В Кан просълзената Бинош определи Мерил Стрийп като “международно съкровище”

16.05.2024 03:00
Жулиет Бинош връчи на Мерил Стрийп почетната “Златна палма”.
Един от първите гости беше кучето Меси от филма “Анатомия на едно падане”.
Актрисата Джейн Фонда беше сред гостите на фестивала.
Хайди Клум беше сред гостите на фестивала.
Омар Си, Грета Геруиг и Лили Гладстоун, част от журито, позират за селфи на червения килим.
Екипът на филма “Второто действие”

Има българско присъствие във филми на кинофестивала - Мария Бакалова във филм за Тръмп и Константин Божанов, режисьор на "Безсрамните"

Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното, и ни подари нов образ на самите нас. Ти си международно съкровище.

С тези думи френската актриса Жулиет Бинош се обърна към американската звезда Мерил Стрийп, преди да ѝ връчи почетната “Златна палма” на откриването на 77-ото издание на Международния филмов фестивал в Кан във вторник.

74-годишната холивудска актриса вече има зад гърба си почти всички големи отличия в киното и е с рекорд за номинации за наградата “Оскар” - 21, като има получени три статуетки.

Последния път, когато бях тук, вече бях майка на три деца, щях да навърша 40 и мислех, че кариерата ми е приключила. Това не беше нереалистично очакване за актрисите по онова време. Единствената причина, поради която съм тук тази вечер, е заради талантливите артисти, с които съм работила, включително мадам ла президент (обръщайки се към режисьорката Грета Геруиг, която е председател на тазгодишното жури) и публиката, която е тук.

Така Стрийп благодари на Кан в емоционалната си реч, че отново я прие след 35 години. Тогавашното ѝ участие на фестивала беше заради филма “Вик в тъмнината”.

Актрисата завърши речта си, като благодари на публиката, че все още не ѝ е омръзнало лицето ѝ. Майка ми, която обикновено е права за всичко, ми каза: “Мерил, скъпа моя, ще видиш - всичко става толкова бързо. Толкова бързо”. Така и стана, с изключение на речта ми, която е твърде дълга”.

Просълзена беше и Жулиет Бинош, която се обърна към Мерил Стрийп с думите: Караш ни да се чувстваме, сякаш си ни подхранила. Откъде идва това - страст, любов, такава ли си родена? Не знам, но в теб има вярващ, който ми позволява да вярвам. След което изброи някои от най-емблематичните роли на холивудската легенда като: “Изборът на Софи”, “Извън Африка”, “Джули и Джулия”, “Дяволът носи “Прада” и др.

Цялата зала беше на крака и аплодираше Стрийп 2 минути, а наградата ѝ беше връчена под съпровода на песента Dancing Queen от култовия филм “Мама миа”.

Първият фестивален ден в Кан премина под прожекторите на червения килим, а един от първите гости беше кучето Меси от филма “Анатомия на едно падане”.

По него минаха и членовете на тазгодишното жури, съставено от сценаристката Ебру Джейлан, актьорите Лили Гладстоун, Ева Грийн, Омар Си и Пиерфранческо Фавино, режисьорите Надин Лабаки, Хуан Антонио Байона и Хирокадзу Корееда.

Кинофестивалът беше открит с френската комедия на Куентин Дюпи “Второто действие” с участието на Леа Сейду, Луи Гарел, Венсан Лендон, Рафаел Кенар и др.

С елегантни и красиви тоалети се появиха звездите по червения килим. Сякаш червеното, бялото и черното доминираха в избора на цвят на роклите в първия ден от фестивала на Френската Ривиера. Сред гостите бяха Хайди Клум, Джейн Фонда, френската звезда Еманюел Беар, актрисата Хелена Кристенсен и др. По червения килим идните дни се очаква да преминат и звезди като Ема Стоун, Ана Тейлър-Джой, Деми Мур, Селена Гомес, Никълъс Кейдж.

В Кан своите премиери ще имат “Фюриоза: Сага за “Лудия Макс” на Джордж Милър, “Мегалополис” на Франсис Форд Копола, дългоочаквани нови продукции като “Партенопа” на Паоло Сорентино, “Видове доброта” (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос, “Хоризонт: Американска сага” на Кевин Костнър, “Птица” на Андреа Арнолд и др.

Биографичният филм за Доналд Тръмп “Стажантът” (The Apprentice), в който номинирата за “Оскар” Мария Бакалова играе първата му жена - Ивана Тръмп, също е избран да се състезава за престижната награда “Златна палма”. В лентата тя си партнира с актьора Себастиан Стан, който ще изиграе Тръмп. Продукцията, чийто режисьор е Али Абаси, разказва за живота на Доналд Тръмп на младини.

Две жени в Индия трябва да защитят любовта си в едно патриархално общество и закоравелите му вековни традиции. За това разказва “Безсрамните” (The Shameless) - вторият филм с българско участие, който се състезава в категорията “Особен поглед”. Той е дело на режисьора и сценарист Константин Божанов, познат от работата си по ленти като “Аве” и “И после светлина”. Филмът, копродукция на България, Швейцария и Франция, ще се бори за награда с още 14 заглавия.

Към конкурсната програма бе добавена и лентата The Seed of the Sacred Fig на режисьора Мохамад Расулоф, който напусна Иран след присъда за 8 години затвор и бичуване с камшик.

Фестивалът продължава до 25 май, когато ще бъде официално закрит, а на 21 май олимпийският огън ще достигне до Фестивалния дворец в Кан.

Останалите две почетни награди “Златна палма” ще бъдат връчени в рамките на фестивала на “бащата” на “Междузвездни войни” - Джордж Лукас, и на студио “Гибли” на японския анимационен режисьор Хаяо Миядзаки.

Имаше опасения, че откриването в Кан ще мине под знака на секс скандали и стачка. Очакваше се, че церемонията може да бъде залята от обвинения в духа на движението #AзСъщо (#MeToo). Часове преди началото девет жени, повечето анонимни, обвиниха френския филмов продуцент Ален Сард в сексуално посегателство или изнасилване, когато са били непълнолетни или съвсем млади актриси. Според “Фигаро” организаторите са сформирали кризисен екип в случай на евентуалното оповестяване на имената на 10 фигури от филмовата индустрия по обвинения в сексуално насилие в деня на откриването.

Освен това беше планирана и стачка на служителите, което създаде опасения от отмяна на церемонията.

Други от Възход и падение

Защо Новак Джокович пее "Луда по тебе" (Видео)

Ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

>