Фицо да се ръкува с привърженик. Един от куршумите е улучил премиера в стомаха, след което той се е свлякъл на земята.

“Тъкмо щях да се ръкувам с него, когато изстрелите проехтяха, почти ме оглушиха”, посочи очевидец, който видял кървави рани по гърдите и главата на премиера.

На кадри се вижда, че полицията задържа стрелеца още на местопрестъплението, докато друга част от екипа на премиера го вдига от земята и го премества в автомобил, който веднага потегля. Малко след това районът е бил отцепен. По-късно Фицо е

транспортиран с хеликоптер до болница

в град в Банска Бистрица - на 29 км от Хандлова.

Засега се знае само, че премиерът е преминал през компютърна томография. Напълно забранено обаче бе разпространението на информация за състоянието му.

Според медии Фицо е бил улучен с 2 или 3 изстрела, предполагаемо в крайник, гърди и корем. Преди изстрелите да проехтят, някой от тълпата е извикал “Робо, ела тук”.

Словашката президентка Зузана Чапутова осъди “бруталната и безмилостна” атака срещу министър-председателя. “Шокирана съм”, каза Чапутова и пожела на Роберт Фицо “много сила в този критичен момент и бързо възстановяване”.

Стрелбата в Словакия се случи три седмици преди решаващите избори за Европейски парламент, на които популистки и крайно десни партии в 27-членния блок напират за победа.

Основните опозиционни партии в страната “Прогресивна Словакия” и “Свобода и солидарност” отмениха планиран протест срещу противоречивия правителствен план за преразглеждане на общественото излъчване, което според тях ще даде на правителството пълен контрол върху общественото радио и телевизия.

Лидерът на “Прогресивна Словакия” Михал Симечка призова политиците да се въздържат от действия и изказвания, които биха допринесли за по-нататъшното нарастване на напрежението.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен побърза да осъди нападението, шокирало цяла Европа. “Такива актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо”, каза Фон дер Лайен. Мнението ѝ сподели и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който пожела на Фицо сила и бързо оздравяване.

“България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия”, допълни президентът Румен Радев.

Роберт Фицо е известен като популистки политик -

привърженик на руския президент Владимир Путин

и на унгарския лидер Виктор Орбан. Той бе категоричен, че няма да позволи ареста на Путин по международна заповед, ако отиде в Словакия. За Орбан пък е казвал, че е лидер, който защитава интересите на страната и народа си.

Премиерът е роден в семейство от работническата класа на 15 септември 1964 г. Фицо започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди Кадифената революция от 1989 г., довела до разпадането на бивша Чехословакия. Той създаде своята лявоцентристка партия “Посока – социална демокрация” през 1999 г., след като получи отказ за министерски пост от Демократичната левица - политическите наследници на комунистите.

По професия Фицо е бил адвокат, но в политическата си кариера е известен тактик: в своята тридесетилетна кариера той жонглира успешно между проевропейски позиции и яростно националистическа, антизападна реторика. Замесен в обвинения в корупция, които винаги е отричал, Фицо има склонност да бъде предизвикателен и дързък в изказванията си. Обича бодибилдинг, футбол и бързи коли.

Други от От страната и света

Кирил Петков: Парламента, една толкова уважавана институция, беше поругана с хулигански прояви

"Знаете ли какво видяхме днес, парламента, една толкова уважавана институция в случая направо беше поругана  с хулигански прояви - дърпане на кабели, чупене на високоговорители, бутане на дамите

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума

Общините искат 3,7 млрд. лева с 2100 проекта, вече са подписани 1550

Бивш финансов министър видя забавяне, а от предвидените за тази година 1,7 млрд. лева досега били платени само 500 млн. От МРРБ контрират, че били оставени само 400 млн

Лена Бориславова описва ненормалните неща в парламента, Бареков и Евгени Минчев

Скандалът, който тече в парламента на последното му заседание ядоса Лена Бориславова и тя написа гневен пост за цирковете и щоутата на 50-ото НС. "50-Ото Народно събрание няма да остане в историята с

Цирк в парламента за последно - "Възраждане" блокираха заседанието, ИТН пускат музика (Снимки)

Над 40 депутати окупираха парламентарната трибуна в 21.20 часа в четвъртък, след няколко опита парламентът да започне работа отново днес, за да приеме две точки - за промени в Плана за възстановяване

>